Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Proč dětem škodí jednostranné sportování jako tenis nebo snowboard?  

Čtení na 4 min

Proč dětem škodí jednostranné sportování jako tenis nebo snowboard?  

Před desítkami let žily děti jinak. Po škole šla taška do kouta a hybaj ven. Na vesnicích na náves, do přírody, ve městech na zahrady, na plácky mezi domy, kde se dalo blbnout s kamarády až do večera. Aniž by si to uvědomovaly, děti sportovaly neustále. Dnes se buď nehýbají vůbec, nebo se naopak úzce specializují na jediný sport.   

Sport našeho dětství bylo prakticky všechno – od lezení po stromech a prolézačkách, přes fotbálek, bandy hokej, honičky všeho druhu, kolo, koloběžku, hru na babu, schovávanou až po cvrnkání kuliček. To všechno nás zdravě rozvíjelo a udržovalo v kondici. Byl to pestrý a rozmanitý pohyb.

Dnes? Plácky na hraní z měst mizí, v hlavní roli jsou počítače, tablety a telefony, v hodinách tělocviku se množí omluvenky a lavičky v tělocvičně jsou obsypané sedícími dětmi. To vše má následky – nadváhu, špatné návyky.

Do 10 let se mají děti hýbat vyváženě

Často je problém i obyčejný kotoul. „Dítě by se mělo pohybovat od malička, každý pohyb a aktivita se počítá. Do 10 let života to chce všestrannost a až po desátém roce je čas se specializovat,“ je přesvědčená sportovní trenérka Nikola Bartáková, která se věnuje dětem i dospělým.

Průzkumy ukazují, že více než 55 % sportujících dětí ve věku 5 až 15 let se orientuje na jedinou sportovní aktivitu. Z dětí se většina trenérů snaží vycucnout maximum a na jiné sporty jim už bohužel nezbývá čas. Hokej, tenis, fotbal, florbal, golf. Specializace už od dětství. Bohužel tak děti nadměrně zatěžují jednu stranu těla.  

 

„Jednostranné sporty opravdu škodí. Nejenže jsou pak děti namakanější na jednu polovinu těla, ale z dlouhodobého hlediska to přináší i řadu zdravotních obtíží,“ upozorňuje Bartáková. Postupem času vznikají špatné pohybové návyky, dochází k nerovnoměrnému rozvoji svalstva a klouby i páteř dostávají zabrat více než je zdrávo.

Silový trénink až po ukončení růstu

Když už se tedy dítě pustí naplno do jediného sportu a ještě takového, který víc namáhá jednu polovinu těla, tak je ideální doplnit ho pravidelnými kompenzačními tréninky, které podpoří správný vývoj. „Děti mají začít všeobecnou přípravou, jako je atletika, teprve na to by se postupně měla nabalovat určitá specializace,“ míní odborník na sportovní přípravu Tomáš Perič.

Pokud chápeme cvičení jako silové tréninky, tak by s nimi děti měly začínat až po ukončení růstu. Mluvíme-li o pohybu obecně, tak ten je základem pro udržení zdraví a v případě dětí i zásadní pro jejich vývoj. Dítě by se už od chvíle, co stojí na nohou, mělo přirozeně hýbat, pobývat na čerstvém vzduchu, prostě si hrát. Volná hra je cesta. Aby to nedopadlo tak, že dítě umí bezvadně jezdit na snowboardu, ale nedokáže udělat kotrmelec.

Malé děti by měl sport bavit

Jak cvičit s dětmi? Když dětem vymyslíme jakýkoli pohyb, který je zaujme, budou si rády hrát stejně jako kdysi jejich rodiče: „Děti milují cviky napodobující zvířata, u kterých si vždy užijí hodně zábavy. Taky různé opičí dráhy a později i týmové soutěže zahrnující atletické disciplíny,“ potvrzuje Ondráčková.

Sport musí být pro malé děti zábava. „Vedu cvičení pro děti od 15 měsíců věku a využívám řadu říkanek, pomůcek, hodina se spíše podobá opičí dráze a návštěvě zoo. Prolézají tunely, stojí na jedné noze jako čáp, přecházejí minikladinu a představují si pod ní rozvodněnou řeku. Vše probíhá hravou formou, “ popisuje své metody Bartáková.

Prostě platí, že do 10 let z dětí nemusíme mít mistry světa s policemi plnými pohárů a medailí. Vyhrají, když si budou rády – a často prostě jen tak – hrát.

Shrnutí, jak se mají děti správně hýbat:

  • hlavní je, aby se vůbec hýbaly, nejlépe na čerstvém vzduchu
  • ideální je pestrý a rozmanitý pohyb jako atletika, hra s míčem, na honěnou, skákání přes švihadlo, plavání, jízda na kole
  • do 10 let by děti měly dělat všechno možné, ne specializovat se pouze na jediný sport
  • zbytečně neomlouvat děti z tělocviku ve škole
  • jen pohyb nestačí, úzce s ním souvisí i zdravá životospráva a dostatek spánku
  • když proměníte jakýkoliv pohyb v zábavu, děti budou vždycky pro
  • důležitý je i příklad rodičů, s jejich pomocí se děti rády vrhnou na jakoukoli fyzickou aktivitu

Když se bude vaše dítě hodně hýbat a zdravě jíst, je pravděpodobné, že pro něj v dospělosti bude přirozené udržovat se v kondici. Právě lidi v kondici podporuje pojištění Mutumutu. Odměňuje až 30 % z ceny pojistného všechny, kteří se mají rádi a starají se o sebe.