Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Co potřebujete v době koronaviru? Klid a kvalitní informace

Čtení na 6 min

Co potřebujete v době koronaviru? Klid a kvalitní informace

Před koronavirem vás mohou ochránit i kvalitní informace, díky kterým budete mít možnost se správně rozhodovat. Málokdy je bohužel získáte z bulvárních médií, která stále těží z nenápadného přiživování paniky. A skoro určitě je nenajdete na sociálních sítích. Respektive najdete, ale také těžko odlišíte od fake news z pochybných zdrojů. Kde hledat?

Foto: Victoria Heath

Sledujte oficiální informace

Základem je podívat se čas od času na web Ministerstva zdravotnictví ČR, kde jsou jak aktuální informace o počtu testovaných a nakažených, tak třeba přehled testovacích laboratoří nebo důležité kontakty pro případ, že se člověk setkal s nákazou a potřebuje se poradit.

Kompletní a ověřené informace najdete na speciální stránce ministerstva věnované nákaze COVID-19 tady. Pokud chcete mít i jiné, než státem poskytované informace, velmi dobrá je stránka projektu českých vědců a vědkyň s prozaickým názvem O koronaviru. Přehledné články o praktických věcech jako je správné mytí rukou, péče o roušku nebo smysluplný úklid vycházející právě z těchto zdrojů najdete i na našem blogu: Jak si správně umývat ruce nebo Jak správně používat roušku.) 

Na důležitost kritického filtrování informací a upozorňuje i web Světového ekonomického fóra. Nenechte se zlákat ani vyděsit křiklavými titulky a v rámci možností vždy pečlivě ověřujte zdroje. Nekonzumujte slepě výsledky vědeckých studií – autor je klidně mohl v zájmu článku významově posunout. Koronavirus je tu navíc relativně krátce, některé výzkumy ještě ani neměly šanci proběhnout. 

Nevěřte všemu aneb Zdravotnická pomoc z Číny – cha, cha

Hodně problematické jsou „zaručené zprávy“ sdílené na internetu, na sociálních sítích nebo třeba v řetězových mailech. U nich nikdy nevíte, kdo vám vlastně radí a za jakým účelem. Můžete narazit i na užitečné informace, těžko je ale odlišíte od nesmyslů. 

Fake news spojené s koronavirem se v zásadě dělí na dvě skupiny. První jsou psedo-odborné „praktické“ rady a poplašné zprávy typu „co zaručeně funguje“. Zářné příklady nebezpečných kravin sepsali do přehledného článku například kolegové z online redakce Českého rozhlasu. Pro jistotu – NIC Z TOHO NEDĚLEJTE!

Proti koronaviru má pomáhat třeba:

  • speciální homeopatikum (šikovně k dispozici hned u příspěvku, za stovku na týden jste v cajku), 
  • dostatečná konzumace alkoholu, který zřejmě virus v krvi omámí, takže zapomene, o co mu šlo,
  • ubrousek pokropený octem, který je prý dokonce lepší než rouška, protože ocet virům nevoní to dá rozum,
  • roztok kyseliny chlorné: nejde samozřejmě ani tak o ten roztok, ale abyste si koupili šikovný rozprašovač za lidových 3990 Kč (taky příhodně k objednání hned vedle – ostatně řetězový mejl je přece odjakživa nejlepší zdroj zklamání, tak proč ne).

Naším nejoblíbenějším návodem na lék proti Covid-19 je ale nápad jedné hospodyňky z USA. No proč sakra neudělají vakcínu z toho, co zabíjí virus v Dettolu a hotovo! Předpokládáme, že se doma preventivně prolévá benzínem. RIP.

Druhou skupinu tvoří nejrůznější konspirační politicko-společenské teorie, které jsou zpravidla produktem cílených dezinformačních kampaní, nejčastěji z Ruska. Týkají se třeba původu viru v USA, selhání Evropské unie v boji s epidemií apod. Speciálně český je hoax o nezištné čínské pomoci v režii PPF.

Nenechte sebou manipulovat

Pokud chcete ztrácet čas tím, že budete podobné zprávy filtrovat a ověřovat, jestli na nich přece jen něco není, podívejte se stránky projektu Manipulátoři.cz, který na ty největší nesmysly upozorňuje. A když už mluvíme o sledování zpráv a aktuálních informací, opravdu nemusíte viset na televizi, rádiu nebo internetu celý den. Určitě nehrozí, že když se na nové zprávy kouknete třeba jednou denně, uteče vám nějaká zásadní informace, bez které byste těch pár hodin ohrožovali svůj život. Nenechte epidemii, aby vás omezovala víc, než je nezbytně nutné. Uchovat si psychické zdraví je důležité i pro zdraví fyzické. Ať se vám korona vyhne!


Jak vám může pomoci životní pojištění Mutumutu v koronakrizi?

Hlavně vás bude motivovat k tomu, abyste dbali na vlastní zdraví a posilovali imunitu. V rámci našeho prevenčního programu vás totiž odměníme penězi, když se budete pravidelně hýbat, nebudete kouřit a zajdete si jednou za dva roky na preventivní prohlídku k doktoru.

Pak tu jsou scénáře, při kterých vám pojištění dokáže pomoci a nahradí vám váš obvyklý příjem.

  1. Budete v pracovní neschopnosti, protože jste se nakazili. Aby jste měli nárok na plnění z pojištění Mutumutu, musí vaše pracovní neschopnost trvat minimálně 30 nebo 60 dnů, podle toho, jak si pojištění nastavíte. Koronavirus nemusí způsobit jen samotné onemocnění, můžete se například vypořádávat i s psychickými problémy způsobené touto zvláštní dobou. A Mutumutu jako jediné pojištění na trhu kryje právě i všechny psychické nemoci.
  2. Budete v karanténě, protože jste byli v rizikové oblasti. Pokud budete v karanténě kvůli tomu, že jste pobývali v rizikové oblasti, je to stejné, jako byste byli v pracovní neschopnosti. Lékař vám vystaví eNeschopenku, kterou zašlete e-mailem zaměstnavateli. Nárok na plnění z pojištění Mutumutu by vám vznikl pouze tehdy, kdybyste zůstali v karanténě déle než 30 nebo 60 dnů.
  3. Dojde na nejhorší. Nikdo na to nechce myslet. Ale stát se to může. Zařídíme, aby vaši blízcí nemuseli řešit ještě finanční problémy. Pro tyto případy jsme připravili i speciální pojištění smrti na 1 milion korun v souvislosti s COVID-19 pro pracovníky zdravotnických zařízení na 3 měsíce úplně zdarma. Chceme jim totiž pomoci alespoň tím, co umíme nejlépe – finančně ochránit jejich blízké.

Více informací o pojištění a COVID-19 najdete na naší stránce,  kde se podrobněji věnujeme tomu, v jakých případech vám pojištění pomůže a kdy ne, případně na co si dát před sjednáním pozor. Přečtěte si přehled nejdůležitějších informací, které byste měli znát.