Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Dva hráči na jednom hřišti: rizikové a investiční životní pojištění

Čtení na 3 min
Investiční versus rizikové životní pojištění. Jaký je mezi nimi rozdí?

Dva hráči na jednom hřišti: rizikové a investiční životní pojištění

Možná už jste někdy narazili na termín investiční životní pojištění. A možná jste vůbec nevěděli, co daný termín znamená. Věřte, že v tom rozhodně nejste sami! Co životní investiční pojištění obnáší a jak se liší od klasického rizikového pojištění, se dozvíte v následujícím textu.

Idea investičního životního pojištění je prostá: pojistíte se a část vašeho vkladu se vám zhodnotí a vrátí zpět. U rizikového životního pojištění nemáte možnost své peníze zhodnotit ani si je nemůžete kdykoliv vybrat. To je však záměr takového typu pojištění, který vyplácí peníze až v případě, kdy se něco stane.

Dva v jednom

Uzavřením investičního životního pojištění získáte dva produkty v jednom: pojistíte se a část vašeho vkladu se vám časem zhodnotí a vrátí zpět. K tomu je ale nutná určitá disciplína a odhodlanost nesáhnout na investované peníze sjednané do konce smlouvy.

U rizikového životního pojištění nemáte možnost své peníze zhodnotit ani si je nemůžete kdykoliv vybrat. To je však záměr takového typu pojištění, který vyplácí peníze až v případě, kdy se něco stane.

Právě tehdy totiž máte možnost daňových odpočtů, což je jedna z předních výhod investičního životního pojištění. Pokud si peníze vybíráte v průběhu, o tuto možnost přicházíte. Další výhodou je, že vám na takový druh pojištění může přispět i váš zaměstnavatel. Ten má totiž, stejně jako vy, možnost daňového odečtu. Odečitatelný příspěvek může být i 50 000 ročně.

Investiční životní pojištění je přesto produkt s negarantovanými výnosy. Navíc pojišťovna sama vám peníze ve fondech zhodnotit nemůže, a tak je přeprodává do investičních fondů. V takovém případě zákazník pravidelně platí za všechny úkony spojené s investicí peněz. Je tedy na vás, jestli zvolíte cestu dvou produktů v jednom, nebo investujete do některého z peněžních fondů či jiné instituce přímo určené na zhodnocování vkladů.

Investiční životní pojištění je produkt s negarantovanými výnosy.

Rizikové životní pojištění

U rizikového životního pojištění nemáte možnost své finance zhodnotit a nemůžete si je kdykoliv vybrat. Tím, že se vaše peníze nikam nepřeposílají a nezaměstnávají se tím další lidé, neplatíte ani žádné poplatky. Peníze, které do rizikového životního pojištění měsíčně vkládáte, mají jediný smysl: krýt vám záda v případě, že onemocníte nebo se vám stane nějaký úraz. A právě tehdy pojišťovny vyplácejí peníze. V ideálním případě je ale nikdy neuvidíte, což znamená jediné: životem se vám daří proplouvat bezpečně. V Mutumutu vám navíc za to, že žijete zdravě, vrátí pravidelně 30 % z pojistného.

Mutumutu podporujeme ty, kteří myslí pozitivně a mají rádi zdravý životní styl. Za radost ze sportu odměňujeme vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.