Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Čím vším můžete zabíjet koronavirus? Také pomocí generátorů ozonu a UV světla

Čtení na 8 min

Čím vším můžete zabíjet koronavirus? Také pomocí generátorů ozonu a UV světla

Možná si myslíte, že proti koronaviru není žádná ochrana. A že „boj“ s nákazou je jen odkládání toho, že se nakonec stejně většina z nás bude muset nakazit. Nejspíš. Jenže pak jsou tu taky staří nebo oslabení lidé, kteří se potřebují chránit už pro jistotu. Jak zvýšit jejich šance?   

Foto: archiv autora

Nebuďme pasivní

Roušky, masky, ochrana očí i rukavice. Tohle všechno už notoricky známe, ale zároveň jsou to ochranné způsoby jednoho typu. Na fotografii nahoře jsou autonomní dánští roboti, kteří pomocí UV-C záření sterilizují nemocnice v Číně a USA. Inspirujte se v tomto článku, jak to použít u sebe doma.

Drtivá většina opatření proti šíření koronaviru se totiž soustřeďuje na první a poslední míli. Předpokládá se, že člověk je v nepřátelském infekčním prostředí a hygienu se snažíme provádět ve své těsné blízkosti. Nebo naopak, když už je někdo nemocný, náš cíl je v tom aby to „neutíkalo“ od něj. Co se ale zatím příliš neřeší, jsou technologie, které dokáží desinfikovat prostředí v sociálním odstupu mezi námi.

Prostřední míle

Modelová situace. Někdo na vás vychrchlá aerosol nacucaný virovou smrští. Můžete ho zastavit na začátku (rouška) nebo na konci (respirátor, mýdlo atd.). Co když ale budeme ty breberky zabíjet i po cestě?

Jeden ze stovek návodů, jak si doma vyrobit UV-C desinfekční lampu. Anglicky, ale je to srozumitelné.

UV je smrtící

Slunce je dárce i zabiják života. Máme k dispozici ultrafialové záření, které platí za klasickou dezinfekci. Jenže není to tak jednoduché. UV záření má totiž tři typy:

UV-A: Většina záření dopadajícího na zemský povrch. Z 80 % může za stárnutí kůže, ale také samozřejmě za krásnou sexy opálenou pleť. 

Pak je tady UV-B, což je záření, které už v naší kůži dokáže poškodit DNA – tím způsobuje spáleniny a nakonec rakovinu. Nedávno se dokonce zjistilo, že to samé dokáže i UV-A. Oba typy záření snadno eliminujeme opalovacími krémy.

A jako poslední je UV-C. To je světlo s největší energií a nejkratší vlnovou délkou. Toto záření skvěle ničí veškerý genetický materiál, od slonů, přes lidi až po viry. Většina z nás se s UV-C ale nikdy nesetká, protože ho odfiltruje ozón v atmosféře.

To se ale změnilo v roce 1878, kdy vědci přišli na to, jak UV-C záření vyrobit uměle. Od té doby se používá k velkoprostorové sterilizaci v nemocnicích, kancelářích, továrnách, ale postupem času došlo třeba i na letadla. Používá se také masově pro desinfekci vody. Někteří parazité jsou totiž rezistentní vůči obligátnímu chlóru a dalším chemickým prostředkům, takže UV-C je i způsob jak vyčistit vodu. Navíc bez změny chuti.

Funguje tedy UV zářivka i na Covid-19?

Pokud je nám známo, neexistuje dosud žádný výzkum přímo na Covid-19, ale bylo prokázáno, že UVC záření deformuje genetický materiál virů a zabraňuje tak vytváření jeho dalších kopií. V Číně tak osvětlují děsivým modrým světlem každou noc autobusy, roboti osvětlují a čistí podlahy v nemocnicích a banky tím perou své peníze (tedy ne tak jak si myslíte :-).

Tady je názorný pokus ukazující efektivitu UV-C sterilizace po jedné minutě.

Takže si mám koupit UV zářivku z diskotéky?

Ty vám budou samozřejmě na nic. Potřebujete speciální zářivku vyzařující záření typu C s vlnovou délkou 253,7 nm. Říká se jim germicidní. Protože jejich světlo zabije všechno živé. Zářivky z diskoték svítí pravda docela vražedně, ale z hlediska likvidace všeho živého jsou poměrně neškodné.

Takže když si s tím budeme celý den svítit v kanclu…

Dobrý nápad, ale problém je, že UV-C záření je, jak tušíte, dost nevhodné pro člověka. Takže pokud prostor sterilizujete takovouto lampou, není dobré tam být, protože vám to zničí kůži. A hlavně se do něj nesmíte dívat! Ale jednou za čas kancl vysvítit a pak zase zářivku vypnout, to je skvělý způsob jak vyvraždit všechny viry i na površích, zvlášť když dané prostory nemůžete postřikovat chemií (třeba kvůli potravinám). 

V Thajsku dokonce zkoušeli jakýsi světelný tunel, kterým byli světelně dezinfikováni lidé přicházející do budovy univerzity. Tím ale můžete nakonec udělat víc škody než užitku. Sterilizace pomocí UV-C záření může navíc trvat minuty, takže rychlý průchod tunelem nemusí stačit.

A nestačínechat věci chvilku na sluníčku?

Teoreticky ano, ale nejde se na to spolehnout a bude potřeba asi delšího času, než čekáte. Navíc řešíme především problém znečištění vnitřních prostor, kde je vám i sluníčko houby platné.

Ozónový generátor bude nejspíš takováhle ošklivá bedýnka s časovačem. V dobách před koronavirem to byla prostě věc pro průmysl a design nikdo moc neřešil.
Ozónový generátor bude nejspíš takováhle ošklivá bedýnka s časovačem. V dobách před koronavirem to byla prostě věc pro průmysl a design nikdo moc neřešil.

A není lepší ozón?

Výrobníky ozónu jsou populární. Ozón je takový ten voňavý plyn po bouřce, dokonce si ho naše tělo vyrábí i samo, typicky ho produkují elektrostatické výboje. 

Funguje to tak, že přístroj necháte třeba v kanceláři běžet přes noc. Je dobré připlatit si za ten, který má časovač, takže se nad ránem sám vypne. Plyn se pak během několika hodin do příchodu lidí rozloží na kyslík. V nepatrném množství ozon produkují také tiché elektrostatické čističky, takže i ty jsou další tip na dezinfekci prostorů, tentokrát 24/7. Pokud vám jde třeba o bezpečné pracovní prostředí v kanceláři, můžete tyto metody kombinovat. Ozón navíc rozkládá i zápachy, takže vyřešíte i problémy s kolegy, kteří teď neperou ponožky, protože maminka je v karanténě a čistírna zavřená.

Přesto je ale velice důležité nakonec pořádně vyvětrat. Pořádně!

Čistička Ionic-CARE je naprosto tichá. Jen když na to přilepíte ucho, slyšíte lehké proudění vzduchu a k tomu cítíte malinko ozónovou vůni lesa po bouřce. Foto: IC/YT
Čistička Ionic-CARE je naprosto tichá. Jen když na to přilepíte ucho, slyšíte lehké proudění vzduchu a k tomu cítíte malinko ozónovou vůni lesa po bouřce. Foto: IC/YT

Elektrostatické čističky vzduchu

Zaměřit se na čistotu vzduchu je dobré ale i obecně. Viry nelétají samy ve vzduchoprázdnu, ale cestují na něčem. Ať už je to aerosol, nebo částečky prachu. Čím míně dopravních prostředků jim nabídnete, tím lépe. A když už nějaké, tak pro ně toxické. Tea-tree olejem nebo eukalyptem ve vzduchu asi nic nezkazíte. Ale i tymián, citron, borovice, máta, skořice dají virům aspoň trochu zabrat a vám neublíží. Lepší než pořád inhalovat savo.

Zpět ale k technologii. Na celodenní čištění vzduchu můžete použít staré známé negativní iontové generátory a čističky vzduchu. Dávejte si ale pozor na dostatečný výkon přístroje s ohledem na daný objem vzduchu (velikost místnosti). V Asii teď letí dokonce přenosné čističky, které si pověsíte na krk jako přívěšek a chodíte s tím venku. To je samozřejmě velice nespolehlivé. Stačí když zavane vítr. Ale i u nás už roky koupíte verze do auta i do domácnosti. 

Pozn. autora: Mám takovou věc doma (Ionic-CARE Triton X6). Vypadá to hrozně plastově, ale už 10 let to funguje skvěle. Dávám to vedle postele během chřipkových epidemií – také častěji vytírám – a i když je partner nemocný, většinou nic nechytnu. Není tam aktivní větrák, ale vzduch proudí tiše na principu elektronového větru. Takováto čistička vzduch ionizuje a také vyrábí trochu ozónu. Který je, jak už víme, také germicidní.

A kde to koupím?

O všechny tyto přístroje je samozřejmě obrovská rvačka, i když nejsou tak profláklé jako roušky. Googlete a ptejte se dovozců a českých výrobců. Někteří se dnes berou jako strategický dodavatel pro zdravotnictví, takže to má přednost. Situace se nicméně mění každým dnem, záleží kdy čtete tento článek. Zkoušejte například Unimed, UVC Servis, ProfiOzon, HiGarden, obchod Kyslíkové koncentrátory má i půjčovnu a prostě googlete. Čínské e-shopy a Amazon mají dnes (8. 4. 2020) dodací lhůty normální, ale věřte tomu. U ozónových generátorů je nejdůležitější parametr množství miligramů vyrobeného ozónu za hodinu.

Můžete si také vyrobit vlastní generátory, návody najdete na YouTube nebo si koupíte součástky z Amazonu nebo Číny a zbytek (krabici s ventilátorem) k tomu už zbastlíte podle DIY návodů šikovnýma rukama.

A nejaktivnější obrana je samozřejmě pohyb na čerstvém vzduchu, sluníčko, vitamíny, spánek a nepropadat depresi!