Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Jste skřivan, nebo sova? Za spánkový režim mohou naše geny

Čtení na 3 min

Jste skřivan, nebo sova? Za spánkový režim mohou naše geny

Vstáváte ráno s energií a radostí, nebo se k tomu musíte dlouho přemlouvat? První varianta je mnohem příjemnější než druhá, ale ne vždycky se nám daří. Pokud jste si doposud mysleli, že za nesnesitelné vstávání si můžete kompletně sami, mýlili jste se. Z velké části nás totiž limitují geny.

Vědci z univerzit ve Velké Británii, Austrálii, USA, Německu a Nizozemsku vytvořili studii zabývající se vlivem genů na režim spánku. Vrtalo jim hlavou, proč někteří lidé vstávají s úsměvem ještě předtím, než jim zazvoní budík, a jiní nejsou schopni po jednom zazvonění otevřít oči, natož aby se hned zvedli z postele. Každý člověk má v sobě geneticky dané biologické hodiny, které se nedají „přeučit“. Zatímco někomu vyhovuje vstávat brzy ráno, jiní zažívají vrchol aktivity až večer či pozdě odpoledne. Do jaké skupiny patříte vy?  

Skřivan

Uléhají do postele dřív a zvládnou i dřív vstávat, aniž by jim to dělalo jakýkoliv problém. Mají spoustu energie, někteří si před prací stihnou třeba zaběhat a připravit si vydatnou snídani. Dopoledne neprožívají žádnou velkou únavu, která by jim bránila podávat dobrý výkon, a díky svému režimu bývají velmi pozitivní. Jen zřídkakdy je proto uvidíte smutnit. Obecně mají skřivani dostatek energie na všechny každodenní činnosti.

Sova

Sovy mají o něco složitější život než skřivani. Usínají v pozdějších hodinách a ráno prožívají tak trochu peklo. Budík opakovaně zvoní, partner, pes i kočka už jsou dávno vzhůru a sova se teprve sbírá z postele. I dopoledne bývají kvůli pozdnímu uléhání poněkud těžkopádná. Nejvíce energie pociťují večer, což může být pro ty, kteří mají stálou pracovní dobu, problém.

Geny neovlivníte

Ať už patříte do jedné, nebo druhé skupiny, možná vás povzbudí, že za to z velké části může naše genetická výbava. Výzkumný tým zabývající se vztahem mezi geny a naším biologickým rytmem, vyhodnocoval údaje od téměř sedmi set tisíc osob. Každého respondenta se zeptal na průběh ranního vstávání. Vědci nakonec určili 351 genetických faktorů, které mohou ovlivnit režim spánku. Údaje ze studie předali genetické testovací společnosti 23andMe, kde potvrdili, že mezi spánkovým rytmem a DNA existuje úzká souvislost.

Sovy mají větší problémy s psychickým zdravím

Výzkumníci se také snažili zjistit, která skupina je náchylnější k psychickým poruchám. Došli k závěru, že jde o noční sovy. Svým pozdním vstáváním si totiž narušují každodenní biologický rytmus, což bývá pro organismus velmi náročné. Vědci uvádějí, že existují jasné souvislosti mezi znaky psychických potíží a chronotypy, které zastupují jedince usínající pozdě v noci. Sovy jsou tak výrazně náchylnější například k rozvoji deprese nebo schizofrenie.

Každý člověk má individuální biologický rytmus

Všechny nelze striktně zařadit mezi skřivany nebo sovy. Každý organismus má trochu jiný biologický rytmus. Skřivani mají střed spánku, tedy polovinu jeho celkové délky, zhruba mezi třetí a čtvrtou hodinou ranní, zatímco sovy mezi pátou a šestou. Jiní zažívají střed spánku přirozeně kolem druhé nebo sedmé.

 

Biologický rytmus řídící pocit únavy, bdělost a spánek dle vědců můžeme ovlivnit jen nepatrně. Skřivanům jednoduše nevyhovuje noční šichta a sovám zase ta ranní. Zkuste se proto soustředit na to, kdy přirozeně usínáte a v kolik ráno vstáváte skutečně odpočatí. Naučte se respektovat svůj biologický rytmus a uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe.  

 

Spíte optimálně dlouho každý den? Umíte odpočívat? Pokud k tomu dobře jíte a žijete zdravě, jste náš člověk. V Mutumutu lidem v kondici vracíme až 30 % z ceny pojistného zpět.