Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Kolik musíte denně ujít, abyste zhubli?

Čtení na 3 min

Kolik musíte denně ujít, abyste zhubli?

Chcete-li zhubnout zdravě a bez hladovění, zkuste procházky svižným tempem. Nejenže jsou nenáročným kardio cvičením, zároveň jimi spálíte kalorie. Kolik byste toho měli denně ujít, abyste dosáhli svého cíle a shodili pár nadbytečných kil?

V ideálním případě by to bylo 30 a 90 minut rychlé chůze denně. Můžete samozřejmě v některé dny přidat a v jiné ubrat, ale za týden byste si měli odškrtnout aspoň 150 minut (2,5 hodiny) v pochodu. Tempo by mělo odpovídat mírně intenzivnímu cvičení a váš tep by měl dosahovat 60–70 % maxima. Měli byste být mírně zadýchaní, řekněme tak, abyste mohli stále ještě normálně mluvit, ale už ne zpívat. Pro tu správnou intenzitu tempa můžete využít appku, fitness náramek nebo jiné „udělátko“.   

Vybudujte si návyk!

Svou procházku můžete rozdělit do bloků po deseti či více minutách, a pokud si ji protáhnete na více než 30 minut, spálíte ještě o něco více tuků. Pokud jste „chodící nováček“, začněte s kratšími bloky chůze a postupně přidávejte. Každý den můžete mašírovat o chvilku déle. Zkuste nevynechávat více než jeden den. Pravidelnost je to, co pálí kalorie a zlepšuje metabolismus. Stejně tak je důležitá pro budování nových návyků. Když se vám třeba z časových důvodů nepodaří vyrazit na procházku, zkuste si aspoň doma zacvičit. Když jste unavení, dopřejte si den volna. Po odpočinkovém dni k sobě ale buďte nekompromisní a vraťte se k chodicí rutině.

Zhubnout natrvalo

Když dosáhnete svého cíle a vaše váha se dostane tam, kde ji chcete mít, vaším cílem by mělo být si ji udržet. K tomu by vám mělo stačit denně většinu dní v týdnu 60 až 90 minut mírně náročné fyzické aktivity a takový příjem kalorií, který nepřesáhne váš energetický výdej.

Co když nemůžete chodit půl hodiny denně?

V životě může nastat období, kdy si prostě čas na půlhodinovou procházku nenajdete. V tom případě se pokuste v průběhu dne nachodit svižným tempem třikrát deset minut. Předtím si ale dejte pět minut na zahřátí pomalejším tempem, a to bez ohledu na to, jak dlouhý pochod plánujete. Pokud máte málo času, využijte terén, třeba schody, a vytěžte z něj maximum. Existují studie, které potvrzují, že velmi intenzivní kratší aktivita je pro ty, kteří trpí nedostatkem času, stejně efektivní jako dlouhá procházka v mírnějším tempu.

Kolik kalorií spálíte za 30 minut?

V rychlém tempu to bude 100 až 300 kalorií (podle toho, kolik vážíte) za půl hodiny. Po třiceti minutách chůze začnete pálit kalorie z uložených tuků. Do té doby spalujete pouze rychlé cukry. Ty zhruba po třiceti minutách dojdou a vaše tělo začne čerpat ze zásob uložených v tucích. A to je to, co chcete! Dobrý důvod pro to, vypěstovat si rutinu delší než 30 minut v kuse, co říkáte?

Na vše jděte postupně. Chůze je prvním krokem ke zdravé váze a zdravému životu vůbec. Půlhodinová procházka je také skvělou prevencí zdravotních rizik, jako je cukrovka nebo srdeční onemocnění. Další důvod, proč se na místo jízdy tramvají projít.

V Mutumutu podporujeme lidi, kteří jedí zdravě, sportují a nekouří. Nabízíme jim za to až 30 % z ceny pojištění zpátky.