Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Proč jsou Australani v kondici?

Čtení na 3 min

Proč jsou Australani v kondici?

Nutíte se do cvičení, pohybu, sportu, ale nevyhovuje vám místní podnebí? V létě je to fajn, ale v zimě se vám do ničeho nechce? Nemáte na drahou lyžařskou výbavu? Chybí vám moře a sluníčko po celý rok? Když jsem odjel studovat do Austrálie, ocitl jsem se coby Středoevropan v zemi zaslíbené. Bydlel jsem u oceánu a sluníčko tu svítilo 300 dnů v roce. Pro sportování značka ideál.

Žádné tréninky na poslední chvíli a panika před létem, plavkami, tady jedete nonstop. Pro milovníky sportu a tepla je to ráj na Zemi. Jen je na druhém konci zeměkoule. Mladí, staří, velcí, malí, tlustí, tencí. Vezmou triko, kraťasy, kecky, případně surf a jdou za svým, tohle nastavení tu přitom funguje 365 dní v roce.

„Australané jsou mnohem otevřenější vůči novým věcem a trendům, nejsou tak svázaní jako my. Chodit cvičit a starat se o sebe je i pro starší lidi naprosto normální. Fitness je v Austrálii velké téma. Důchodci se nestydí zajít do posilovny a třeba i vyhledat osobního trenéra, což si tady mimo Prahu neumím moc představit,” vzpomíná na své zkušenosti z australského studia trenérka a nutriční poradkyně Pavlína Ondráčková.

Dlouhé kalhoty jsou vzácnost

Žil jsem v Sydney asi 30 měsíců a dlouhé kalhoty jsem si oblékl asi dvakrát. Chodil jsem stále ve sportovním. Jinak to nešlo, život pár stovek metrů od pláže vám prostě přehodí mozek i tělo do sportovnějšího módu. Rodilý Australan si to už ani neuvědomuje, stejně jako Pražané nejsou vyjevení z Karlova mostu.

„Žiju v Austrálii sedm let. Představa, že ráno před prací uvidím tolik lidí sportovat i v Česku, mi přijde absurdní. Hlavním důvodem je podnebí a oceán. V oceánu už po rozbřesku vidíte desítky surfařů, jak čekají na vlnu, až jich pár sjedou, jdou do práce. U nás frčí fotbal, u klokanů prkno. K tomu lidé vybíhají po stezkách podél oceánu, protože ráno ještě není takové vedro,“ přidává svůj pohled Eliška Bělohrad Kabelková, která žije s rodinou také v Sydney.

Ve vedru si svíčkovou se šesti prostě nedáte

Všichni tu sportují, sluní se, dělají pikniky na plážích. Je to celonárodní koníček. Australané jsou usměvaví, patrně proto, že je slunce nonstop dopuje osvěžujícími paprsky, které pozitivně ovlivňují mozek. A ten rozhoduje. Podle různých vědeckých studií má slunce blahodárný vliv na lidské zdraví. V Austrálii lidé víc jedí ryby, ovoce, zeleninu, mají blíže k asijské kuchyni, neznají karlovarské knedlíky a zahuštěné omáčky. Kdo by to taky v tom horku jedl. Představa, že se při třicítkách narvete svíčkovou se šesti a půjdete si zaběhat, není vůbec lákavá.

V létě je tu průměrná teplota okolo 26 stupňů, v zimě o deset méně. Proti tomu, jak to chodí u nás doma, tu tedy vlastně žádná zima není. Zatímco u nás hodně Čechů právě v zimě zvolní a vezme si tréninkové volno, tady se sportuje nonstop.

„Austrálie se řadí mezi země s nejvyšším počtem slunečných dnů v roce, což ovlivní vaši hlavu. Když je hezky, prostě chcete ven, k vodě, sportovat a ‘Ozíci’ toho využívají. Všichni tu nejsou v top formě, ale sport je baví, a nezáleží ani moc na kilech a věku,“ poznala za roky v jejich sousedství Eliška.

Pojištění Mutumutu je tu pro ty, kteří se nevymlouvají, sportují a dbají o správnou životosprávu. Za pohyb a zdravý životní styl vás Mutumutu odmění až 30 % z ceny pojistného. Být v kondici se vyplatí.