Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Polovina Čechů přestala během pandemie sportovat. S kondicí i motivací jsme na štíru

Čtení na 2 min
sport během pandemie
| 3. srpna 2021

Polovina Čechů přestala během pandemie sportovat. S kondicí i motivací jsme na štíru

Polevili jste vlivem pandemie ve sportu? Jste na tom hůř se zdravím, prevencí a z čísla na váze se taky moc neradujete? Nejste v tom sami. Rok strávený v lockdownech zhoršil kondičku většině Čechů. Ukázal to výzkum, který pro nás vypracovala agentura EMA data.

Přišli jsme třeba na to, že každý druhý Čech přestal od jara 2020 sportovat a všiml si, že se mu kvůli tomu zhoršila fyzička. Často přibylo i nějaké to kilo. Ptali jsme se i na celkový zdravotní stav – každý třetí člověk nám řekl, že je na tom hůř než na začátku pandemie. Nejvýraznější propad na sobě pozorují lidi mezi 45 a 65 lety. Ale zaznamenala ho i celá třetina lidí do 25 let.

Mladší ročníky můžeme pochválit aspoň za to, že i během lockdownu chodily na preventivní kontroly k lékaři. Zašlo na ně celých 70 % lidí do 25 let. U vyšších věkových kategorií už se tohle číslo významně snížilo a celkově prohlídky zanedbaly asi dvě pětiny Čechů.

Pět nebo i dvacet kilo dolů

Loni v listopadu jsme zjistili, že za půl roku pandemie přibral průměrný Čech šest kilo. Teď nás zajímalo, kolik by si lidé přáli shodit. Dvě třetiny nám přiznaly, že opravdu zhubnout chtějí. A dost. Celých 12 % respondentů by chtělo shodit víc než dvacet kilo a 17 % něco mezi deseti a dvaceti kily. Většině by ale stačilo zbavit se pěti kil. Čtvrtina z těch, kteří plánují hubnout, toho chce dosáhnout tím, že se budou víc hýbat. Dalších 14 % ubere na kaloriích v jídle. A víc než polovina to zkusí kombinací obojího.

pandemie, hubnutí

Otevřeno, zavřeno, otevřeno…

Zavřená sportoviště udělala řadě lidí čáru přes rozpočet. Proto jsme naše zákazníky začali odměňovat i za domácí cvičení. Ale jestli jste online józe ani zvedání činek v obýváku zatím nepropadli, pak si můžete plácnout s většinou Čechů. Náš výzkum ukázal, že radši chodí sportovat na hřiště nebo do posilovny. Celých 60 % lidí nám řeklo, že jim sportoviště během lockdownů chyběla. Z nejmladších ročníků se na tom shodly dokonce tři čtvrtiny dotazovaných.

Dobrá zpráva je, že už na sportoviště zase můžete. My jsme všemi deseti pro! Výpadek pohybu vidíme jako velkou hrozbu pro zdraví Čechů – možná ne tak akutní, jako byla pandemie covidu, ale o to plíživější. Tak spolu pojďme přispět k tomu, aby se to zase zlepšilo. Zdravému životnímu stylu v Mutumutu fandíme a zákazníkům pomáháme s motivací tím, že jim za něj vracíme peníze z pojistného. A tomu se říká win-win.


Až 20 % z pojistného vám pošleme zpátky na účet za to, že se pravidelně hýbete. Dalších 10 % vám vrátíme, když budete chodit na preventivní prohlídky a dáte nám čestné slovo, že nekouříte.