Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Nezapomínejte! Rozcvičení zabraňuje zraněním a nastartuje tělo

Čtení na 1 min

Nezapomínejte! Rozcvičení zabraňuje zraněním a nastartuje tělo

Rozcvičujete se před sportovními výkony, nebo do nich vletíte jako utržený vagón? Rozcvička připraví plíce na zátěž a zabrání možným problémům s vazy či šlachami. Zahřáté svalstvo taky lépe reaguje na zátěž. Zabere to jen 10 minut, které vám mohou zachránit týdny či měsíce při případném zranění.

Schválně si zkuste jít zahrát fotbal, tenis nebo basketbal bez rozcvičení. Pak to zkuste vždy nejdřív s malou rozcvičkou. Pocítíte velký rozdíl. Kdo si přesto stojí tvrdošíjně na svém, časem může litovat.

Dostatečné zahřátí organismu funguje jako nastartování motoru. Samozřejmě záleží na zatěžovaných partiích. Pokud budete zatěžovat více nohy, věnujte jim i při rozcvičování více času. Celé zahřáté a rozcvičené tělo je lepší než jen část.

 

Zahřátí je součástí tréninku, ne zbytečnost

Důkladná rozcvička by měla trvat minimálně 10 minut. Hodně lidí ji podceňuje. Chcete jít do toho, ale nevíte jak? Ukážeme vám jeden příklad, který vám nezabere mnoho času, a to základní splní. Využijete jen vlastní tělo, takže nemusíte hledat výmluvy, že nemáte to či ono.

Tady je 10 jednoduchých cviků na celé tělo, každý budete provádět dvacet sekund. Po minutové pauze si dáte celé kolečko ještě jednou. Pokud vytrváte, brzy se pro vás takové rozcvičení stane rutinou a hlavně uvidíte, že vám to po něm půjde při samotném tréninku lépe.

 

 

ROZCVIČKA PŘED TRÉNINKEM

  1. Kroužení hlavou
  2. Kroužení rameny
  3. Kroužení pažemi
  4. Kroužení trupem
  5. Kroužení boky
  6. Dřepy
  7. Výpady
  8. Skákání na místě (nohy od sebe, ruce nad hlavu)
  9. Skákání ze strany na stranu
  10. Skákání na jedné noze