Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Málo hormonu štěstí? Máme pro vás návod, jak si ho vyrobíte sami

Čtení na 5 min

Málo hormonu štěstí? Máme pro vás návod, jak si ho vyrobíte sami

Devadesát procent serotoninu, hormonu štěstí, vzniká v trávicím traktu. Nadcházející měsíce vybízejí nejen k posílení imunity, ale rovněž s ní související dobrou náladou a bystrou myslí. Jak je jedním tahem podpořit?

Serotonin má na starost celou plejádu funkcí: srážení krve, pocit sytosti, peristaltiku střev, spánkový režim, obranyschopnost a taky dobrou náladu. Pouze 10 % jeho vzniku se váže k části mozku jménem šišinka, zbytek se tvoří v trávicím traktu. Tenhle hormon štěstí si tělo neumí syntetizovat samo, musíme ho tak získat jinde. Z potravy.

Hektolitry kávy, alkoholu i jiných instantních nakopnutí má za následek ždímání přirozených rezervoárů serotoninu.
Hektolitry kávy, alkoholu i jiných instantních nakopnutí má za následek ždímání přirozených rezervoárů serotoninu.

Serotoninové bilance jsou Achillovou patou dnešního průměrného občana s „klasickými“ návyky. Nejde o to, že by serotoninu bylo málo, problémem je, že ho v nadbytcích spotřebováváme. Hektolitry kávy, alkoholu i jiných instantních nakopnutí, na kterých stojí přežití každého dne, má za následek doslova ždímání přirozených rezervoárů tohoto hormonu. Pro tu malou chvíli blaha, kterou legální drogy poskytují, se klidně zacyklíme v chronických únavách, výkyvech nálad a problémech s trávením. Jenomže řekněme si to na rovinu, ne každý se bude chtít vzdát kávy a pátečních mejdanů. Pojďme se proto podívat na to, jak a z čeho můžeme serotonin získat.

Ta správná sprcha štěstí

Začněte tím, že si každé ráno před snídaní dáte studenou sprchu. Právě ta má za následek aktivaci serotoninu (doporučuje se i proti depresím) a vlivem prokrvení povzbuzuje také mozek a obranyschopnost. Dalším návykem, který se vyplatí pěstovat, je řízená relaxace v podobě meditací. Chcete-li zacílit na imunitu, naučte se vést dech do oblasti brzlíku, center krvetvorby a lymfatických uzlin. Řízených meditací je dnes YouTube plný, stačí si vybrat. Podobný efekt jako zmíněné aktivity má také sex, zvlášť pro ženy. Nesmí se však jednat o rutinu, ale o hluboce prožitý výkon.

Studená sprcha aktivuje serotonin a povzbuzuje také mozek a obranyschopnost.
Studená sprcha aktivuje serotonin a povzbuzuje také mozek a obranyschopnost.

Červená řepa

Její výbava vitaminů a minerálů, jako vitamin C, B3 a B6, které jsou pro hospodaření se serotoninem zásadní, z řepy dělají mnohostranný zázrak. Nejdůležitější látkou, kterou tahle zelenina obsahuje, je ovšem tryptofan, z nějž se serotonin v těle přímo vyrábí. Řepa navíc příznivě ovlivňuje krvetvorbu a fyzický výkon. Doporučuje se konzumovat ji půl hodiny před sportovní aktivitou nebo těžkou fyzickou prací, ale také po časté konzumaci kávy a jiných ždímaček serotoninu. Efektivitu řepy samozřejmě zvýšíte tím, že sáhnete po syrové formě. Předvařená má sice také svůj význam, ale třeba o vitamin C varem přijdete.

Kakao

Vliv kakaa na náladu je celkem známý, citlivější osoby prý mohou „raw“ kakaem zažít pocity podobné slasti po sexu. Klíčový je opět tryptofan, který je v kakau hojně zastoupen. U tohoto hnědého zázraku platí, že čím je kvalitnější, tím má větší efekt. Kakao má ještě jednu skvělou výhodu. Přidáte-li jej do své denní kávy, částečně se eliminuje její neblahý vliv na vyplavování minerálů, a nejen to. Kakao dokáže odclonit efekt kávového dojezdu, tedy vyčerpání, jakmile stimulant přestane působit.

Citlivější osoby mohou „raw“ kakaem zažít pocity podobné slasti po sexu.
Citlivější osoby mohou „raw“ kakaem zažít pocity podobné slasti po sexu.

Cibule

Pastvou pro serotonin jsou složité sacharidy obsažené třeba v luštěninách a v cibuli. Málo se ví, že cibule je jedním z nejlepších prebiotik obsažených v běžných potravinách. Vztahy mezi „hodnými“ střevními bakteriemi, imunitou a tvorbou serotoninu jsou v přímé vazbě a právě cibule a některé složky luštěnin tomu hodně napomáhají.

Tuky

Zdravé tuky či mastné kyseliny byly známy jako potrava pro mozek a obranyschopnost už za dob našich prababiček v podobě rybího tuku. Koho v dětství nutili sníst každý den malé množství, ti možná ocení, že kromě ryb je do těla můžete dostávat i pomocí ořechů, lněného oleje nebo na omega-3 ještě bohatšího oleje z ořechů sacha inchi. Tahle plodina dosahuje několikanásobku koncentrace prospěšných mastných kyselin ve srovnání s rybím tukem. Právě tuky jsou navíc důležité pro hormonální sekreci a jsou tak klíčové nejen pro imunitu, ale pomáhají i v období stresu a během klimakteria.

Buďte veselí

Zní to trochu jako klišé, co? Negativní emoce s sebou nesou i škodlivé sekrece stresových hormonů a kaskádu s tímto souvisejících pochodů. Věřte nebo ne, ale veselí lidé jsou statisticky méně nemocní než bručouni.

Veselí lidé jsou statisticky méně nemocní než bručouni. A štěstí si je najde.
Veselí lidé jsou statisticky méně nemocní než bručouni. A štěstí si je najde.

Mutumutu podporuje zdravý životní styl a dobrou náladu, ať už si jí vyrábíte sprchou, sexem nebo konzumací řepy. Za pozitivní přístup k životu vás navíc štědře odměníme. Vrátíme vám 20 % z ceny pojištění za radost ze sportu, dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.