Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Odporové gumy? Posilovna v batohu

Čtení na 3 min

Odporové gumy? Posilovna v batohu

Je to jen kus pryže, ale stává se z ní hit. Odporová guma je oblíbená pomůcka pro všechny druhy tréninků, kterou můžete použít kdekoli, cvičení s ní není technicky náročné a navíc je lacinější než činky. No jen si zkuste dát 30kilovou činku do tašky a jezdit s ní autobusem.

Pomůcek, které mohou dát tělu nový impulz k progresu a oživit trénink, je dnes mnoho. Jsou to např. oblíbené kettlebelly, jiné zátěže, které pověsíte na opasek, nosí se i zátěžové vesty. Pokud však hledáte pomůcku a parťáka pro zpestření tréninku, kterého můžete mít stále u sebe, zvolte odporové gumy.

Co je to odporová guma?

Prostá pomůcka. Jde o gumový pás spojený do kruhu, jehož charakteristickou vlastností je elasticita. Něco jako byla kdysi skákací guma, jen mnohem pevnější. Čím více odporovou gumu natáhnete, tím větší poskytuje dopomoc, popřípadě klade větší odpor. K využití existuje několik variant, každá nabízí jinou míru odezvy.

Na co jsou dobré?

Z charakteru gumy vyplývají tři základní možnosti, jak je využít. Odpor při natahování se může hodit podobně jako externí zátěž při zvyšování náročnosti. Dále se dá využít při protahování, kdy vás guma nutí jít stále dál a dál. Elastickou sílu, která vzniká natažením, zase můžete využít ve svůj prospěch při cvicích, na které nemáte zatím dostatečnou sílu. Podrží vás např. u shybů. Gumu upevníte na hrazdu, vespod se do ní zapřete chodidly a ona vás při provádění shybů nadlehčuje.

Jak poznám, kterou potřebuji?

Odporové gumy liší nejenom barvami, ale především mírou odporu, která je zásadní. Záleží na třech faktorech: na druhu tréninku, vaší kondici a vaší hmotnosti.

Základní rozdělení je snadné, čím užší a slabší odporová guma, tím menší odpor vám bude klást při cvičení. A naopak čím silnější, tím větší odpor. Ideální je vyzkoušet, případně si nechat poradit, až poté koupit. Existují různé barvy: červená, modrá, černá, růžová, fialová, zelená, modrá, oranžová. Každá barva má jiný průměr, tím pádem i odlišné vlastnosti. Samotné barvy neřešte, základním parametrem pro výběr je odpor gumy.

Pokud chcete využít například jednu z nejslabších, ta je vhodná pro rozcvičení, protažení. Jestliže hledáte do tréninku parťáka, který vás podrží, dá vám zabrat, poohlédněte se mezi tužšími gumami, které kladou větší odpor a už jen na pohled jsou masivnější. Ty nejsilnější jsou už těžký kalibr, dokážou unést až 80 kg váhy.

Jak je využít?

Cvičíte-li jen s vlastním tělem a nemáte po ruce činky nebo stroje, jsou odporové gumy vhodným řešením. Pomáhají se shyby, dřepy, kliky, protažením, zvýšením mobility, cviky na výbušnost a zvýšení síly. Můžete je zapojit do vašeho tréninku doma, na zahradě, na služební cestě, ve fitku.

Krása odporových gum se skrývá v jednoduchosti. Ačkoliv se jedná o prostou, lehkou a odolnou věc, je jednoduše chytrá. Proč? Právě kvůli měnícímu se odporu. Ať už gumu používáte jako externí zátěž nebo pomoc při náročných cvicích, guma vždy dělá to, co chcete vy. Rostoucí odpor vás nutí vymáčknout ze sebe vše. Nedovolí vám se flákat. Klesající odpor při dopomoci se zase postará o to, abyste nespoléhali jen na gumu, ale i na vlastní sílu.

Odporová guma je v podstatě tréninkový parťák, který vám systematicky pomáhá. Navíc se vejde do batohu a stojí jen pár stovek. A proto se vyplatí ji (je) s sebou nosit vždy a všude.

 

Mutumutu podporuje lidi, kteří na sobě makají. Vrací jim až 30 % z ceny pojistného zpět.