Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Nejste ranní ptáče? Nevadí, běhejte za tmy!

Čtení na 4 min

Nejste ranní ptáče? Nevadí, běhejte za tmy!

Na noční běhání nedají mnozí lidé dopustit. Ulice jsou prázdné, vzduch je vlahý, sluníčko vám nesvítí do obličeje a po sprše se odporoučíte rovnou do peřin, kde do pár minut zaberete, protože vaše hlava je kromě pár poletujících endorfinů úplně prázdná. Vstávání v půl šesté ráno s radostí přenecháte jiným. Na co si ale dát před prvním sprintem do tmy pozor? Čtěte!

 V noci je tma!

Touhle informací jsme vás asi moc nezaskočili. Každopádně úplně nejzákladnější pravidlo nočního běhu je celkem jasné: vidět a být viděn. Nejdřív se ujistěte, že na cestu uvidíte vy – buď vybírejte známé a osvětlené trasy, nebo se do těch neznámých nevydávejte bez nabité čelovky. A doporučujeme zvolit tu fakt spolehlivou, hrozí totiž větší karamboly, než když vám zhasne světlo při stavění stanu. Jestli jste běžec – objevitel nových tras, určitě zainvestujte do kvalitní, lehké a spolehlivé čelovky, vyplatí se to. A ta druhá, ale stejně důležitá věc: buďte vidět. V noci se můžete vykašlat na to, jestli vám ladí tkaničky s tričkem, a prostě sáhnout po čemkoli s reflexními prvky. A nevymlouvejte se, že přece neběháte po silnici. Zrovna tak vás může překvapit cyklista nebo jiný běžec.

Na běhání v noci si pořiďte kvalitní čelovku.

Zvuky noci jsou nejlepší soundtrack

Tak už svítíte a můžete vyrazit! Ještě vás ale na chvíli zastavíme, protože kromě zraku jsou v noci oslabenější i ostatní smysly. Buďte proto ostražití a nedělejte ze sebe jednoduchou oběť pro případné predátory. Takže především: sluchátka nechejte doma! Možná máte pocit, že to bez svojí oblíbené desky nemůžete nikdy dát, ale běhat za tmy, kdy máte oslabený zrak, a ještě bez sluchu je už docela hazard. Dejte radši šanci zvukům noci, mají taky dost co do sebe! Další vybavení přizpůsobte vaší lokalitě, malý pepřový sprej nebo paralyzér se vám vejde do kapsy a poběží se vám klidněji. A vezměte si s sebou mobil. Kromě nasdílení vašeho běžeckého výkonu cestou z cílové rovinky vás navíc uchrání od nedobrovolného prodloužení trasy.

Kachnu s deseti si nechte na zítřejší oběd

Po těžké večeři se vám jednak nebude vůbec chtít vytáhnout paty a jednak se vám dost pravděpodobně udělá pěkně špatně, až vám zelí s knedlíkem začne poskakovat v žaludku. Dejte si raději lehkou zdravější večeři a běžecké boty začněte šněrovat, až vám pořádně slehne. A tak jako tak se nepřepínejte, zvlášť pokud s běháním, potažmo tím nočním, teprve začínáte. Může vás překvapit zima, špatně zvolené oblečení nebo prostě jen únava po dlouhém dni. Začněte s kratší trasou blízko domova. Nepráskneme na vás, ani když půjdete běhat na ovál na hřiště za domem. Snadno si tam sami určíte, na kolik dalších kilometrů máte ještě sílu. A má to další výhodu: sluchátka jsou tam povolena.

Běhací parťák vás zaručeně zvedne z gauče.

Nebuďte na to sami

Hodně si ulehčíte, když si najdete na běhání spolupachatele. Běhací parťák přináší možná tu vůbec největší výhodu – vzájemnou motivaci ke zvednutí se z pohovky. Není přitom vůbec podmínkou běhat skutečně spolu (navíc mnozí z nás nejsou stejně schopni při běhu mluvit), stačí, když se hecnete virtuálně a po tréninku si dáte vzájemně vědět dojmy, vzdálenosti a časy. Některé běžecké aplikace dokonce umožňují běh kamaráda sledovat v přímém přenosu (což tedy ale při vlastním běhu spíš nedělejte). Navíc pokud bydlíte sami, bude tu vždycky někdo, kdo bude vědět, že jste se dostali v bezpečí do cíle. Tip pro strýčka Příhodu na závěr: není od věci pořídit si ID náramek s kontaktními a zdravotními údaji, který vás může zachránit nejen při běhání.

Mutumutu máme rádi pohyb. Ať už běháte v noci nebo ve dne, za radost ze sportu vás odměníme vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.