Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Jaká je šance, že zemřete předčasně? Máme to spočítané

Čtení na 4 min

Jaká je šance, že zemřete předčasně? Máme to spočítané

Boxujete? Kouříte? Potápíte se nebo hrajete počítačové hry? Všechny zmíněné aktivity sem tam někomu způsobí předčasnou smrt. Pravděpodobnost je ovšem rozdílná. Některá čísla vás možná uklidní – a jiná zaskočí.

Na rizika, která s sebou různé činnosti přinášejí, si posvítili v agentuře Teton Gravity Research, která tvoří filmy a webový obsah o extrémních sportech. Zjistili třeba, jestli jsou letadla opravdu bezpečnější než auta, které velehory jsou největší zabijáci a která adrenalinová sranda vlastně až taková sranda není.

Ve vzduchu: bungee jumping, padák, rogalo, base jumping, skydiving

Možná vás překvapí, že zrovna mezi adrenalinovými sporty je nejméně riskantní volbou bungee jumping. Smrtelná nehoda čeká „jen“ jednoho z půlmilionu skokanů na laně. I takový seskok padákem je docela klidná záležitost: zemře při něm přibližně jeden člověk ze 101 tisíc. Daleko hůř jsou na tom odvážlivci, kteří létají na rogalech. Rogalo se stane osudným každému 560. z nich. A patrně nejnebezpečnější sport? BASE jumping, jakási ruská ruleta mezi adrenalinovými aktivitami, je kombinace horolezectví a skydivingu. Vylezete na budovu, anténu, most, skálu nebo útes, dolů seskočíte padákem a doufáte, že zrovna vy nebudete ten jeden smolař ze šedesáti, co hazard se životem nepřežije.

Na vodě a pod vodou: potápění, kanoistika, plavání

Ze vzduchu skočme rovnou do vody. Velmi často se umírá pod ní, stane se to jednomu ze 34 tisíc potápěčů. Kanoisté jsou na tom ještě hůř – na vodě zemře jeden z deseti tisíc. Naopak poměrně malé riziko hrozí při plavání, zemře při něm jeden z milionu plavců.

Na zemi: běh a cyklistika

Stejně jsou na tom běžci všeho druhu, od ranních joggerů po Usaina Bolta. Tedy když je zprůměrujete. Cyklisti – rekreační i profesionální – mají v průměru mnohem menší šanci na přežití. Smrti se na kole dočká jeden z necelých 141 tisíc.

Na horách: lyže, SNB, horolezectví, turistika

Zimní sporty jsou překvapivě docela bezpečné. Na lyžích se zabije jeden člověk z 1,4 milionu, na snowboardu jeden z 2,2 milionu. Horší je to s lidmi, co vyrážejí na horské túry, zemře jeden z 15 700. Horolezci jsou pochopitelně vystaveni daleko většímu riziku, ze 1 750 to vždy jeden nepřežije. V Nepálu je to dokonce jeden ze 167. Vyloženě na hraně života a smrti se pohybují ti, co v Himalájích lezou v nadmořské výšce nad šest tisíc metrů. Tam už horolezců umírá víc než desetina.

Závody na motorkách a ve formuli 1

Při motocyklových závodech zahyne jeden z tisíce bikerů, na kláních formule 1 dokonce každý stý závodník. Malé šance na přežití mají taky boxeři. Doslova K.O. skončí každý 2 200. z nich.

Cestování autem vs. letadlem

V Teton Gravity Research se nezaměřili jen na sportovce, ale třeba i na ty, co cestují autem nebo letadlem. Jedno ze 6 700 aut podle jejich dat prodělá nehodu, při které někdo zemře. Létání je proti tomu pohodička, ve Spojených státech například na každých sto tisíc hodin letu připadá 1,27 mrtvoly.

Kouření

Kuřáky tvrdá čísla asi moc nepotěší. Polovina těch, kterých se zlozvyk drží po celý život, kvůli němu zemře ještě před sedmdesátkou. Kuřačky pak umírají na rakovinu plic s dvanáctkrát větší pravděpodobností než nekuřačky. Pro pány je předpověď ještě temnější: kuřáky rakovina plic zabíjí dokonce dvaadvacetkrát častěji než nekuřáky.

Obezita

Podobně autoři porovnávali lidi, co někdy trpěli obezitou, a šťastlivce, kterých se tenhle zdravotní problém nikdy netýkal. Ti, co byli obézní pět až patnáct let, umírají na problémy s tím spojené dvakrát víc než ostatní. U lidí, co se s obezitou potýkali ještě déle, je úmrtnost dokonce trojnásobně větší.

Taneční párty, hraní her

Na závěr se v Tetonu podívali na tři docela rozdílné způsoby, kterými se dá trávit volný čas. Na tanečních party – z blíže nespecifikovaných důvodů – umírá jeden člověk za sta tisíc. Zdaleka nejbezpečnější je ovšem zůstat doma. Při hraní počítačových her zemře jeden ze sta milionů lidí a stejný počet hlásí i hraní deskovek. Jestli oběti naštvaný spoluhráč umlátil figurkou nebo zemřely hlady při zvlášť dlouhé partii Monopolů, to už studie neuvádějí.


Ať už sportujete jakkoli, Mutumutu vám bude fandit. Dokonce vám za pohyb a zdravý životní styl vrátí až 30 % z ceny pojištění zpět.