Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Bláto, déšť i mráz: jak běhat, když nám počasí nepřeje

Čtení na 3 min

Bláto, déšť i mráz: jak běhat, když nám počasí nepřeje

Pojďme si to přiznat: zatímco v létě se nám to běhá jedna báseň, v zimních měsících a brzkém jaru je to o něco méně komfortní. Fouká studený vítr, občas mrholí, někde ještě mrzne a všude je bláto. Všechno tohle způsobí, že radši než do terénu zamíříme zpátky do postele nebo někam na skleničku.

Jestli tenhle scénář důvěrně znáte, věřte, že existuje mnoho způsobů, jak se donutit jít běhat, i když venku panují drsnější povětrnostní podmínky. Pohybová aktivita venku ve studenějších měsících je navíc pro vaše psychické i fyzické zdraví extrémně prospěšná. K tomu vás přímo zavalí endorfiny. Pokud plánujete vyběhnout ve studenějším počasí, je důležité se na to správně připravit, abyste svou vysněnou outdoorovou aktivitu neodnesli dvoutýdenní angínou nebo zánětem svalů.

Buďte v obraze

Zjistěte si, jaké má být počasí. Má foukat silný vítr? Pokud ano, můžete toho využít a běžeckou trasu si naplánovat tak, abyste její větší část běželi po větru. Po větru se přeci běhá lépe, nemyslíte?

Správně se oblečte

Nespoléhejte se na to, že vám na běhání stačí jedny legíny, ať už je venku plus 30, nebo minus 5. V tom je velký rozdíl. Jakmile klesne teplota, je velmi důležité udržovat tělo konstantně zahřáté. Jedině tak dokážou svaly pracovat efektivně. Pokud je venku zima, vrstvěte na sebe funkční oblečení. Je lehoučké a dobře odvádí pot z těla. Zároveň vás jeho tenké vrstvy nebudou nijak omezovat v pohybu.

Jedním z nejdůležitějších kousků je nepromokavá bunda. Nejenže vás udrží hezky v suchu v případě, že poběžíte v dešti, ale podrží vás v jakýchkoliv dalších povětrnostních podmínkách, včetně již zmiňovaného silného větru.

Pokud rádi běháte brzy ráno nebo večer po setmění, přizpůsobte tomu i své oblečení a vybírejte takové, které má reflexní prvky.

Dobře se rozcvičte

Rozcvička je důležitá při každé sportovní aktivitě. A to před i po. Při nižších teplotách je dokonce vyloženě nutná, protože naše svaly bývají obzvlášť zatuhlé. Rozcvička umožňuje větší průtok krve do svalů, které jsou pak flexibilnější. Zahříváním jim navíc dodáte víc kyslíku, a umožníte jim tak během cvičení efektivněji fungovat. Správným protažením po sportovním výkonu také zabráníte pozdější únavě a bolesti.

Naučte se regulovat svůj dech

Dýchat ledový vzduch může být jedním z důvodů, proč se vám v zimě nechce jít běhat. Není to zrovna nejpříjemnější. Zmírnit to dokáže například šátek přes ústa. Andy McGhee, zakladatel sítě posiloven Pinnacle Performance, radí používat taktiku nádechu a výdechu při každém třetím kroku. Uběhnete tři kroky a nadechnete se, po dalších třech krocích vydechnete, pak se opět po třech krocích nadechnete. Pomůže vám to zároveň s vybudováním ideálního rytmu běhu.

Najděte si parťáka

Najít v sobě motivaci k běhu v mrazivých dnech může být poněkud obtížné, obzvlášť vyžaduje-li to brzké ranní vstávání. A právě v tom vám může pomoci kamarád nebo kamarádka. Nechcete je přece zklamat a nechat je běžet samotné! Stejně tak oni vás. Zároveň je to daleko bezpečnější než běhat sám, obzvlášť máte-li namířeno po setmění někam do parku.

A teď už vám nic nebrání vyběhnout. Co vy na to?

 

V Mutumutu za radost ze sportu odměňujeme vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.