Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Úrazy a bolístky jsou letní evergreen v pojištění. Víme, jak na ně vyzrát

Čtení na 5 min

Úrazy a bolístky jsou letní evergreen v pojištění. Víme, jak na ně vyzrát

Nikoho asi nepřekvapí, že během karantény hlásily pojišťovny pokles počtu úrazů o desítky procent. Lidé trávili většinu času doma, méně sportovali, necestovali a mnoho z nich ani nechodilo do práce, takže šance přijít ke zranění byla výrazně nižší než za běžného provozu. S nástupem léta se ale situace výrazně proměnila.

Letní sezóna je podle statistik pojišťoven na úrazy bohatá. A to nejen u dětí, ale i u dospělých.

Může za to nejčastěji přecenění vlastních sil, zvlášť, když celý rok sedíte za monitorem a na dovolené chcete najednou trhat běžecké rekordy. A proto v Mutumutu podporujeme zdravý životní styl po celý rok, nejen v létě, kdy nás sport venku baví více. Svoji roli hraje taky nepozornost a sem tam vypité pivo nebo víno, které si tak rádi dopřejeme při bazénku nebo na fesťáku.  “Letní úrazy jsou takový každoroční pojišťovnický evergreen. Lidé, kteří přes rok sedí v kancelářích, začnou hromadně sportovat a úrazy přicházejí hned vzápětí,“ říká Jindra Lenz, zakladatel Mutumutu.

Upozorňuje i na aktuální trend, kdy se během letní sezóny nezvykle zvyšuje počet lidí, kteří uzavírají životní pojistky s pojištěním pracovní neschopnosti následkem nemoci nebo právě úrazu. “Letošní léto připomíná z hlediska uzavřených pojištění spíše začátek jarní sezóny, kdy je o pojištění největší zájem. Možná lidé v karanténě tento krok odkládali, možná je teď impulzem to, že chtějí být na nenadálé situace lépe připraveni,” vysvětluje.

Podle českého statistického úřadu postihlo v roce 2019 zranění s následnou pracovní neschopností nejvíce lidí za posledních deset let. Klienti nahlásili pojišťovnám přes 1,7 milionu případů. Drtivou většinu (92 %) přitom tvořily úrazy nepracovní. Pojištění úrazu a především následné pracovní neschopnosti může pomoci zmírnit případný propad v rodinném rozpočtu.

Při uzavírání pojistky je ale důležité pozorně studovat podmínky pojištění. Ty se totiž u jednotlivých pojišťoven mohou dost dramaticky lišit.

Úrazovka, životko nebo krytí pracovní neschopnosti?

Máte úrazové pojištění na milion a platíte za něj pár desetikorun? Mějte se na pozoru. Úrazové pojištění bývá často nastavené tak, že na maximální částku dosáhnete jen v několika málo nejzávažnějších případech. Pojištění by vás navíc mělo krýt komplexně, což samotná úrazovka nedělá. 90 % pracovních neschopností a dokonce 96 % invalidit je totiž způsobeno nemocemi, a teprve zbytek úrazem. Lepší variantou je proto dobré životní pojištění, které kryje také úraz či pracovní neschopnost.

Jako pracovní neschopnost je možné brát i karanténu. A to dokonce v zahraničí, pokud byste uvízli někde v hotelu na dovolené. „V případě pojištění Mutumutu by ale ta karanténa musela trvat déle než 60 dní, protože my hradíme až zásadní, dlouhodobé výpadky příjmu,“ upozorňuje Míša, naše odbornice na péči o zákazníky. Situace, kdy zákazníky ochranná opatření donutí prodloužit si dovolenou o týden nebo dva, by ostatně mělo pokrýt dobré cestovní pojištění.

Úrazy a bolístky jsou pojišťovnický evergreen.

Výluky

Bolesti zad, duševní choroby, vybrané typy rakoviny. To jsou časté diagnózy, které pojišťovny nekryjí nebo kryjí jen u některých pojištění (třeba jen ty nejzávažnější případy, které vedou
k invaliditě třetího stupně. Ty méně závažné, které vás ale také vyřadí na měsíce z práce,
už nekryjí). Obecně by pojistka měla být nastavena tak, že bude mít takových výluk co nejméně
a budou jasně popsané v podmínkách.

Pojištění “ode dneška”

Věděli jste, že každá pojišťovna má nastavenou různě dlouhou čekací dobu, která musí uplynout od uzavření pojištění a pojistnou událostí, aby takovou událost uznala a vyplatila peníze z plnění? Pokud se dnes pojistíte a zítra si zlomíte nohu, můžete u většiny pojišťoven narazit.

Na míru vaší životní situaci

Zvažte investici do pojištění, které vás kvalitně kryje v případě, že se vám stane něco opravdu vážného. Úspory by vám v takovém případě nemusely na životní výdaje stačit. Například náklady spojené s invaliditou třetího stupně se počítají ve vyšších statisících nebo dokonce v jednotkách milionů. Počítejte, že kvalitní pojistka se bude pohybovat okolo 5-10 % hrubého platu. Pak vám výpadek příjmu pokryje zčásti nemocenská od státu a zčásti právě životní pojistka. OSVČ, zejména ti, kteří si neplatí nemocenskou, by se na dobrou komerční pojistku měli zvláště zaměřit.

Než si tedy pořídíte pojistku, pečlivě si zanalyzujte svou aktuální životní situaci i své priority a zvažte různé možnosti. Jestli si nevíte rady, rádi vám v Mutumutu se správným nastavením i výběrem pomůžeme.