Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Renta vs. jednorázová výplata při pracovní neschopnosti a invaliditě

Čtení na 4 min

Renta vs. jednorázová výplata při pracovní neschopnosti a invaliditě

Když vás zranění nebo nemoc vyřadí z práce, coby zaměstnanci čekáte na peníze od státu zhruba rok. Rozhodně pak ale nedostanete tolik, kolik jste si původně vydělávali. Pokud chcete mít jistotu stálých příjmů v určité výši, měli byste se připojistit.

Zatímco běžné pojišťovny vše přezkoumávají obvykle další rok, nám stačí, že máte pracovní neschopnost nebo invaliditu uznanou státem, nemusíte být invalidní ještě podle tabulek Mutumutu. Ostatně, my ani žádné nemáme.

Kdy byste se ideálně měli připojistit? Když je na vás někdo závislý, máte děti, hypotéku, stavíte dům. Mutumutu nabízí pojištění právě lidem v tomto produktivním životním období. Doživotní renty ale u nás nehledejte. Lidé si u nás vybírají pojistky končící v jejich 55, 60 či 65 letech. Protože právě v tomhle věku obvykle chodívají do důchodu a zbavují se závazků v podobě hypoték či péče o děti. Pak už pro ně pojištění není tak nezbytné.  

Jak se vyplácí jednorázová výplata a jak renta?

Jak funguje sociální systém, když se vám stane něco vážného, co vás natrvalo vyřadí z práce? Pokud jste zaměstnanec, lékař vám uzná neschopenku, ale trvá třeba ještě rok, než vám stát přizná invalidní rentu. Pak dostáváte invalidní důchod. Pokud jste OSVČ, záleží, jestli si vůbec platíte nemocenské připojištění.

Jako zaměstnancům vám lékař uzná pracovní neschopnost, ale trvá třeba ještě rok, než vám stát přizná invaliditu.
Jako zaměstnancům vám lékař uzná neschopenku, ale trvá třeba ještě rok, než vám stát přizná invalidní rentu.

Tabulka stupňů invalidity, jak ji rozděluje stát podle %, o která má člověk sníženou schopnost pracovat:

  1. stupeň – nejméně vážný

  2. stupeň středně vážný

  3. stupeň – nejvážnější

Lomikare, Lomikare, do roka a do dne

Třeba u těžkých zranění, jako jsou utržené končetiny, se o tom nelicituje, ale u mnoha nemocí vše stát rok za rokem znovu a znovu přezkoumává, stupně se mohou snižovat a spolu s tím i množství peněz, které dostáváte. Nevyhrajete ani, když se připojistíte. Většina pojišťoven se totiž neřídí závěry, ke kterým dojde stát, mají místo toho vlastní experty, takže musíte být invalidní podle státu a ještě být invalidní v tabulce dané pojišťovny. My ale podobně jako mnozí z vás nemáme tabulky rádi, nechceme jimi strašit a nevyplácet pak peníze. 

Kdy byste se ideálně měli připojistit? Když je na vás někdo závislý, máte děti, hypotéku, stavíte dům. Mutumutu nabízí pojištění právě lidem v tomto produktivním životním období.

Mutumutu je čitelné a jednoduché pojištění. Uznává stejné stupně invalidity a vyplácí peníze prostě a jednoduše podle závěrů, ke kterým dojde stát. Takže pokud zvolíte rentu, stát vás uzná invalidním a jste-li připojištění u Mutumutu na 10 000 Kč měsíčně, prostě je dostanete ve stejnou chvíli jako státní příspěvky.

I když jednorázová výplata ve výši 1 000 000 Kč vypadá opticky jako velká částka, ve výsledku je to jinak. Je to nejklasičtější suma sjednaná pro jednorázové plnění. Ale když je vám 40 a nějaký úraz vás už navždy vyřadí z pracovního procesu, tak vám 1 milion na dlouho nevystačí. Pokud budete žít do 65, vychází to měsíčně na 3300 Kč. Opticky si kupujete vysoké číslo, ale nakonec to vlastně není takový zázrak.

Mutumutu je čitelné a jednoduché pojištění. Uznává stejné stupně invalidity a vyplácí peníze prostě a jednoduše.

Renta je sázka na jistotu

Spravedlivější je renta. Když jste zdraví, nic nedostáváte, když jste nemocní, můžete si i v nemoci udržet svůj obvyklý příjem. Mutumutu kopíruje sociální systém, nic dalšího nepřezkoumává a zbytečně nezdržuje s výplatou peněz. Protože víme, že pokud vás zranění či nemoc vyřadí z práce, máte svých starostí dost.