Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

7 příznaků, podle kterých poznáte, že jste to s běháním přepískli

Čtení na 3 min

7 příznaků, podle kterých poznáte, že jste to s běháním přepískli

Běháte, ale zatímco dřív vás každý výběh nabíjel, teď cítíte jen únavu? Možná jste to přepískli. Když je tělo vyčerpané, začne vám posílat jedno SOS za druhým. Nejdříve se to projeví na spánku a energii, kterou máte. Když budete i nadále všechno ignorovat, ztratíte chuť k jídlu a nakonec se zhroutí váš imunitní systém. Prostě narazíte do zdi, zadřete motor, finito.

Přetrénování se netýká jen vrcholových sportovců. Jako rekreační běžci si ho můžete uhnat bez větších problémů taky. Dokonce mnohem snáz, protože si většinou běžecké dávky ordinujete sami. A navíc k tréninku musíte zvládat ještě práci, domácnost, děti, složenky, pochůzky a všelijaké další životní radovánky. Mnozí z nás také často ponocují a nedostatek spánku není zrovna ten nejlepší způsob, jak dát unavený organismus do cajku.

7 příznaků blížících se trablů

  1. Zvýšená tepovka v klidu. Zkontrolujte si každé ráno puls, ještě než vylezete z postele. Pokud je klidová tepovka vyšší než normálně, může za to nejčastěji stres – někdy fyzický, jindy psychický. Není to dobrý společník, ať už je způsobený náročným dnem v práci nebo těžkým výběhem.
  2. Špatný spánek. Jestliže špatně nebo nedostatečně spíte, tělo se nemá jak vzpamatovat. To může jen při kvalitním, dobrém a dostatečně dlouhém spánku. Když několik nocí v řadě blbě spíte, poznáte to na sobě i při běhání. Jednoduše vám to neběhá. Zaměřte se na spánek a neflákejte ho.
  3. Tmavá moč. Na moči se pozná, jak dobře organismus zavodňujete – světlá je dobrá, tmavě žlutá špatná. Správný pitný režim prozáří vaši moč i den.
  4. Nulová energie. Máte dost a jste totálně vysosaní? Pak je něco špatně a měli byste zpozornět. Únavu nepřetlačíte. Tak se o to ani nepokoušejte.
  5. Blbá nálada. Běhání obvykle vyvolává pocity štěstí, takže pokud se cítíte pod psa, jste nevrlí a podráždění, máte zaděláno na problémy.
  6. Bolest. Běžce permanentně něco pobolívá, ale většinou poznáte, když je to vážnější. Každopádně dlouhodobější bolest nesvědčí o tom, že trénujete správně. A v takovém případě si tělo stůj co stůj potřebuje orazit. A vy musíte zároveň zjistit, v čem je problém.
  7. Pokulhávající výkonnost. Dřete jako koně, ale výkonnost stagnuje? Pak rozhodně jedete přes čáru. Přibrzděte a nechte tělo, aby se trochu nadechlo. V tréninku se zaměřte na kvalitu, ne na kvantitu a velkou intenzitu. Když se cítíte po výběhu pod psa, je to jako vykřičník – a když takových vykřičníků nasbíráte víc v řadě, je to jasný signál, abyste si dopřáli odpočinek.


Mutumutu vás za běhání odmění. Dostanete až 30 % z ceny pojistného zpět za to, že se o sebe staráte.