Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Jste adrenalinový nadšenec? A nemáte náhodou toxoplazmózu?

Čtení na 7 min
Jste adrenalinový nadšenec? A nemáte náhodou toxoplazmózu?

Jste adrenalinový nadšenec? A nemáte náhodou toxoplazmózu?

Nakažení toxoplazmou mají téměř třikrát větší pravděpodobnost dopravní nehody než nenakažení. Je to odvaha, vzrušení, rychlost, nebo jen pomalé reflexy?

Platí, že čím víc macho borec, tím více dopravních nehod? Tak jednoduché to samozřejmě není. Nicméně souvislost s jedním z nejúspěšnějších parazitů světa, prvokem Toxoplasma gondii, je jasná. Nakažení lidé mají v sobě pozměněný chemický koktejl ovlivňující jejich chování. Prvokovi se hodí, když více riskujete, jste akčnější a žijete zkrátka „na hraně“. Pumpuje tak do vás svou přírodní a čistě bio variantu red bullu. Toxoplasma u samců zvyšuje hladinu pohlavního hormonu testosteronu, a nakažení jsou tak aktivnější a přitažlivější pro samice. Podle průzkumů profesora Jaroslava Flegra nakažení muži v průměru i vypadají mužněji.

Nemám se tedy chtít nakazit?

Parazit vás možná donutí k vyšší sexuální aktivitě, zvýší vaši atraktivitu, a dokonce vám pomůže produkovat více dopaminu, takže to zní skoro stejně jako populární léčivá zvířata v historii. Kdysi se jako léčivo podobně používaly pijavice nebo tasemnice.

Ale vlastně to spíš nechcete. Největší riziko je samozřejmě u těhotných žen (poškození plodu), u pacientů s HIV může zase toxoplasma způsobit zánět mozku, u jiných zase schizofrenii.

Nemoc toxoplazmóza pak pro vás znamená především zpomalení reakcí. Takže získáte adrenalinové choutky za volantem, snížení pudu sebezáchovy, ale také současně i neobratnost při brzdění. Smrtící koktejl.

Jsou stejně roztomilí jako kočky, ale zároveň...viz dále v textu.
Jsou stejně roztomilí jako kočky, ale zároveň…viz dále v textu.

Chytnu to tedy opravdu z koček?

Definitivním hostitelem jsou kočkovité šelmy. Toxoplasmy se v jejich tělech pohlavně rozmnožují. Zárodky (oocysty) se pomocí jejich trusu pak šíří dál. Mezihostitelem může být ale kde co. Člověk, hlodavci, ovce atd. Pozor, nakazit se můžete i z nemyté zeleniny, která vyrostla v zemině, kde se kdysi vyskytl kočičí trus, nebo nedostatečně upraveného masa, když spolu s ním sníte tkáňové cysty (zárodky zapouzdřené v tkáňové „kapse“). Od běžné domácí kočky, která nikdy neviděla svět venku, ale samozřejmě nechytnete nic.

Nemám teda všechno strelizovat?

Paranoia vám nepomůže. Toxoplasmou je tak dokonale zamořený svět, že nejsou v bezpečí dokonce ani mořští savci. Přicházejí tak zprávy o nakažených lachtanech, tuleních, mrožích, velrybách a delfínech. Zatím se zdá, že jako přenašeči fungují mořské ryby ančovičky. Nakazí se v ústí řek špinavou vodou a díky tomu, že migrují na velké vzdálenosti, doručí oocysty toxoplasmy až do velkých hloubek a zvířatům, kde byste to nečekali. Zamořené jsou tak dnes už i ústřice. Oocysty toxoplasmy mají podobnou velikost jako plankton, kterým se ančovičky živí.

Na několik upřesnění jsem se zeptal profesora Jaroslava Flegra z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Na jeho webu Pokusní králíci si můžete vyplnit nejrůznější zajímavé dotazníky.

„Toxoplazmóza zpomaluje reakční časy,“ říká Jaroslav Flégr.
„Toxoplazmóza zpomaluje reakční časy,“ říká Jaroslav Flégr.

Mění toxoplazmóza kvalitu života?

Těm, kteří skončí pod koly aut, ano. Zpomaluje to reakční časy. Zvlášť lidem, kteří jsou Rh negativní. Zvyšuje to pravděpodobnost autonehody. U muže Rh negativního, nakaženého relativně nedávno, se zvýší pravděpodobnost nehody asi šestkrát. Když se člověk nakazí, jdou reakční časy strašně rychle nahoru – prodlužují se. Než si na to dotyčný zvykne, jsou z toho maléry. Čím déle od nakažení, tím se reakční časy prodlužují, ale pravděpodobnost nehody se naopak snižuje. Člověk si zvykne na to, že je pomalejší.

A kromě rychlosti?

Taky se asi 2,7× zvyšuje pravděpodobnost schizofrenie. A to mluvím jen o věcech, které jsou bezpečně prokázané. Nově se ukazuje, že nákaza má téměř jistě i mnoho dalších zdravotních důsledků. U nakažených je výrazně zvýšená pravděpodobnost dalších onemocnění, u kterých se to do současnosti ani netušilo. Včetně některých kardiovaskulárních chorob, a dokonce i některých typů rakoviny. Nákaza však hlavně způsobuje spoustu trávicích potíží i problémy s imunitou. Takže kvalitu života doživotní nákaza toxoplasmou určitě zhoršuje.

Nemoc toxoplazmóza pak pro vás znamená především zpomalení reakcí. Takže získáte adrenalinové choutky.
Nemoc toxoplazmóza pak pro vás znamená především zpomalení reakcí. Takže získáte adrenalinové choutky.

Má ten parazit i nějaké pozitivní účinky? Třeba to, že se člověk chová jinak než obyčejně?

Na výzkumech jsme spolupracovali s primářem psychologie z vojenské nemocnice. A když jsem mu ukazoval některé výsledky o změnách v psychice, říkal: To jsou vlastně ideální vojáci. Moc nevystrkujou hlavu, jsou opatrnější, všechno si pořádně promyslí, než do něčeho jdou… To je vlastně v pořádku. Jenže naprostá většina změn je k horšímu.

Můžu se nakazit i jinak než orálně?

Častý způsob je při zahradničení. Když se člověk hrabe v hlíně a nemá rukavice. Zdá se, že by mohl hrát roli i pohlavní styk, ale není to zatím jasné.

Pokud jsem nakažený, zvyšuje to moji promiskuitu?

Možná že to tak je u některých zvířat. Zrovna třeba u hlodavců zvyšuje nákaza hladinu testosteronu, takže nakažení myšáci mají toho sexu víc. Ale naše nové výzkumy ukazují, že nakažení lidé mají sexu naopak míň. U lidí se zdá, že vliv dlouhodobě zhoršeného zdravotního stavu a s tím spojeného stresu převáží nad krátkodobě zvýšenou hladinou testosteronu. Bezprostředně po nákaze je klidně možné, že sexu mají nakažení muži víc. Ale celkově ne.

Má toxoplazmózu, nebo jen nemá holku?
Má toxoplazmózu, nebo jen nemá holku?

Dá se to vyléčit? 

Ne. Dá se vyléčit akutní toxoplazmóza. Když se člověk nakazí, má příznaky nemoci. Je mu špatně, má teplotu a nateklé uzliny. Na to se dají nasadit prášky. Ale to parazita jen zažene „do ilegality“. Vytvoří cysty, ve kterých skoro nic nedělá, množí se tam velice pomalu. Doktoři si dlouho mysleli, že neškodí. V cystách ve tkáních nakažené osoby zůstane po celý život a není proti tomu lék.

Může toxoplazmóza způsobit, že ti lidé pak chtějí víc mít kočku?

Řekl bych, že ano. Vypadá to, že nakažení mají kočky raději než jiná domácí zvířata. To, jak nám něco voní, hraje v našem životě obrovskou roli. Asi největší při výběru životního nebo pohlavního partnera. To, čemu říkáme láska, je ve skutečnosti jen to, že nám dotyčný podvědomě voní. Některé čichové podněty se nezpracovávají v mozkové kůře, ale v jiném místě mozku, takže my o tom, že nám někdo voní, vůbec nevíme. My jen víme, že je nám s ním čí s ní příjemně. A to bude i případ toxoplasmy, která dokáže zařídit, aby nakaženým jedincům začala příjemně vonět kočka. U krys a myší to tak funguje určitě. Tam se ukázalo, že podněty, které normálně vyvolávají strach, začnou u nakažených zvířat vyvolávat taky sexuální vzrušení.

Jako že strach vzrušuje?

U nakažených zvířat ano. Když cítí kočku, tak se bojí a zároveň to v nich vyvolává i sexuální vzrušení.

Mutumutu podporuje zdravý životní styl a rovnováhu. Za pozitivní přístup k životu vás navíc štědře odměníme. Vrátíme vám 20 % z ceny pojištění za radost ze sportu, dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.