Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Pole dance není erotika u tyče, ale náročný sport

Čtení na 9 min
Redaktor | 27. září 2018

Pole dance není erotika u tyče, ale náročný sport

Novinářka Eva Rajlichová (43) je česká šampionka v pole dance za rok 2017 a navíc má doma třeba i bronz z mistrovství světa z roku 2017. Zatímco spousta Čechů má o pole dancerkách stále hodně předsudků, Eva má jasno. Považuje je za seriózní sportovkyně a špičkové gymnastky.

Na tyči nás drží kůže, proto na sobě nesmíme mít moc oblečení

 

Mnoho lidí si stále myslí, že pole dance je erotický tanec u tyče. Co o tom soudíš?
Chápu to. Ve filmech je v každém nočním baru tyč a u ní žena na podpatcích. Jde o klasický stereotyp a lidé si to s ním snadno spojí. Jenže pole dance je fyzicky velmi náročný sport. Člověk, který nad ním ohrnuje nos, by měl přijít do studia a zkusit si na tu tyč jen vyšplhat. Pak okamžitě změní názor. Uvědomí si totiž, že na ni není schopen vůbec vylézt, natož na ní provádět ještě nějaké prvky. Pole dance zahrnuje prvky tance, akrobacie, gymnastiky a posilování. Profesionály bych přirovnala ke špičkovým gymnastům. V zásadě mluvíme o gymnastice, ale ne na bradlech, nýbrž na tyči.

Ale stejně jako tanečnice u tyče cvičíte hodně odhalené, ne?
Kraťasy a podprsenky na sobě během vystoupení nemáme z toho důvodu, abychom diváky oslňovaly našimi těly, ale jde čistě o praktickou věc. Kdybychom byly oblečené, moc dobře bychom se na tyči neudržely. Musíme s ní být v kontaktu, drží nás naše kůže. Na soutěžích jsou striktně daná pravidla o tom, kolik centimetrů kůže je možné odhalit. Kdybych tam přišla v tangách, tak by mě diskvalifikovali, nebo by mi za to srazili spoustu bodů. Udivují mě lidé, kteří se mě ptají, jak je možné, že pole dance mohou dělat i děti. Myslí si, že to zachází až do pornografie.

Co jim odpovídáš?
Že když někdo dělá latinskoamerické tance nebo gymnastiku, ukazuje většinou totéž. Navíc malé děti tančící latinskoamerické tance dělají asi erotičtější pohyby než my. Kroutí pánví a natřásají hrudníkem. To nikoho nepobuřuje. Při pole dance se zaměřují převážně na gymnastické prvky. Když jsem nedávno měnila zaměstnání, hledal si mě můj nový šéf na Googlu a našel videa, na kterých cvičím pole dance. Zmínil se o tom na pohovoru a měl z toho hroznou srandu.

Jak jsi nakonec dopadla?
Vysvětlila jsem mu, jak náročný je to sport a kolik jsem mu věnovala času a energie. Nakonec mě vzal, protože pochopil, že dokážu dělat věci naplno. Někomu by to mohlo při přijímání do nové práce uškodit, ale já se za to nestydím.

K tomuto tématu mám ještě jednu legrační historku. Před časem nám v noci vykradli byt. Ráno jsme se vzbudili a chyběly nám peníze. Zavolali jsme policii a první, co kriminalisty zaujalo, byla moje tyč v obývacím pokoji. To bys nevěřila, jaké pozdvižení to u nich vyvolalo. Místo toho, aby řešili vykradení bytu, ptali se, k čemu ji mám. Mysleli si, že u ní dělám svému muži po večerech striptýz.

Foto: Tomasz Gas

Jak vůbec vznikl pole dance?
Existuje několik teorií. Jedna z nich je, že lidé zabodávali oštěpy do země a postupně zjišťovali, že se kolem nich dá i tancovat. Historie profesionálního pole dance, jak ho známe dnes, je dlouhá maximálně patnáct až dvacet let. V České republice se mu lidé věnují zhruba deset let.

Proč pole dance dělají hlavně ženy, když je to tak těžký sport?
Jeho součástí je i elegantní projev, který je vlastní spíš ženám. I mezi muži jsou samozřejmě skvělí pole danceři, ale je jich méně. Sází hlavně na silové prvky a podceňují estetickou stránku. Na soutěžích se ale hodnotí vyváženost sestavy, celek. Většinou nevyhrává někdo, u koho výrazně převažuje technika nad choreografií a provedením.  

Jak ses k pole dance dostala?
Náhodou. Moji životní partneři většinou nebyli žádní tanečníci. A protože tančím ráda, musela jsem si hledat sólové tance. Dlouho jsem se věnovala perskému tanci, indickému kathaku a flamenku. Ve stejném studiu měli sál s tyčemi. Z legrace jsem si zašla na zkušební hodinu a od chvíle, kdy se mi podařilo udělat první otočku, jsem se do pole dance zamilovala. Neodradily mě ani modřiny a spáleniny, které jsem na začátku měla. Pole dance dělám už pět let.

 

Teprve?
Předtím jsem tancovala, cvičila jógu a běhala půlmaratony. Po fyzické stránce jsem na tom ani před pole dance nebyla špatně. U tance mi chyběl adrenalin, který nyní pociťuji ve vzduchu na tyči. Pět let není zase tak málo, pořád ale neudělám všechny prvky, které bych mohla. Do důchodu mám co dělat. Základy se člověk naučí zhruba za půl roku. Po dvou letech ale většinou lidé pole dance vzdávají, protože v tu chvíli začíná být mnohem náročnější.

V práci někteří křivě sedí, nemají posílené břicho a pak je bolí záda či krční páteř. Kdyby pravidelně trénovali u tyče, zdravotní potíže se zmírní.

Jaktože ty jsi to nevzdala?
Na pole dance se musíš maximálně soustředit a dát do něj veškerou svoji sílu, abys nespadla. Do trénování se vždycky ponořím natolik, že nevnímám okolí. Beru to jako dobrý způsob relaxace. Kdyby mi za zadkem vybuchla bomba, nevím o ní. Myslím jen na svůj pohyb. Děje se mi to i na soutěžích. Na začátku mám stres, ale udělám první prvek a pak už nevnímám nic jiného.

Foto: Tomasz Gas

Dá se díky pole dance i zhubnout?
Při pravidelném tréninku ano, ale není to nic markantního. Pár kil. Některé holky si uvědomí, že nejsou spokojené se svým tělem a začnou s ním více pracovat. Spolu s pole dance cvičí třeba jógu a mění jídelníček. Díky tomu po nějaké době přichází kompletní změna těla. Lidem, co mají dvacet kilo nadváhu, se šplhá hůř než těm štíhlým. To je často dohání k tomu, aby o sebe víc dbali a hubnuli. Když si dám k obědu bůček, odpoledne sladkosti a poté půjdu jednou až dvakrát do týdne trénovat, nemůžu očekávat zázraky. Když odhlédnu od shazování kil, pole dance lidem pomáhá především zpevnit střed těla. V práci někteří křivě sedí, nemají posílené břicho a pak je bolí záda či krční páteř. Kdyby pravidelně trénovali u tyče, zdravotní potíže se zmírní.

Zranila ses někdy během pole dance?
Musím to tady někde zaklepat, protože zatím ne. Stalo se mi několikrát, že jsem si natáhla svaly, ale to mezi úrazy nepočítám. Děje se mi to většinou, když zkouším těžké prvky. Pokud je dělám poprvé, většinou někomu řeknu, aby mi pomohl a přidržel mě. Kdyby někdo chtěl s pole dance začít, doporučuji jedině s lektorkou. Mohl by si jinak ublížit.

 

Jak jsi začala závodit?
Jedno studio, kam jsem chodila na kurz, pořádalo soutěž v pole dance a já se tam přihlásila. Vyhrála jsem ji. Strašně mě potěšilo, že jsem předběhla i mladé slečny. Nakoplo mě to.

Vyhrála jsi 2x české mistrovství,  v pole sport, což je pole dance s náročnějšími akrobatickými kombinacemi. Cos pro to musela udělat?
I když jsem chodila do práce, každý den jsem si našla dvě hodiny na trénink. Vybrala jsem si hudbu, připravila sestavu a k tomu si nechala ušít kostým, aby bylo vše tematicky sladěné. Vybrané prvky jsem konzultovala s kamarádkami mezi pole dancerkami. Podporuje mě má rodina, dcera i manžel. Často se jich ptám, jestli se jim hudba a daný prvek, který jsem vybrala, líbí. Když jsem loni soutěžila na mistrovství světa v pole sport, můj muž měl narozeniny. Řekl mi, že by byl rád, kdybych mu k nim vyhrála nějakou medaili. Povedlo se, tehdy jsem domů dovezla bronz.

Co tě čeká letos?
Mám už za sebou soutěže v Itálii, Polsku a Chorvatsku. V říjnu mě čekají dvě soutěže v pole art, což je něžnější disciplína bez náročnějších akrobatických prvků, první je mistrovství republiky a pak mezinárodní soutěž v řeckých Aténách.

Proč vlastně soutěžíš?
Peníze za to nejsou, ale stačí mi radost z vítězství. Soutěže mě nutí, abych na sobě víc makala. Sice už nějaké medaile mám, ale pořád se chci ještě spoustu věcí naučit.


Online pojištění Mutumutu vrací lidem až 30 % z ceny pojištění zpět. Část z této odměny si mohou vychodit, vyjezdit na kole nebo vyběhat. Pole dance by se klidně mohl objevit na seznamu sportů, které Mutumutu podporuje, protože to je pořádný výdej energie. Schválně se podívejte, při jakých aktivitách se spálí nejvíc kilokalorií (počítáno na hodinu a jedince vážícího 70 kg). Pole dance berme jako kombinaci posilovny a gymnastiky.

  1. cvičení v posilovně 900 kcal
  2. běh rychlostí 8 km/h 570 kcl
  3. závodní gymnastika 400 kcal
  4. jízda na kole rychlostí 8 km/h 180 kcal
  5. chůze rychlostí 2 km/h 120 kcal