Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Napsáno mléčným autistou: Mlíko, na rakev víko

Čtení na 5 min

Napsáno mléčným autistou: Mlíko, na rakev víko

Mám intoleranci (nesnášenlivost) laktózy (to člověku chybí enzym rozkládající mléčné cukry nebo ho má málo) a alergii na mléčné bílkoviny (tělo reaguje „klasicky“ – nepřiměřenou reakcí imunitního systému na látky, na které by takto reagovat nemělo). Většina lidí má jen jedno nebo druhé, takže mít obojí, je parádní „vopruz“. Objevilo se mi to až ve 23 letech, po dvouměsíčním špatném diagnostikování chřipky, přičemž to ve skutečnosti byla mononukleóza. Takže játra dostala zabrat. Postupně jsem se s tím naučil žít a prostě se mléku vyhýbám jak čert kříži. A myslím si o něm své.  

Dopřáváte svému dítěti tvarohy a jogurty? Dohlížíte, aby každý den vypilo aspoň sklenici mléka? A víte, že mu možná škodíte?

Kravské mléko je pro telata, ne pro lidi

Opravdu je mléko tím nenahraditelným zdrojem vápníku, jak tvrdí většina lékařů? Kdyby bylo, tak by většina býložravců trpěla řídnutím kostí. Kolik kravského mléka by musel vypít slon, jehož kostra váží 700 kg? Mléko nemusíte pít jen proto, abyste doplnili vápník, stejně je ho v brokolici (110 mg/100 g) a v květáku je ho dokonce dvojnásobek (205 mg/100 g). Vápník lze tedy získat i zdravější cestou, než je mléko.

Mateřské mléko je nedocenitelným zdrojem živin, minerálů a imunity. Ale kravské mléko není svým složením vhodné pro lidský organismus, je ideální pro tele. Dítě na rozdíl od telete nepotřebuje nabrat desítky kil během pár měsíců. Člověk, natož dítě, zkrátka není tele.

Navíc trávicí ústrojí lidského organismu nepočítá s tím, že by se po cca dvou letech věku mělo vypořádávat s mlékem mateřským, natož kravským. Některým lidem prostě mléko a mléčné produkty nedělají dobře. Dítě mohou začít trápit ekzémy, alergie nebo astma. Ale jak by za to mohlo mléko? To je přece zdravé, ne?

Intolerance laktózy

Laktóza je mléčný cukr (sacharid), který lidské tělo do cca dvou let věku rozkládá pomocí enzymu zvaného laktáza. Po dvou letech života příroda předpokládá přechod na jinou stravu, než je mateřské mléko, a produkci laktázy výrazně snižuje. S mlékem jako stravou tělo v dospělosti prostě nepočítá. My ho však považujeme za zdravé, a tak ho tělu dodáváme dál.

Jak tělo může zareagovat na půllitr kravského mléka?

Nestrávená/nerozložená laktóza se dostane do tlustého střeva, kde ji bakterie přemění na oxid uhličitý, vodík a vodu. To je kombinace, po níž následuje křečovitá bolest břicha, průjem a plynatost.

To, jak tělo na mléko reaguje, je hodně individuální. Zhruba 6 až 12 % světové populace má kvůli nedostatku laktázy velké problémy s mlékem. U některých etnik je to dokonce až 80 %.

Bezlaktózová dieta

Nejspolehlivější léčbou je tzv. bezlaktózová dieta. Tedy naprosté vyřazení potravin obsahujících mléčný cukr. To je ale problém. Pro potravinářský průmysl je totiž laktóza levné a tedy vysoce používané plnidlo: najdete ji v párcích, bramborových lupíncích a mnoha dalších potravinách, kde by podle selského rozumu neměla být. Musíte proto velice pozorně číst etikety. A to při každém nákupu, protože výrobci své receptury často mění.

Alergie na mléčné bílkoviny

Určitě znáte alergii na pyl, peří nebo prach. Potravinová alergie je podobná, tělo přecitlivěle reaguje na různé složky potravin. U mléka to jsou mléčné bílkoviny. Na trhu se dá koupit kdeco bez laktózy, horší je to v restauracích, kde nikdy nevíte, co vám do jídla dají.

A jako je v mléku velké množství druhů bílkovin, stejně tak je rozmanitá i škála reakcí alergiků. Většina z nich (75 %) je navíc citlivá na několik proteinů najednou. Komplikované je i určení minimální dávky kravského mléka, která spustí alergickou reakci. Pro některé jedince je rizikové i nepatrné množství (pouhé miligramy).

Krevní testy na IgE

Zda máte alergii na mléčné bílkoviny, lze zjistit pomocí krevních testů na IgE (imonoglobulin E – typ imunitních protilátek organismu). IgE testy nelze koupit domů, musí vám je udělat alergolog, nebo si je můžete zaplatit z vlastní kapsy ve specializovaných laboratořích.

Ovšem ne vždy jsou testy průkazné, a to zvlášť u malých dětí. Jejich imunitní systém se totiž stále vyvíjí a IgE je jeden z ukazatelů práce imunitního systému. Spolehlivější cestou je pozorně sledovat reakce organismu na jídelníček. U malých dětí se jedná hlavně o atopický ekzém a chronické alergické záněty trávicího traktu.

6 kroků, jak doma odhalit potravinovou alergii u dítěte:

  1. dělejte si poznámky, co a v kolik hodin vaše dítě jí
  2. současně si zapisujte poznámky o jeho zdravotním stavu (zhoršení ekzému, trávicí problémy, dušnost apod.)
  3. pak se pokuste najít v tom souvislost
  4. pokud nějakou najdete, zkuste eliminovat spouštěč
  5. pokud pak zdravotní problémy ustoupí, víte, že jste na dobré cestě, ale ještě nemáte vyhráno
  6. musíte otestovat, zda to nebyla jen náhoda, a potvrdit si, zda spouštěč opravdu dělá tu neplechu

Pozn.: Napsáno „mléčným autistou“ Petrem. Tento článek i celý jeho web Bezlaktozy.cz je čistě osobní iniciativou, a proto informace zde získané  a váš zdravotní stav vždy konzultujte se svým lékařem.


I když vás v životě potká těžká překážka třeba v podobě alergie, vždycky s tím můžete něco dělat. Když má člověk tah na bránu, chce být v kondici, cestu si najde. Správná životospráva, pohyb, pozitivní přístup. Stejně se na to dívá i Mutumutu, pojištění pro lidi, kteří ví, co je to zdravý životní styl.