Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Terapie není ostuda. O mysl pečujte stejně, jako se staráte o tělo

Čtení na 4 min
terapie, psychoterapie, poradenství

Terapie není ostuda. O mysl pečujte stejně, jako se staráte o tělo

V Mutumutu si ceníme toho, když se udržujete v kondici, pravidelně sportujete a chodíte na preventivní prohlídky. K tělu ale patří i hlava. Podceňovat péči o vlastní psychiku a výhody terapie se nemusí vyplatit ani za běžných okolností. V současné situaci to platí dvojnásob.

Negativní dopad pandemie, karantény i krizových opatření na naši duševní pohodu pocítila většina lidí už na jaře. Tehdy šlo o zcela novou situaci, která do našich životů přinesla stres i psychickou zátěž. Ale postupně jsme si na ni zvykali, a hlavně pořád existovala šance, že rychle odezní. K tomu přispělo i relativně bezstarostné léto spojené s uvolněním restrikcí.

S příchodem podzimu se vidina normálního režimu rozplynula jako pára nad hrncem a obavy i starosti se ozvaly s novou intenzitou. Druhá polovina roku bývá náročnější už z principu – nedostatek sluníčka, sychravé počasí, hektický začátek školního roku. Chřipková sezóna a záludný koronavirus jsou jen další kapky. Když k tomu přidáme strach o blízké nebo ze ztráty příjmu, ocitáme se na hranici snesitelnosti. 

Úzkost, strach i deprese

Nebohý letopočet 2020 už si stihl vysloužit nálepku „prokletého roku“ a něco na tom možná bude. Podle aktuálních průzkumů oproti loňsku čtyřnásobně vzrostl výskyt úzkostných a panických poruch a ztrojnásobil se počet lidí s depresemi a sebevražednými tendencemi. Díky údajům z krizových linek víme, že skokově narůstají případy domácího násilí, pití v soukromí a prohlubují se pocity samoty zejména u starších lidí. 

Ale nemusíte být osamělý senior ani někdo, kdo už léta trpí depresemi, aby váš pohár psychické rovnováhy přetekl. Dobře to znají odborníci z internetového portálu Terap.io, kteří poskytují pravidelné online terapie i krizové intervence. Někdy lidem, kteří se zhroutili vlivem jednorázového stresu, někdy těm, co „drželi“ i dlouhé měsíce až roky a doplatili na to třeba syndromem vyhoření

Terapie pomáhá v krizi, ale poslouží i jako prevence. A jde to i online. Foto: Terap.io
Terapie pomáhá v krizi, ale poslouží i jako prevence. A jde to i online. Foto: Terap.io

Rozhovor, který vás může zachránit

V České republice se psychoterapie bohužel stále ještě nezbavila nelichotivé nálepky. K zubaři chodíme běžně, ale docházet k terapeutovi je pořád tak trochu tabu. A věta „Nejsem přece blázen“ často blokuje možnost náročnou situaci celkem snadno a efektivně vyřešit. 

Zatímco psychiatři se zabývají závažnějšími případy a také předepisují léky, psychologové a terapeuti pomáhají formou rozhovoru – terapie. To, co může vypadat navenek banálně, vás může doslova zachránit. Často opravdu pomůže „jen“ rozhovor s někým, kdo vás nezná, nehodnotí ani nesoudí, ale jen citlivě a pozorně naslouchá tomu, co potřebujete sdělit. 

„Psychoterapie má naprosto neoddiskutovatelný preventivní význam. Přináší lidem úlevu, možnost sdílet svoje příběhy a pocity, obrací jejich pozornost na to, co zvládají a umí, aby tyto zkušenosti mohli ve stávající situaci lépe využít,“ myslí si odborná garantka Terap.io MUDr. Olga Kunertová, která také věří, že celý obor je potřeba ještě víc detabuizovat. „Každý další člověk, kterému psychoterapie pomáhá a veřejně o tom mluví, může potenciálně pomoci desítkám dalších, aby se vymanili ze své depresivní škatulky.“

Terapie podle Mutumutu

Na Terap.io se nám líbí i to, že se nebojí moderních technologií a úplně bez problému funguje na dálku. Klienti s terapeutem komunikují prostřednictvím videohovoru, nebo pokud potřebují, i bez kamery. To vám může začátek ještě ulehčit. Navíc vám pomůžou vybrat terapeuta na míru a naplánují vám termín bez dlouhé „čekačky“. Online sezení tak můžete absolvovat kdekoli a kdykoli se vám to hodí. A pak už se opravdu není na co vymluvit.


V Mutumutu víme, že je důležité myslet na prevenci a taky na zadní vrátka. Proto svým klientům nabízíme 50 minut online terapie od Terap.io zdarma. Stačí se podívat do naší aplikace – v sekci Benefity najdete promokód.

Jako jediní v Česku také pojišťujeme proti výpadku příjmů kvůli duševní nemoci. Včetně syndromu vyhoření. Spočítejte si, na kolik vás to vyjde.