Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Barefoot nebo sneakers? Jak mít zdravé nohy ve městě

Čtení na 4 min
| 27. května 2019

Barefoot nebo sneakers? Jak mít zdravé nohy ve městě

Znáte termíny kladívkové prsty a vbočený palec? Možná nejsou tak známé, ovšem to, co vyjadřují, poznáte snadno. Uhnutý palec i skrčené pahýlky prstů jsou vidět na první pohled. Ve většině případů vznikají z módních bot, třeba já si je vypěstoval roky nošení conversek. Když jste na tom podobně, časem zjistíte, že vám vadí i obyčejný výlet. Prsty máte otlačené z bot a jednoho dne vám třeba dojde, z čeho máte bolesti v zádech.

Je dobré si pořídit vložky do bot?

To je samozřejmě to první, co začnete řešit. Doktoři tomu říkají konzervativní terapie. Naivně jsem si myslel, že se vložka dává normálně do boty (navíc). Jenže tak se vám místo v botě ještě zmenší a už tak utlačovaná chudinka noha trpí víc. Fyzioterapeut mi ale jednou vysvětlil, že musím nejdřív odstranit původní vložku v obuvi (v botách typu converse je stejně jako ve většině jiných bot bohužel nalepená dovnitř). Místo té si pak koupíte něco maximálně ortopedického. Pokud se vám nepovede odstranit originální vložku nepovede vyrvat ven, mám v rukávu soukromý trik: kupte si vložku bez přední části, takzvané 3/4, jako ty kraťasy. Ušetříte sice vepředu na výšku zhruba jen milimetr, ale i to je hrozně znát.

Ortopedické vložky jsou dost vysoké a i ty nejtenčí zabírají v botě dost místa. Můžete si koupit ale jen tříčtvrtinové. Všechno zásadní na nich je a podporu prstů vyřešíte silikonovým korektorem v ponožce. 

A není to lepší nechat vyrobit na míru?

Já zkusil dva výrobce vložek na míru a rozhodně je to lepší než ty továrně vyráběné. Problém je, že by se po 4 měsících měly nechat udělat nové nebo byste si je měli nechat přetvarovat, aby to fungovalo, podobně jako rovnátka. Zásadní informace k jakýmkoli vložkám je, že se v nich musí chodit. Na rozdíl od jiných napravovacích korekčních pomůcek to jinak nefunguje. Takže jestliže máte boty na doma nebo do kanceláře, kde odsedíte 8 hodin, vložky v nich neudělají nic.

Jak na rovné prsty?

Někteří odborníci vám řeknou, že silikonová pomůcka nikdy nic nenarovná a v nejlepším případě se to jen nebude zhoršovat. Přijde mi, že to pomaliličku funguje, ale i nezhoršování je přece velký pokrok! Když to desítky let kazíte, asi se ten pahýlek za měsíc nenarovná. Vyzkoušel jsem nejrůznější druhy a je to asi o individuálních preferencích. Vlastně není špatné nakoupit si různé druhy a jen tak si zkoušet, co vám sedne. Kromě silikonových pomůcek existuje ještě speciální gelová podpora prstů, jakási gumička kolem nohy na suchý zip, „adjustační“ ponožky, jako poslední z tradičních domácích terapií na vbočený palec je tejpování.

Meziprstní silikonové korektory. Je to vlastně strašně příjemné a měkoučké. Vyzkoušejte si různé typy. Foto: JS

Neměl bych mít i jiné boty?

Samozřejmě, to je ideál. Nejlepší jsou ortopedické boty se spoustou místa vepředu na prsty. Ale kdo z fanoušků je ochoten zbavit se své milované značky? Conversky mám pořád. Celá chyba vzniká především tím, že běžná obuv má úzkou špičku a prsty se tísní, liší se to však výrobce od výrobce. Každá značka má specifický tvar „kopyta“, podle kterého se obuv vyrábí. Například Nike, jejichž boty mají typicky úzký profil, vyrábí dnes už i širší modely. Jednoduše musíte trochu pátrat, abyste našli boty, které vám budou sedět. Nebo můžete zvolit něco od značek specializovanějších na zdravé nohy, z těch běžnějších třeba Keen nebo Merrell.

 

Nike Free RN 2018 jsou z běžeckých barefootových bot ty designově asi nejkonzervativnější. Foto: Nike

Nejsou nejzdravější ty nízké boty „naboso“?

Takovéto (ne)boty koupíte i za 5000 korun a více. Je to podobně drahé jako ne-mléko :-). Tenké boty simulující chůzi nebo běh „bez podrážky“(barefoot) jsou určitě dobré do přírody. Na tvrdém povrchu, jako je město nebo prostředí kanceláře, vám taková podrážka může spíš uškodit. Tvrdé nárazy patou do povrchu se přenášejí po celé páteři a tělo trpí. Nosit barefootky v přírodě je ale skoro tak skvělé jako chodit bosky po pláži.

 

V Mutumutu za radost ze sportu odměňujeme vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.