Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Cítíte se po alkoholu nesmrtelní? Může za to váš mozek

Čtení na 6 min

Cítíte se po alkoholu nesmrtelní? Může za to váš mozek

Znáte ten pocit nepřemožitelnosti, který v určité fázi opilosti opanuje vaši mysl? Pocit, že chcete jen tak skočit do ledového lomu, vylézt na střechu, lehnout si na koleje a pozorovat hvězdy… Někdy se skutečně nějaký ten supermanský kousek pod velením alkoholu povede, leč většinou tomu bývá právě naopak… 

Co se děje v našem organismu, a především v mozku při opilosti? Jak se stane, že opilí lidé ztrácejí zábrany až do míry, že třeba riskují život? Pojďme se podívat na pár praktických poznatků z biochemie, ale také ze života.

Lemur, slon a člověk 

Člověk není jediným tvorem na Zemi, který využívá opojení alkoholem. Podobně to umí někteří primáti a nejen oni. Cíleně se opíjejí například lemuři, kaloni, ale také sloni či včely. Opilé včely dokonce nejsou vpuštěny zpět do úlu, dokud nevystřízliví. Důvody opíjení různých druhů nejsou jednotné, ale například u lemurů se ví, že k tomu mají obdobné pohnutky jako člověk. Tedy uvolnění, ventil a posléze i závislost.  

I lemur kata si občas rád „přihne“.

Člověk, jako někdejší sběrač všeho možného, i přezrálého zkvašeného ovoce, se k alkoholu mohl dostat již velmi dávno. Například v jedné z kolébek civilizace, starověkém Řecku, šlo na začátku pouze o ceremoniální nápoj určený výlučně zasvěceným adeptům. Účelem bylo přiblížit se bohům a opilecké stavy mohly přinášet zajímavé vize. 

Při každoročních oslavách plodnosti zasvěcených bohyni Demeter, jimž se také říká Eleusinská mysteria, měli muži vstupující do jejích služeb před sebou náročný úkol. Za posilnění posvátným alkoholem se sami museli vzdát pro Demeter vlastní plodnosti. Přesněji řečeno si tito muži amputovali pohlavní orgány a odevzdali je na oltář. Alkohol jednoduše dokáže s myslí divy, můžete se o tom přesvědčit třeba ve videích Darwinových cen, kde se to jen hemží alkoholovými supermany, kteří se alkoholem nechali strhnout natolik, že už nejsou mezi námi. 

Jak to, že člověk po alkoholu ztratí nejen zábrany, ale leckdy i pud sebezáchovy?

Ředěná euforie

V menší míře je alkohol schopen ředit krev, takže v omezeném množství může působit jako prevence proti ucpávání cév. V kombinaci se zdravou stravou prý lze u mužů snížit riziko onemocnění srdce až o 30 %. Ženy by měly „zdravotní“ dávky ještě zmenšit, aby dosáhly obdobného efektu. Alkohol v malém množství dokonce pobízí játra k produkci zdravého cholesterolu a napomáhá eliminovat ten „špatný“. 

Díky pocitu euforie chceme pít dál.

Svou podstatou je alkohol dezinfekce, v menším množství tak působí preventivně proti žloutence typu A i proti běžnému nachlazení. Jedno malé pivo denně se doporučuje lidem trpícím na žlučníkové kameny… No, a to by bylo dost k jeho obhajobě. Už výše zmíněné ředění krve dodává člověku pocit mírné euforie a právě tato zatím ještě zdravá dobrá nálada nás většinou pobízí pít dál.

A v tom je ten háček! 

Alkohol se postupně dostává do nervové soustavy, kde se zaměřuje na receptory, které nám přinášejí další radostné pocity uvolnění a blaha. Euforie stoupá. Pokud však vypijeme příliš rychle další rundu, není na daných receptorech radosti již místo, a tak tělo alkohol nasměruje do centrální nervové soustavy. 

Mozková kůra neboli neokortex, kam momentálně alkohol expanduje, má mimo jiné funkci cenzury. Je v ní uložen vlastní žebříček hodnot, a ten bývá v tuto chvíli vyřazen. Jelikož je mozková kůra nejnovějším vynálezem evoluce mozku a protože je mozková kůra v tuto chvíli grogy, dostávají se ke slovu naše evoluční základy, tedy pudy, agresivita, u někoho také rozmnožovací instinkt… 

Po euforii nastává utlumení a únava.

Alkohol zamíří z neokortexu rovnou do části mozku zvané mozeček, kde spouští útlum, ospalost, při špatných konstelacích ale také depresi, u někoho se může přiostřit hra bez pravidel a agrese. Dojde-li opilost až do této fáze, je potom střízlivění většinou již o něco náročnější. Opitý mozeček je totiž signálem toho, že játra už prostě nestíhají. Ze supermana zbyde jen velmi unavený Clark Kent. 

Hořce vykoupené veselí

Odbourávání celého toho veselí v našem těle mají na starost játra, jak jinak. Pryč z našeho alkoholického příjmu se dostane asi jen 5 %. Dokážete si tedy představit v některých případech ten nápor? Skoro jako Prométheus připoutaný na skálu, jemuž orel každý den játra vykloval. Když jsme zase v té antice, nutno připomenout, že i dnešní muži přespříliš holdující alkoholu odevzdávají svou plodnost… A to nejen alkoholovým komplikováním spermatogeneze, ale také snižováním testosteronu, který alkohol účinně potlačuje. Aby toho nebylo málo opilost ruší proteosyntézu, takže jste-li po tréninku nebo před ním a jste na mol, svalové přírůstky nečekejte…. 

mládí tak klidně buďte supermani na vlastní pěst, protože elasticita buněk je zhruba do 30. roku života nejvyšší. O to větší škody častým pitím nadměrného množství alkoholu si do života kumulujete, neboť stejně jako malé dítě i mladá buňka je nejvíce ovlivnitelná. 

V mládí jsou naše buňky velmi ovlivnitelné, dejte si proto pozor, jak zacházíte se svým tělem.

Vysoká elasticita buněk mladého organismu je samozřejmě žádoucí, avšak nikoliv pro pijany. Buňka mladého člověka propustí do svých organel mnohem více škodlivin než „zkostnatělá“ buňka starších kolegů. Tím zákeřnější jsou všechny nezdravé návyky v mládí než později… V pokročilém věku už je to s elasticitou buněk horší, alkohol tak nenapáchá takové škody jako v mládí. Svá Eleusinská mysteria slavte tedy až po šedesátce. 

Mutumutu podporujeme zdravý životní styl. Za radost ze sportu odměňujeme vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.