Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Bojíte se, že máte koronavirus? Většina lidí má lehký průběh

Čtení na 5 min

Bojíte se, že máte koronavirus? Většina lidí má lehký průběh

Dobrá zpráva pro všechny: ne každý kašel, rýma, horečka či bolest v krku nyní znamená, že člověk onemocněl infekcí COVID-19. A pokud se to stalo zrovna vám, není to většinou důvod k panice.

Foto: Pexels.com

Možná máte chřipku

Stále je pravděpodobnější, že můžete mít některého z našich „starých známých“. Ale i když se otestujete na koronavirus a budete pozitivní, zachovejte klid. Informace ze statistik Světové zdravotnické organizace říkají, že 5 ze 6 nemocných má mírný průběh onemocnění. Ohroženější jsou senioři, lidé s chronickými chorobami, jako jsou například kardiaci, diabetici, ti, co trpí chorobami plic nebo onkologickými onemocněními. Pro mladé a zdravé lidi nemoc většinou znamená nepříjemnost, ale nic nezvladatelného.

Můžete mít COVID-19 a nic nevědět

Může mezi námi být spousta lidí, kteří ani netuší, že jsou nakažení, protože jejich organismus s virem zatočí tak, že nic nezpozorují. Nebo prostě nemoc považují za běžné nachlazení, které nikdy příliš neřešili. I proto je tak důležité, aby roušky nosili všichni, ne jen ti, kteří se cítí nemocní. Obecná rada zní: chovejte se vždy tak, jako byste infikovaní byli. Nejenom, že inkubační doba nemoci je až dva týdny (takže je člověk nakažený, ale ještě na sobě nic nepozoruje), ale nemoc také nemusí vůbec propuknout a člověk je „jenom“ bacilonosič.  Takže se cítí zdravý, ale nákazu přitom sype okolo sebe. V případě koronaviru to poměrně často bývají děti.

„Mezi nejčastější příznaky COVID-19 patří horečka, únava a suchý kašel. Někteří pacienti mohou pociťovat bolesti, mít ucpaný nos, rýmu, bolesti v krku či průjem. Tyto symptomy jsou obvykle mírné a objevují se pozvolna. Navíc se někteří lidé mohou nakazit, ale neobjeví se u nich příznaky onemocnění, pouze se necítí dobře. Většina lidí (okolo 80 %) se z této nemoci uzdraví, aniž by potřebovali speciální léčbu,“ shrnuje Světová zdravotnická organizace.

Panika nepomůže. Zůstat doma v posteli ano

Pokud se necítíte dobře, zůstaňte v posteli, případně zavolejte svému praktickému lékaři. Ten taky posoudí, jestli vás má odeslat na testy zaměřené na koronavirus. Pokud se ale neobjeví komplikace nebo nepatříte do rizikové skupiny (cukrovka, plicní choroby nebo nějaká ještě komplikovanější anamnéza), nejspíš si vystačíte s tím, že zůstanete doma v karanténě a budete odpočívat. Sledujte také ověřené a oficiální informace okolo nákazy.

Jaké léky si máte vzít?

Určitě můžete sáhnout po lécích tlumících horečku s obsahem paracetamolu nebo ibuprofenu. Vždy s ohledem na to, které další léky užíváte nebo zda máte nějaké jiné zdravotní problémy. Konkrétně vám poradí zase váš praktický lékař (jak jsme říkali, stačí po telefonu). V případě zhoršení stavu se samozřejmě nebojte požádat o lékařskou pomoc. Lehce zvýšená teplota nebo mírné kašlání by vás děsit neměly. Do nemocnice se vydejte, máte-li těžké příznaky, nebo na základě telefonických pokynů zdravotníka.

A nezapomínejte na prevenci i ohleduplnost k ostatním. Myjte si důkladně ruce, noste pečlivě roušky a především přejeme, ať se vám koronavirus vyhne! 


Jak vám může pomoci životní pojištění Mutumutu v koronakrizi?

Hlavně vás bude motivovat k tomu, abyste dbali na vlastní zdraví a posilovali imunitu. V rámci našeho prevenčního programu vás totiž odměníme penězi, když se budete pravidelně hýbat, nebudete kouřit a zajdete si jednou za dva roky na preventivní prohlídku k doktoru.

Pak tu jsou scénáře, při kterých vám pojištění dokáže pomoci a nahradí vám váš obvyklý příjem.

  1. Budete v pracovní neschopnosti, protože jste se nakazili. Aby jste měli nárok na plnění z pojištění Mutumutu, musí vaše pracovní neschopnost trvat minimálně 30 nebo 60 dnů, podle toho, jak si pojištění nastavíte. Koronavirus nemusí způsobit jen samotné onemocnění, můžete se například vypořádávat i s psychickými problémy způsobené touto zvláštní dobou. A Mutumutu jako jediné pojištění na trhu kryje právě i všechny psychické nemoci.
  2. Budete v karanténě, protože jste byli v rizikové oblasti. Pokud budete v karanténě kvůli tomu, že jste pobývali v rizikové oblasti, je to stejné, jako byste byli v pracovní neschopnosti. Lékař vám vystaví eNeschopenku, kterou zašlete e-mailem zaměstnavateli. Nárok na plnění z pojištění Mutumutu by vám vznikl pouze tehdy, kdybyste zůstali v karanténě déle než 30 nebo 60 dnů.
  3. Dojde na nejhorší. Nikdo na to nechce myslet. Ale stát se to může. Zařídíme, aby vaši blízcí nemuseli řešit ještě finanční problémy. Pro tyto případy jsme připravili i speciální pojištění smrti na 1 milion korun v souvislosti s COVID-19 pro pracovníky zdravotnických zařízení na 3 měsíce úplně zdarma. Chceme jim totiž pomoci alespoň tím, co umíme nejlépe – finančně ochránit jejich blízké.

Více informací o pojištění a COVID-19 najdete na naší stránce,  kde se podrobněji věnujeme tomu, v jakých případech vám pojištění pomůže a kdy ne, případně na co si dát před sjednáním pozor. Přečtěte si přehled nejdůležitějších informací, které byste měli znát.