Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Pro doktory a zdravotníky krize zdaleka neskončila, proto mají životko zdarma

Čtení na 6 min

Pro doktory a zdravotníky krize zdaleka neskončila, proto mají životko zdarma

Zatímco stát opatření proti šíření nového typu koronaviru rozvolňuje a společnost se pomalu dostává zpět do normálu, lékaři na infekčních odděleních ještě polevit nemohou. Už teď je jasné, že se budou s nákazou setkávat minimálně několik dalších měsíců. Bez ochranných obleků a podpory se neobejdou. Mutumutu pro ně má životko zadarmo.

Foto: Shutterstock, Marek Cieslar

Jak z hollywoodského filmu

„Oddělení se rozdělilo na špinavou a čistou zónu. Před každým pokojem jsou ochranné pomůcky včetně respirátoru, čepice, štítu, brýlí, do kterých se musíme před vstupem na pokoj kompletně obléci a pak zase kompletně svléci, a to ke každému pacientovi zvlášť. Tento proces je nesmírně vyčerpávající,” říká lékařka nasazená na COVID oddělení Nemocnice Na Bulovce Kristina Kuchařová. Není divu, že někteří zdravotníci už pár týdnů říkají, že bezpečnostní opatření kolem koronavirových pacientů připomínají scény z hollywoodských filmů. Ale nejen to.

Kristina dodává, že v takovém vybavení je horko a komunikace s pacienty je výrazně ztížená. Jiní oslovení lékaři dokonce uvádějí, že výbava jak z chemické laboratoře nepřispívá ke klidu a pohodě nemocných, a může tím ovlivnit i rekonvalescenci. Z vlastního rozhodnutí ovšem samozřejmě nemohou bezpečností pomůcky odkládat, takže s přicházejícím teplým počasím podnikají alespoň jiné kroky – například pod ochranný oblek nosí opravdu jen minimum oblečení.

životko, Mutumutu
Lékaři na infekčním oddělení COVID Nemocnice Na Bulovce si musí při vstupu na pokoje nasadit všechny ochranné pomůcky včetně respirátoru, čepice, štítu a brýlí. Při odchodu je pak musí opět kompletně odložit. Ke každému pacientovi je převlékají. 

I lékaři mohou onemocnět

V Česku naštěstí virus tolik neřádí a čísla ukazují, že se nemocnice nemusejí obávat italského scénáře. Lékařů není kritický nedostatek a díky tomu ani na odděleních Bulovky, kde panuje největší riziko nákazy novým koronavirem, nemusejí pracovat lékaři z rizikových skupin. „Kolegové, kteří jsou v důchodovém věku anebo trpí chronickými onemocněními a kteří měli strach z nákazy, byli staženi z toho nejrizikovějšího provozu. Máme například kolegu s diabetem a dalšími komplikacemi, kolegyni, co prodělává biologickou léčbu. Těm všem bylo doporučeno, aby nechodili do práce vůbec,” vysvětluje doktorka Kuchařová, která normálně působí na klinice pneumologie. 

Strach z nákazy ale není to hlavní, co lékaře v první linii trápí. „Já osobně si riziko snažím nepřipouštět, nejsem riziková skupina. Bojím se ale toho, že ohrozím svou rodinu, rodiče nebo prarodiče,” dodává. Podobně to vidí i její kolega z oddělení pneumologie a plicní chirurgie: „Nebojím se ani tak viru, jako toho, že ohrozím své okolí,” říká.

Chuť pomáhat opadá

Virová epidemie sice vyvolala v české společnosti vlnu solidarity a podpory, zájem o pomoc zdravotníkům ale už mezi lidmi postupně upadá: „Společnost se zachovala ohromně. Lidé darovali štíty, podomácku vyrobené roušky pro pacienty, potraviny a nápoje pro zdravotníky, navíc díky medializaci situace ve zdravotnictví se pacienti i jejich rodiny chovají k personálu nemocnice vstřícně,” připomíná Kuchařová. „Objem pomoci už ale klesá.”

Zatímco zájem anebo možnosti lidí a firem zdravotníkům pomáhat se tenčí, objevují se také nové druhy podpory, jako je třeba bezplatné životní pojištění. „Uvědomujeme si, že krize pro doktory a zdravotníky ještě zdaleka neskončila, což dokazuje například tragický případ sanitářky z Thomayerovy nemocnice. Proto jsme se rozhodli oslovit ke spolupráci Českou lékařskou komoru a nabídnout všem lékařům a zdravotníkům bezplatné životní pojištění,” říká Jindřich Lenz, šéf online pojištění Mutumutu, které i během nejtěžší karantény přišlo s několik způsoby, jak společnosti pomáhat. Nejspíš nejdůležitějším přínosem bylo vytvoření indikativního online testu na COVID-19 podle metodiky Světové zdravotnické organizace, který pak Mutumutu zdarma uvolnilo pro veřejnost. (Komplexní přehled pomoci najdete v souhrnném článku.)  

Zdravotnictví potřebuje zásadní změnu

Jestli bude podobný stav trvat ještě týdny či měsíce, si nikdo neodvažuje odhadnout. Dobrá zpráva však je, že lékaři si na chod nemocnic v nouzovém stavu už pomalu zvykli. Jak komentovali kolegové MUDr. Kuchařové z pneumologie podle slovenského přísloví s dávkou lékařské nadsázky: „Člověk zvykne aj na šibenicu. Služby sice mají stále napjatější atmosféru, situace s podezřelými a pozitivními pacienty jsme si ale už osahali, takže se dá opřít o nějakou formu rutiny a práce je o něco klidnější.“  

Pozitivně by se pak dal vnímat i současný zvýšený mediální zájem o chod českého zdravotnictví, věří Kuchařová. „Doufám, že díky této krizi si vláda i občané uvědomí, v jaké situaci se zdravotnictví nachází a dojde jim, že je třeba udělat zásadní změny,“ uzavírá.

Životko pro zdravotníky na 3 měsíce zdarma

Ohrožení ovšem nejsou jen lékaři. Proto Mutumutu od 5. května nabízí těm nejohroženějším (pracovníkům zdravotnických zařízení) 3 měsíce pojištění života zadarmo. „Vedly nás k tomu smutné zkušenosti ze zahraničí. My neumíme vytvořit vakcínu, těžko můžeme pomoci v náročných službách, tak pomáháme tím, co umíme nejlépe. Pojištěním života, který za nás všechny nasazují,“ vysvětluje Jindřich Lenz. Proto teď stačí, aby si zdravotníci uzavřeli životní pojištění online a pokud by došlo na nejhorší a stali by se obětí COVID-19, jejich blízcí dostanou od Mutumutu bez otálení a vytáček 1 milion korun. „Pojištění je skutečně na 3 měsíce úplně zadarmo a po té době skončí. Bude na každém, jestli si ho bude chtít nechat i s měsíční platbou. Zdravotníci se určitě nemusejí bát, že se je snažíme nalákat zadarmo a potom nenápadně převést na placenou smlouvu,“ uzavírá Lenz. 

 


Náhlé životní zvraty člověk nikdy nečeká. Může se to stát, i když sportujete a jíte zdravě. Jednoduché online životní pojištění Mutumutu vás na eventuální výpadek příjmů pojistí. Takže pak v nemoci, kdy máte hlavu plnou jiných starostí, nemusíte řešit finance. A můžete si udržet finanční standard jako dřív.