Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Životní pojištění: klid duše a krytá záda

Čtení na 4 min
Životní pojištění: klid duše a krytá záda

Životní pojištění: klid duše a krytá záda

Životní pojištění mívá mezi lidmi špatnou pověst, přitom je to důležitý nástroj finančního zabezpečení, kterým navíc získáte klid. Jistotu, že vám v případě nemoci nebo jiných životních těžkostí někdo kryje záda, a vy se tak můžete plně soustředit na sebe a svou rodinu.

Pořídíte-li si „životko„, je vysoce pravděpodobné, že s ním strávíte přinejlepším několik dekád, proto je dobré si pečlivě vybrat. Jindřich Lenz, spoluzakladatel online pojištění Mutumutu, přiznává, že Češi si pořád ještě raději pojistí auto než vlastní život a za životní pojištění platí v průměru třikrát méně než Němci nebo Rakušané. Přitom ten dopad je daleko vyšší. Když nebudu moct vydělávat, tak to má obrovský vliv na mou rodinu, mnohem větší, než když nebudu mít auto.“ Nejčastějším důvodem, proč si lidé životko nechtějí založit, je nedostatek financí. Když se však něco stane, lidé zjišťují, že by je pojištění vyšlo daleko levněji. Příjem na nemocenské totiž může být až o polovinu nižší než v běžném pracovním životě.

Příjem na nemocenské může být až o polovinu nižší než v pracovním životě. Dorovnat ho může právě životní pojištění.
Příjem na nemocenské může být až o polovinu nižší než v pracovním životě. Dorovnat ho může právě životní pojištění.

Máte na výběr

Spousta lidí s uzavřením životního pojištění otálí. Mají pocit, že jej nepotřebují, protože nemají děti, možná je v blízké době ani neplánují a jsou finančně nezávislí. Tak proč mít životko? Když se o nikoho nestarám a nemám ani žádný úvěr, tak se teoreticky pojišťovat nemusím,“ říká Jindra. Co když se ale náhle něco stane a vy přestanete být nezávislí? Pokud se můžete spolehnout na rodiče nebo sourozence, je to samozřejmě skvělé, ale má to háček. Některé nemoci či stavy jsou během na dlouhou trať –  95 % neschopenek nevzniká kvůli úrazu, ale právě kvůli dlouhodobé nemoci. Může se tak stát, že se vašim blízkým nečekanými výdaji výrazně sníží životní standard.

95 % neschopenek nevzniká kvůli úrazu, ale právě kvůli dlouhodobé nemoci.

Stejný standard jako dřív

Největší smysl dává životní pojištění ve chvíli, kdy založíte rodinu a jsou na vás finančně závislí další lidé. A dvojnásob to platí v případě, že splácíte hypotéku nebo jiný úvěr. Nemusíme ale hned myslet na nejhorší, jsou tu i zdravotní problémy méně závažného charakteru jako například bolest zad, které vás na čas vyřadí z provozu. V případě té nejfatálnější varianty –  smrti – vám osobně pojistka už nepomůže. Nevrátí zpět čas, ale zajistí vaši rodinu, aby si mohla udržet stejný standard jako dřív a nespadla do dluhů. Dědické řízení se navíc může protáhnout na dlouhé roky, zatímco na vyplacení pojistky budete čekat maximálně pár týdnů.

Největší smysl dává životní pojištění ve chvíli, kdy založíte rodinu a jsou na vás finančně závislí další lidé.
Největší smysl dává životní pojištění ve chvíli, kdy založíte rodinu a jsou na vás finančně závislí další lidé.

Možná také nepatříte mezi ty, kteří by se ráno probudili a řekli si, že si půjdou založit životní pojištění. Nepojistím se proto, protože je to cool, ale proto, abych měl klid, že jsem zabezpečil sebe i rodinu ve všech ohledech. Je to v podstatě prevence, něco jako očkování, kdy se snažím předejít určitým nepříjemným situacím, uzavírá Jindřich Lenz.

Náhlé životní zvraty člověk nikdy nečeká. Může se to stát, i když sportujete a jíte zdravě. Jednoduché online životní pojištění Mutumutu vás na eventuální výpadek příjmů pojistí. Takže pak v nemoci, kdy máte hlavu plnou jiných starostí, nemusíte řešit finance. A můžete si udržet finanční standard jako dřív.