Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Které letní úrazy vám kryje životní pojištění a do čeho jdete na vlastní triko?

Čtení na 3 min
letní úrazy, adrenalinové sporty

Které letní úrazy vám kryje životní pojištění a do čeho jdete na vlastní triko?

Asi vás nepřekvapí, že nejvíc úrazů se stává právě v létě. Víte, při kterých sportech (a vůbec letních aktivitách) se lidé nejčastěji zraní? A proč vás naše životní pojištění kryje při jízdě na koni, ale při bungee jumpingu už ne? Vysvětlení je jednoduché, mrkněte do článku. 

Nejčastější letní úrazy v Česku jsou už vlastně klasika: tržné rány, odřeniny a podvrtnuté kotníky, uvádí Český rozhlas. Většinou jde o situace, kdy si z různých důvodů nedáváme moc pozor. Bruslař si odře koleno, protože nemá chrániče. Plavec se naloká v řece, protože ho v neznámých vodách překvapí spodní proud. Cyklista si dá časovku na křivolaké okresce, na kterou ale noční liják vyplavil písek a kamínky z přilehlé polní cesty… Když přeje štěstíčko, končí to jenom úlekem a nevinně. Taky vás ale takové situace můžou na pěkně dlouho vyřadit z provozu. I proto je fajn mít životní pojištění.

Hodně časté jsou v létě i popáleniny nebo řezné rány. Hádáte správně, že za to můžou táboráky a grilovačky. Ale také třeba zdánlivě neškodné zahradničení nebo sekání trávy. A přibývá dětských úrazů na trampolínách, postrachu záchranářů.

Ale zpátky k těm sportům…

Z „pojišťováckého“ hlediska rozhodně platí, že není sport jako sport. Ty adrenalinové sice nemají tak vysoké statistiky zranění jako třeba kolo a brusle, jenže když už se při nich něco stane, bývá to opravdu vážné. Tohle už nejsou obyčejné letní úrazy. Řeč je o pádech z obrovské výšky nebo zraněních ve velké rychlosti. A o následných zlomeninách obličeje, ale také zraněních hlavy, míchy a páteře. I když z toho vyváznete v jednom kuse, pořád vás léčba dlouhodobých následků může vyjít až na miliony.

V Mutumutu si na tradiční pojišťovácký pohled moc nepotrpíme a máme jen sedm výjimek, ale na rovinu vám říkáme, že extrémní sporty jsou jednou z nich. Konkrétně to znamená, že vás pojistíme pro případ smrti. Ale pokud vaše zranění povede k pracovní neschopnosti, nebo dokonce k invaliditě, peníze vám vyplácet nebudeme.

Které sporty jsou pro nás rizikové?

Na seznamu máme horolezectví, různé druhy létání (ne zrovna charterový let na dovolenou, ale třeba bezmotorové létání, paragliding nebo seskoky padákem) a pak necelou dvacítku adrenalinových sportů. Z těch „letních“ mezi nimi narazíte třeba na bungee jumping, zorbing (kutálení v plastové kouli po vodě i na suchu), potápění se žraloky nebo skoky do vody.

Proč je nepojišťujeme? Není to proto, že bychom vám chtěli kazit legraci. Ale abychom mohli férově chránit všechny klienty, musíme si vymezit, co už je moc velké riziko. Ostatně když budete skákat na laně nebo se potápět mezi žraloky, pořadatelé si taky vymezí hranice. Budete určitě podepisovat smlouvu, že to děláte na vlastní nebezpečí.

letní úrazy, adrenalinové sporty
Nechceme vám nic zakazovat. Ale je pár věcí, na které vás nepojistíme…

„Takže je rizikové i skočit do bazénu?“

Je nám jasné, že některá rizika jsou sporná. Proto je posuzujeme individuálně. Nejedeme podle tabulek, protože víme, že skok z můstku do bazénu v Podolí je něco jiného než skok ze smrťáckého útesu v Indonésii. A že záleží i na tom, jaké máte dispozice nebo jakými neduhy jste už předtím trpěli.

Ve sportování obecně klienty podporujeme. To se o nás ví! Možná vás potěší, že kryjeme třeba i jízdu na koni, skateboarding, lyžování na sjezdovce nebo bojové sporty. A ještě delší je seznam sportů, za které vás budeme pravidelně odměňovat.


Když říkáme odměňovat, myslíme to doslova. Za zdravý životní styl vám budeme vracet až 30 % pojistného přímo na účet.