Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Filmy o zimních sportech, které vám vrátí radost z pohybu

Čtení na 8 min
snowboardista Jeremy Jones

Filmy o zimních sportech, které vám vrátí radost z pohybu

Nejbláznivější pokleslá zábava i syrové dokumenty bez hustokrutých gest, a hlavně obří dávka motivace. Tyhle legendární filmy o zimních sportech vás zázračně vykopou na mráz. Vyzkoušeno.

Dokumenty, které vás poženou do přírody

Higher (2014), Further (2012), Deeper (2010)

Série tří filmů se snowboardistou Jeremym Jonesem. Bez hustokrutých gest a milionů log.

Pokud Jeremyho neznáte, bude vás možná zajímat, že ho časopis National Geographic nominoval na titul Dobrodruha roku 2013. Založil svou snowboardovou značku Jones, ekologickou neziskovku POW (Protect Our Winters) a prostě je ho všude plno. Zvlášť na horách. V pár let staré filmové trilogii vás vezme na místa, kde nejsou skútry, vrtulníky, vleky ani kabinové lanovky. Na vrchol se hezky šlape, a občas dokonce leze.

První díl, Deeper, je o hledání dokonalého prašanu, nocování na vrcholcích hor a bloudění ve sněhových bouřích. U druhého dílu Further budete snít o Japonských Alpách a pohoří Atomfjella v Norsku, kouknete i do velehor v Tyrolsku, na Aljašce a v Kalifornii. A nejnovější Higher vás transportuje do Himaláje i pohoří na východě Aljašky. Málokdo se s těmito sněhovými monstry dokáže vypořádat s takovou grácií.

Jeremy Jones, filmy o zimních sportech
Trochu jiný „ledový muž“. Dozvíte se od něj i něco o tom, jak přežít v divočině. Foto: archiv

Jumbo Wild (2015)

Ať je Jumbo navždy divoké!

Dokument o údolí Jumbo v kanadské provincii Britská Kolumbie. Je to místo na hraně dvou světů. Bojuje se tu o divokou panenskou přírodu, kterou devastuje stále rostoucí sportovní a rekreační průmysl. Zasněžené hory, které tak milujeme, versus my, lidé.

Film sponzorovala firma Patagonia a zachycuje především pokus vybudovat obří celoroční lyžařské středisko, které by zničilo další kus divoké Kanady. Zasáhlo by do čtyř ledovců, do místní populace ohrožených medvědů grizzly i do života původních obyvatel. Můžete si vygooglit, jak to dopadlo, ale doporučujeme se nejdřív podívat na film.

Bláznivé i černé komedie a jedno béčko k tomu

Ledově ostří (2007)

Chlupatá stehna Willa Ferrella v krasobruslařském úboru.

Krasobruslaři Chazz Michael Michaels a Jimmy MacElroy se spolu přímo na ledě porvou o zlatou medaili na světovém šampionátu. Doživotní vykázání z mužské kategorie tito rivalové obejdou tím, že se rozhodnou uspět jako pár. Tenhle film ovládá Will Ferrell, komediální hvězda devadesátých let. Děj je primitivní, ale gag střídá gag a tenhle bláznivý film vás rozhodně nenechá vydechnout. To už se skoro počítá jako cvičení! Ale jen skoro.

Ledové ostří, filmy o zimních sportech
Ledově ostří vede ve všech žebříčcích filmů o zimních sportech. Pusťte si ho a uvidíte proč. Foto: archiv

Orel Eddie (2016)

I ten největší loser na světě si může splnit sen.

Film o obrovské motivaci a zabejčenosti šílence ukazuje příběh Michaela Edwardse, asi nejhoršího skokana na lyžích všech dob. Vždy poslední místo, kila navíc, silné dioptrické brýle, ale současně neuvěřitelná touha po vítězství. Sportovně je to trošku nesmysl, protože v osmdesátých letech se skákalo rovným stylem vedení lyží a véčko přišlo až později v devadesátkách. Ale o tom tenhle film opravdu není.

Každopádně vás Orel nabije pozitivní energií, a protože je to snímek z Velké Británie, nemusíte se bát, že sklouzne do trapného patosu. A Hugh Jackman v roli asociálního trenéra potěší nejen ty, co zbožňují jeho Wolverina.

Goon (2011)

Není důležité dát gól, ale zmlátit soupeře.

Zůstáváme na ledě. Hlavní hrdina Doug dostane nabídku dělat „ochranku“ ostatním hráčům nejnižší profesionální hokejové ligy. Film vznikl podle autobiografie skutečného hokejového bitkaře a odkazuje na reálné skandály hokejistů s otřesy mozku a žalobami na ligu. Jestli máte rádi rvačky, hokej a krev, budete spokojeni.

Goon, filmy o zimních sportech
Goon. Až půjdete na kluziště, tenhle film si radši za inspiraci neberte. Foto: archiv

Já, Tonya (2017)

Cynická, sprostá a divoká komedie o… krasobruslení!

Film natočený podle těžko uvěřitelných, ale skutečných událostí. Popisuje vzestup nejlepší krasobruslařky světa na vrchol – volné jízdy v Lillehammeru sledovalo jen v USA na televizních obrazovkách sto milionů diváků – a její následný pád na dno. V roce 1994 sportovní svět šokovalo, když si Tonya Harding před olympiádou za 100 tisíc dolarů objednala zničení své sokyně Nancy Kerrigan. 

Tvrdé dětství, extrémně soutěživí rodiče i agresivita ukazují méně romantickou část vrcholového sportu. Hlášky jako „Přerazte jí nohy železnou tyčí“ nebo „Proč Nancy rovnou nezabijeme?“ jsou ze skutečného života.

Tenhle filmový příběh je o souboji dvou světů. Roztomilá Nancy – princezna, miláček Ameriky. A proti ní Tonya, náruživá kuřačka, která nejraději bruslí na heavy metal. Ale taky jako první Američanka dokázala skočit trojitého axela. Vy to po zhlédnutí budete chtít taky, ale v tom ostatním Tonyu radši nekopírujte.

Hladina adrenalinu (2002)

Sportovci versus teroristi. Kdo vyhraje?

Tohle je už trochu béčko. Ale můžete si ho pustit i na Netflixu. V rakouských alpách natáčí filmový štáb televizní reklamu nabitou extrémními sporty a snowboardingem. Filmaři omylem natočí tvář padoucha, a tak se jeho teroristické komando rozhodne všechny ty adrenalinové borce zlikvidovat. Scénář zní, jako kdyby ho za domácí úkol psalo šestileté dítě, ale protože jde o sportovní motivaci, jste tu správně!

Retro filmy o zimních sportech, které ani trochu nezestárly

Nakládačka (1977)

Hokej, wrestling, nebo vlastně oboje?

Nakládačka (vyšla u nás taky pod jménem Tvrdá hra) má dokonce i dvě pokračování, ale za vidění stojí jen ten první biják. Hokejový trenér v podání Paula Newmana se rozhodne pro divácky atraktivní hru, takže najme dva skoro až neandrtálské řezníky, kteří mají rozpoutat zábavné násilí. Zákulisí okresního hokeje, hráči za zenitem, ke kterému ani nikdy nedošlo, odkvetlé fanynky a hokej, který se promění ve wrestling. Sedmdesátkově syrové a vtipné.

Nakládačka, Tvrdá hra, filmy o zimních sportech
Podobnost s realitou tu taky není náhodná. Scenáristka Nancy Dowd zúročila zkušenosti svého bráchy Neda. Foto: archiv

Sjezdař (1969)

Nejnesympatičtější role Roberta Redforda.

Sportovní části filmu se střídají s těmi, které analyzují psychologický profil nevyrovnaného egoisty. Většinu filmu se mlčí. Funguje však především jako krásný dokument toho, jak dřív vypadalo sjezdové lyžování. Styl byl rozevlátý, tratě hrbolaté a lemované skvělými bezpečnostními prvky: skalami a stromy. Současně si při tom uvědomíte, že tehdy lyžování připomínalo sport víc než dnes. Bylo to ještě dost zdravé a romantické soupeření.

Romantické jsou i kulisy. Natáčelo se v Alpách, ve švýcarském Wengenu, francouzském Megève a rakouském Kitzbühelu.

Sjezdař, filmy o zimních sportech
Roberta Redforda, Gene Hackman…. A v jedné scéně se mihne debutující Sylvester Stallone. Foto: archiv

Zasněžená romance (1941)

Hudba, Vánoce, lyže a jedna mazaná uprchlice.

Film s desetinásobnou mistryní světa, Norkou Sonjou Henie. Byla to hlavně krasobruslařka, ale i výborná lyžařka, teniska, automobilová závodnice a taky podnikatelka a herečka. Ve své době byla jednou z nejbohatších žen světa. A na co se můžete těšit v Zasněžené romanci? Na sladký příběh i melodie, taneční a krasobruslařská čísla, hlavní hrdinku, která je tak trochu mrcha, a Orchestr Glenna Millera v jeho nejlepších letech.

Zasněžená romance, filmy o zimních sportech
I za války se zpívalo. Foto: archiv

Kokosy na sněhu (1993)

Neúspěšní jamajští sprinteři se rozhodnou porazit svět v bobování.

… ale to už určitě víte. Tenhle kultovní film byl natočen velmi volně podle skutečné události. Stejně jako Orel Eddie se odehrává na olympiádě v Kanadě, kde se nejspíš odehrávaly jen samé divoké věci. Legrační příprava na sněhové podnebí v podmínkách tropické země a všechna ta klišé, která už dnes známe ze všech pozdějších kopií. V tomhle filmu ale ještě tak nějak fungují a pobaví. Vzpomenete na puberťácké hlášky: „Sanko, ty kouříš?“ – „Ne, vole, já dejchám.“ Výjimečně doporučujeme verzi s dabingem.

Kokosy na sněhu, filmy o zimních sportech
Díky filmu vznikla spousta memů a parodií, na YouTube si užijete. Ale nejdřív si dejte originál. Foto: archiv

Dokopat se k pohybu má smysl. Jestli vás o tom nepřesvědčili krasobruslaři ani legrační bobaři, možná vás přesvědčíme my. Za zdravý životní styl vám vrátíme až 30 % z celkové ceny pojistného. A k tomu můžete získat i chytré hodinky.