Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Digitální detox: praktický návod, jak se do něj pustit a jak u toho vydržet

Čtení na 6 min

Digitální detox: praktický návod, jak se do něj pustit a jak u toho vydržet

Už jste někdy zkoušeli držet „digidetox“? Odložit mobil a odhlásit se ze sociálních sítí je jednoduché. Těžší je u toho vydržet. Na pomoc jsme proto povolali odborníka na digitální detox, terapeuta a lektora Matěje Krejčího.

„Technologie jsou geniální nástroj, ale naše chování, touhy a slabosti je činí nebezpečnými,“ věří Krejčí, který se tématu věnuje dlouhodobě. Mimo jiné předloni vydal knihu DigiDetox – jak na digitální minimalismus a aktuálně vybírá peníze na vzdělávací projekt o digitální gramotnosti. Lidem radí, jak posílit vlastní vůli a změnit návyky tak, aby to nechtěli po dvou dnech vzdát. Což je přesně to, co se stane, když si z hodiny na hodinu všechno zakážete. Jenže o zákazy tu nejde.

O co tedy jde?

O změnu myšlení. Ještě než se do digidetoxu pustíte, Matěj Krejčí radí se zamyslet nad tím, co je pro vás důležitější:

a) Být co nejvíc trendy, mít přehled o všem a o všech, růst na žebříčku online popularity.

b) Vědět, že máte svou pozornost, spokojenost a reálná přátelství pod vlastní osobní zodpovědností, a uvědomovat si, že na internetu většina lidí předstírá.

Jasně, je to trochu návodná otázka, ale může vám pomoci se změnou toho, jak jste „přednastaveni“, a s upřesněním toho, co vlastně od detoxu očekáváte. „Pokud chcete zvládat digitální závislost, musíte postupovat od sebe až ke změně svého prostředí,“ říká Krejčí a přidává základní postup, kterého se může držet každý. Tak jdeme na to.

1. Změňte, jak přemýšlíte

„Roste vždy to, na co zaměřujete pozornost,“ vysvětluje odborník. „Vašemu mozku je přitom jedno, zda to je dobré, nebo špatné.“ Pro začátek se tedy zamyslete nad tím, co byste od života i od detoxu chtěli.

Otázky, které si můžete položit:

  • Podle čeho poznám, že mám problém s technologií? Jak spím? Jaké mám vztahy, osobní spokojenost, efektivitu či schopnost vydržet u činností déle než 30 minut?
  • Jaký chci být člověk? Jakého výsledku chci dosáhnout?
  • Co mi pomůže k tomu, abych toho skutečně dosáhl/a?

2. Kdo je tvým přítelem?

„Příliš mnoho z nás utrácí svůj čas za lidi, které nepotřebují, aby udělali dojem na lidi, které nemají rádi,“ parafrázuje Matěj Krejčí známou hlášku herce Willa Smithe. Máte to taky tak? Zkuste si udělat malé cvičení.

  • Napište jména přátel, které byste mohli požádat o laskavost, a oni by vám bez váhání pomohli. Kolik jich je?
  • Lidé, kterými se obklopujete nebo je sledujete online, definují to, kým jste. Koho sledujete a s kým se kamarádíte? Jak vás dělají lepším člověkem?
  • Které sociální sítě používáte a proč?
Matěj Krejčí, digitální detox, digidetox
„Technologie jsou geniální nástroj, ale naše chování, touhy a slabosti je činí nebezpečnými,“ říká Matěj Krejčí. Foto: Oldřich Hrb

3. Prostředí je půlka úspěchu

„Nastavte si ho tak, abyste měli co nejmenší potřebu používat digitální technologie,“ radí Krejčí. Zase můžete začít u otázek:

  • Co mi v mém okolí pomůže osekat čas na digitálních zařízeních?
  • Co bych se chtěl/a naučit nebo čím bych nejraději nahradil/a mobil?
  • Co mi pomůže, abych měl/a mobil co nejméně na dosah ruky?

Teď trávíme hodně času doma, takže je to o něco větší výzva. Zejména pokud jste na home office, což podle Krejčího odhaluje naše limity v oblasti pozornosti a digitálního přetížení. Jak často prosedíte celý den na jednom místě s tím, že jen přepínáte z jednoho online meetingu do dalšího?

„I když pracujete v kanceláři, na schůzku aspoň uděláte pár kroků. Dbejte na to i doma. Střídejte sezení u počítače s fyzickou činností. Každých 40 minut se jděte projít, vyvětrat, zacvičte si nebo třeba umyjte nádobí. Nastavte si pracovní dobu. Nástroje a prostředí si upravte tak, abyste minimalizovali multitasking, protože ten zatěžuje, vyčerpává a zhoršuje práci,“ radí odborník.

4. Vytvořte si systém

Prostředí bychom měli. Teď se zaměřte na to, co máte v mobilu. „Existují dobré aplikace a zlé aplikace,“ říká Matěj Krejčí. Jenže které jsou které?

Zamyslete se:

  • Které aplikace mi kradou čas nebo moji pozornost?
  • Které aplikace mi pomohou být člověkem, kterým chci být pro druhé?
  • Co mi pomůže, abych svá zařízení měl/a pod kontrolou?

„Je jen na vás, kterým aplikacím dáte moc nad svou pozorností,“ připomíná Krejčí. Sám mezi vhodné aplikace řadí ty zaměřené na meditaci (Headspace, Calm, Calmio), ty, které vám pomůžou se soustředěním (AppBlock, Freedom), a potom ty praktické (Záchranka). 

Digitální detox neznamená hodit mobil z okna

Naopak. Pomůžou vám právě funkce, které už v mobilu nebo i počítači máte. Nikdo k vám nebude upřímnější než funkce Čas u obrazovky (iPhone, Mac) a Digitální pohoda (Android). A nic vám tak neuleví, jako když si bez výčitek vypnete wi-fi, mobilní data nebo přepnete do letadlového režimu.

To, jak vnímáte virtuální svět, můžete ovlivnit také s pomocí světla a barev. Zase tu můžete technologie využít ve svůj prospěch.

Vyzkoušejte:

  • Noční režim. Snižte podíl modrého světla na mobilu, tabletu a notebooku. Zvýší vám to kvalitu spánku i odpočinku.
  • Tlumené světlo. Když si ztlumíte intenzitu záření, ulevíte očím i mysli.
  • Grayscale. Jednoduchý, ale efektivní trik. Přepněte si mobil do šedého modu a uvidíte, jak rychle vás přestane bavit.

V Mutumutu oceňujeme, když se staráte o své zdraví. A záleží nám i na tom psychickém. Naši klienti mají nárok na 50minutové sezení s psychoterapeutem ze služby Terap.io. A jako jedni z mála pojišťujeme i pro případ, že přijdete o příjmy kvůli psychické nemoci.