Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

4 netradiční + 6 docela šílených způsobů, jak přestat kouřit

Čtení na 8 min

4 netradiční + 6 docela šílených způsobů, jak přestat kouřit

Zbavit se návykové látky silnější než espresso vyžaduje netradiční postupy. Máme pro vás několik nadějných a pak pár střelených způsobů, jak přestat kouřit. Volte podle svého gusta a v případě těch posledních i na vlastní nebezpečí.

Můžete to vzít doslova a chtít jen přestat kouřit, ale nepřestat s tabákem. Na tom jsou postaveny marketingové kampaně všech elektronických cigaret, nahřívacích zařízení, vaporizérů a žvýkacího tabáku. Ale co když s tím chcete seknout úplně?

Síla peněz

Podle výzkumu lékařů z Pensylvánské univerzity jde především o to, aby byla metoda dostatečně nákladná. Testy prováděli na šesti tisících účastníků a především tím ověřili, že tabák je velice agresivní droga. Během půl roku si nezapálilo jen 1,3 % z nich.

Vědci používali nejrůznější metody jako nikotinové náplasti, žvýkačky, e-cigarety i motivační služby a vyšlo to všechno nastejno. Jediné, co zabíralo, byla finanční odměna za nekouření (600 dolarů, tedy asi 14 tisíc korun) a zdaleka nejlépe fungoval finanční trest. Tedy kdo to nevydržel, naopak 600 dolarů zaplatil. Podobný výsledek vyšel i v další studii zaměřující se už jen na tyto finanční motivace.

Náš verdikt: Jestli hledáte funkční odvykací metodu, najděte si něco pořádně drahého, ať vám je líto, že by to v případě neúspěchu byly vyhozené peníze. Nebo se naopak motivujte pozitivně. Víte, že v Mutumutu vám vrátíme až 5 % z pojistného rovnou na účet, když nebudete kouřit? A to je hodně příjemný důvod, proč přestat.

Hypnóza

Pomocí sugesce nebo i autosugesce se snažíte přeprogramovat svoje vědomí. Vychází se z toho, že hlavním důvodem závislosti je kombinace dvou faktorů. První je informace uložená hluboko v podvědomí (zvyk), druhý je určitá hladina látek v krvi, které způsobují závislost (především na nikotinu). Je potřeba vyřešit oba problémy najednou. Hypnóza je jen ta část, která pracuje s podvědomím. S tělem si musíte pomoci sami.

Rozhodně ale musíte chtít přestat, jinak to nebude fungovat. Cílem hypnózy a vlastně jakékoli psychologické terapie by měla být změna identity: z kuřáka v nekuřáka. Nekuřákem se totiž nestanete jen tím, že nekouříte. Vlastně je jedno, kterou metodu zvolíte, jde o to, abyste se vědomě i podvědomě přepnuli na novou osobnost.

Náš verdikt: Je to sice řešení půlky problému, ale třeba to bude stačit. Podobně vám s tím pomůže David Copperfield, rodinné konstelace nebo extrémní disciplína armádního typu. Když budete sami chtít.

Wim Hofova metoda

Momentálně asi neexistuje módnější spirituálně-fitness metoda. I na Sázavě už potkáte nadšence ponořené v ledové vodě se stopkami v ruce.

Nizozemec Wim Hof, který se věnuje extrémním sportům, propaguje chlad a dýchání jako lék na všechno. Zvýší se vám odolnost, imunita a možná vás přejde i chuť na to zapálit si hřeb do rakve. Hluboké brániční dýchání objektivně uklidňuje a rozpouští stres. Výdech má trvat minimálně dvakrát tak dlouho než nádech. Chce to vždy alespoň 3 minuty. Zbytek říká název knihy o Wimu Hofovi od Scotta Carneyho: Co tě nezabije: Jak ledová voda, extrémní nadmořská výška a okolní podmínky obnoví naši zašlou sílu.

Náš verdikt: Wim Hofovu metodu můžete trénovat online nebo v reálu s pomocí speciálně vyškolených instruktorů. Je mezi nimi i několik Čechů. I když se nezbavíte kouření, budete zdraví. A o to přece jde. Podobně funguje správné dýchání třeba v rámci jógy, pilates nebo dechové techniky Navy Seals spojené s otužováním.

I otužování může být cesta, jak přestat kouřit. Foto: Wikimedia Commons
I otužování může být cesta… Foto: Wikimedia Commons

Babské rady, jak přestat kouřit

Dobře, trochu se posmíváme, ale jsou to přesně ty části celku, které můžou dohromady zafungovat lépe než léčiva. Za zkoušku nic nedáte.

  • Časté čištění zubů vám pomůže oddálit moment, kdy si zase zapálíte.
  • Vyřaďte spouštěče. Alkohol a cigareta pro řadu lidí patří k sobě. Podobně může fungovat i kafe.
  • Hledejte si nekuřácké přátele a alespoň na čas odložte ty, kteří vás stahují do recidivy.
  • Vyčistěte si dům. Potřebujete se zbavit starého života. Nechcete všude vidět popelníky, čichat zápach tabáku a zakopávat o zapalovače.
  • Zvyšte svou aktivitu. Najděte si kroužky, kurzy, nové záliby. Žádné zapalování z nudy!
  • Pijte malé porce studené vody. Dopamin, který se tak uvolňuje, by vám měl pomoci.
  • Udělejte si seznam výhod. Noste ho u sebe a pověste ho na viditelné místo. Kdykoli na vás přijdou choutky, mrkněte na to, proč to vlastně všechno děláte.
  • A samozřejmě lépe jezte a více sportujte, ať nezačnete přibírat. To by vás srazilo zpátky. Motivovat se k tomu můžete třeba s našimi týdenními výzvami.
  • Použijte bylinky: kajenský pepř, čaj z kozlíku lékařského nebo lékořicové pastilky. Kombinovat se dá i puškvorec se lněným semínkem. Tohle všechno pomáhá vyčistit tu chemii v těle nebo aspoň přejít na jiné chutě.

Biorezonance

Perla moderních alternativních technik. Dáte k sobě magické fyzikální pojmy, kterým nikdo nerozumí, jako vlnění, energie, oscilátor, částice, rezonanční, potenciál, vesmír, kvantová fyzika, analyzátor, elektrody a Albert Einstein. Přidáte trochu toho srdíčka a máte metodu, která vyléčí všechno. Údajně i stromy, rakovinu a covid-19.

Jak to má fungovat? Zapálíte si svou „poslední“ cigaretu. U tohoto konkrétního vajglu se pak změří jakási „frekvence nikotinu“. A ta se pak znovu „pozměněná“ pošle elektrodami zpátky do vašeho těla, aby se „eliminovala nikotinová paměť“. Hotovo, jste tabula rasa, tělo zachráněno, začínáte se „detoxikovat“. Za příplatek pak dostanete ještě „biorezonanční čip“ (což je stočený kus drátu nebo kolečko z nerezu), který si přilepíte na tělo. Tři týdny to pak má dělat ještě něco kouzelného s vaším elektromagnetickým polem.

Náš verdikt: Skvělé na tom je to, že vám to nic neudělá. Špatné je na tom to, že vám to nic neudělá. O tom, že biorezonance je podfuk, píše i Jan Hnízdil, který sám patří mezi ty alternativnější lékaře. Taky to vysvětluje klub Sisyfos. A slavnou reportáž o tématu natočil pořad A dost!.

… a další šílenosti

Všechny tyhle metody někdo opravdu vyzkoušel. Ale jak říkáme, je to na vlastní nebezpečí.

Co je tohle za vynález? Čtěte dál. Foto: Amazing Facts
Co je tohle za vynález? Čtěte dál. Foto: Amazing Facts

Jezte psí žrádlo

Pokaždé, když máte chuť na cigaretu, dejte si jednu psí sušenku. Fungovalo to na jednu kuřačku v New Yorku.

Jezte rovnou cigarety

Někteří kuřáci to doporučují jako obzvlášť odpudivý způsob, jak přestat kouřit. Prostě si všechny ty jedy znechutíte.

Nechte se zmlátit

Není nic výjimečného, že nekuřáci vůči kuřákům vybuchnou násilnou formou. Jestli na to nechcete čekat, domluvte se se svými přáteli, ať vám rovnou dají pořádnou herdu, když si před nimi zapálíte. Jde to ale i naopak: v jednom coworkingovém centru instalovali boxovací pytel, do kterého členové můžou praštit vždycky, když mají chuť jít na cigáro.

Zavřete si hlavu do klece

Zlozvyku se nemohl zbavit ani Ibrahim Yücel ze západoturecké provincie Kütahya. Proto si vyrobil klec na hlavu a klíče dal jen své manželce. Něco jako pás kuřácké cudnosti – viz fotka výše. Když máma není doma, klíče přebírá čtrnáctiletá dcera. Jestli ho vydírá s kapesným? Nevíme.

Staňte se prezidentem

Jestli jste si mysleli, že se Barack Obama stal prezidentem proto, aby pomohl lidem, jste na omylu. Byla to obyčejná sázka mezi ním a jeho ženou. Jestli vyhraje prezidentské volby, přestane kouřit. A povedlo se to. Bohužel je tato metoda vhodná jen pro jednoho člověka, a to jednou za pět let. Což není řešení pro dva miliony českých kuřáků. A Miloš Zeman i Václav Havel to navíc vyplýtvali naprázdno.


V Mutumutu oceňujeme, že chcete žít zdravě a přestat kouřit. Za to, že se vzdáte cigaret, vás odměníme 5 % z pojistného zpět. Dalších 5 % dostanete za pravidelné preventivní prohlídky a celých 20 % si můžete vysportovat.