Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Češi řeší životní pojištění, až když jde do tuhého. Vyděsil nás koronavirus i smrt zlatého slavíka

Čtení na 5 min

Češi řeší životní pojištění, až když jde do tuhého. Vyděsil nás koronavirus i smrt zlatého slavíka

Češi jsou skeptici, to je známá věc. A hned tak něčemu nevěří, zvlášť pokud si to neumí moc představit. Takže se bojíme autonehod a jiných drastických úrazů, přitom 96 % invalidit způsobují vážné nemoci. I životní pojištění řešíme, až když musíme, nebo s námi něco vážně otřese. Třeba když umře Karel Gott, který měl být přece nesmrtelný! Nebo koronavirus… 

No vážně, neděláme si legraci. Úmrtí zlatého slavíka zvedlo počet uzavřených pojistek u Mutumutu o stovky procent. Zní to zvláštně – jako by Češi nevěřili ani tomu, že opravdu nebudeme žít věčně a potřebují se o tom čas od času přesvědčit v novinách. Až když si ověříme, že „nemoci nechodí po horách, ale po lidech“ a že „jednou tam musíme všichni“, najednou nás napadne řešit zajištění rodiny a blízkých.

Jak to mají v cizině?

U nás je pojištění často nutné zlo. V zemích, které jsou na tom ekonomicky lépe, ho ale chápou jako preventivní opatření. Neřeší ho, až když je pozdě, ale zásadně předem. Je to prevence, která člověka zajistí v případě problémů v budoucnu. Většina pojištěných ovšem doufá, že k tomu nikdy nedojde. Takže ani nevnímají jako ztrátu, že pojistku třeba nikdy nevyužili. Spíš naopak. Měli to štěstí. 

V ČR jsou ovšem nejčastějšími impulzy pro sjednání životka až náročné životní situace (hypotéka, nástup do zaměstnání, narození dítěte) nebo dokonce tragické okolnosti (vážný úraz, onemocnění, úmrtí v rodině). Češi si zkrátka sjednávají životní pojištění až ve chvílích, kdy se cítí ohroženi. Na rozdíl od vyspělejších zemí, kde je běžnou součástí standardu od chvíle, kdy člověk začne být ekonomicky aktivní. Podobné je to tam i s penzijním připojištěním a dalšími produkty. 

Co s námi udělá, když odejde legenda?

V posledních měsících jsme zásadní nárůst zájmu o životní pojištění a počtu uzavřených smluv zaznamenali přesně třikrát. Poprvé když zemřel Karel Gott, podruhé s úmrtím předsedy senátu Jaroslava Kubery a nakonec během posledních pár týdnů, kdy se nás ptáte, jestli se naše pojištění vztahuje na onemocnění koronavirem.    

Karel Gott zemřel po dlouhé a vážné nemoci 1. 10. 2019. Hned potom stoupl zájem o životní pojištění Mutumutu o stovky procent.

A pojistíte mi koronavirus?

Stručně řečeno, pojistíme. „Speciálně na koronavirus je denně zhruba deset dotazů. Ptají se nejenom potenciální nebo noví zákazníci, ale i naši stávající klienti, kteří se většinou chtějí ujistit, že jsme ho nepřidali do výluk nebo něco takového. Můžu všechny uklidnit, že samozřejmě nepřidali a naše pojištění se na něj vztahuje,“ potvrzuje Míša z linky péče o zákazníky (ano, právě ta Míša, kterou znáte i z našich webových stránek – není to žádný robot schovaný za obrázkem z fotobanky).

Novým zájemcům ale Míša připomíná, že Mutumutu sice nemá dlouhé karenční doby běžných pojišťoven od podpisu smlouvy do okamžiku, kdy začne pojistka opravdu platit, ale rozhodně ho není možné uzavřít až ve chvíli, kdy na vás něco leze, a pak chtít pojistku hned uplatnit. „U pracovní neschopnosti způsobené nemocí je nutný odstup minimálně 3 měsíce,“ upřesňuje.

Co když dojde na nejhorší? 

„Mně se líbí, že lidi za normálních okolností motivujeme ke sportu a obecně zdravějšímu životnímu stylu. Takže si nějak nedokážu představit, že by někoho mohl k pojištění u nás motivovat fakt, že smrt kryjeme hned od podepsání smlouvy,“ říká Míša. Důležitější je podle ní zmínit, že ani v případě koronaviru by se pojištění nevztahovalo na případ, kdy člověk vycestoval do některé ze zemí, do kterých bylo v rámci nouzového stavu cestování zakázáno.

Jako pracovní neschopnost je možné brát i karanténu. A to dokonce v zahraničí, pokud byste uvízli někde v hotelu na dovolené. „V případě pojištění Mutumutu by ale ta karanténa musela trvat déle než 60 dní, protože my hradíme až zásadní, dlouhodobé výpadky příjmu,“ upozorňuje Míša. Situace, kdy zákazníky ochranná opatření donutí prodloužit si dovolenou o týden nebo dva, by ostatně mělo pokrýt dobré cestovní pojištění. 

Životní pojištění je zkrátka standardní součást finančního zajištění, které je potřeba řešit už ve chvíli, kdy se nic neděje. Protože jakkoli to zní banálně, pak už je pozdě.


Náhlé životní zvraty člověk nikdy nečeká. Může se to stát, i když sportujete a jíte zdravě. Jednoduché online životní pojištění Mutumutu vás na eventuální výpadek příjmů pojistí. Takže pak v nemoci, kdy máte hlavu plnou jiných starostí, nemusíte řešit finance. A můžete si udržet finanční standard jako dřív.