Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

5 + 1 dobrých důvodů, proč típnout i e-cigarety

Čtení na 5 min
5 + 1 dobrých důvodů, proč típnout i e-cigaretu

5 + 1 dobrých důvodů, proč típnout i e-cigarety

V Indii vláda rozhodla, že e-cigarety a jejich prodej zakáže. Představují podle ní zdravotní riziko. Cigarety s příchutí se už nesmí prodávat ani ve státě New York nebo v Michiganu. Není divu, klinické studie prokazují, že mladí Američané si na e-cigaretách vypěstovali stejnou závislost jako jejich rodiče na těch klasických. 

Vědci v poslední době u elektronických cigaret popsali pěknou baterii problémů, které způsobují. U pravidelných uživatelů e-cigaret byla popsána vyšší pravděpodobnost vzniku srdečních chorob. Středoškoláci, kteří začnou s e-cigaretami, častěji končí jako silní kuřáci. Kouření e-cigaret poškozuje tepny, ústa a způsobuje tam záněty. Některé náplně navíc obsahují karcinogeny

Vědci v poslední době u e-cigaret popsali pěknou baterii problémů, které způsobují.
Vědci v poslední době u e-cigaret popsali pěknou baterii problémů, které způsobují.

Výrobci těchto cigaret se samozřejmě brání, protože přijdou o velké zisky, ale marná sláva, kouření je prostě kouření a není nějaké zdravější a méně zdravé. Takže jestli jste si dali novoroční předsevzetí, že letos už určitě típnete naposledy, tady je pár dobrých důvodů, proč uhasit i elektronická cigára. 

Elektronická cigareta neškodí

Není to pravda. Pro zdraví neškodné je jen vdechování čistého vzduchu. Takzvané vapování sice neprodukuje rakovinotvorné látky, které vznikají u běžných cigaret při spalování tabáku nebo papíru, návyku na škodlivý nikotin se ale ani tady nevyhnete. Nikotin přitom vyvolává závislost, poškozuje mozek, a to hlavně u mladých čudilů. Ostatně ani plíce nejsou u e-cigaret nijak chráněny, taky při jejich kouření vdechujete miniaturní částečky toxických látek, což už dokázala rozsáhlá studie Americké akademie věd. Do plic se tak dostává nikl nebo olovo.

Vím, co kouřím

Hodně kuřáků elektronických cigaret uvěřilo, že látky obsažené ve směsích, které inhalují, se běžně používají v potravinářském průmyslu, takže přece nemohou škodit. Je to tak, ale u elektronických cigaret dochází k jejich vdechování formou páry, což se jinde běžně neděje. Navíc výrobců těchto směsí je takové množství, že se dá těžko uhlídat, co kdo do nich míchá. Je tu možnost namíchat si směs sám, a to už pak jsme mimo jakoukoli kontrolu. Testované směsi opakovaně prokázaly přítomnost toxických látek. Česká Společnost pro léčbu závislosti na tabáku uvádí například nitrosaminy, aceton, formaldehyd, polyhalogenované uhlovodíky či dietylen glykol. 

Je tu možnost namíchat si směs do e-cigarety sám, a to už pak jsme mimo jakoukoli kontrolu.
Je tu možnost namíchat si směs do e-cigarety sám, a to už pak jsme mimo jakoukoli kontrolu.

E-cigarety nevedou k pasivnímu kouření

To nelze prokázat. Zatím existuje německý výzkum, který upozorňuje, že výpary mají na okolí určitý dopad. Vědci zkoumali, co dělá pasivní vapování s ovzduším odpočinkové místnosti jednoho administrativního podniku. Porovnávali koncentrace prašných částic ve dnech, kdy se v místnosti nekouřilo, a pak ve dnech, kdy tam tři dobrovolníci vykouřili každý jednu e-cigaretu. A výsledek? Počet prašných částic v místnosti se zvýšil ze 400 v centimetru krychlovém v prostředí nekuřáckém na 48 620 až 88 386 částic na centimetr krychlový ve dnech kouření e-cigaret. E-cigarety zvýšily v ovzduší místnosti taky množství nikotinu, nitrosaminů, polycyklických aromatických uhlovodíků, kovů a těkavých organických látek.

S e-cigaretou se odnaučím kouřit

Vůbec nejčastějším motivem pro přechod na vapování je snaha kuřáků zbavit se klasických cigaret a postupně tak přestat kouřit. V jednom průzkumu řeklo na 79 % respondentů, že si elektroniku pořídili, aby jim pomohla překonat potřebu kouřit, stejné procento uvedlo, že díky elektronice chtějí snížit počet vykouřených cigaret nebo překonávat abstinenční příznaky. Nejlepší cestou, jak s kouřením přestat, je ale prostě nekouřit. Chce to motivaci a pevnou vůli, ale elektronická cigareta není lék, je to jen jiná cigareta. 

Nejčastějším motivem pro přechod na e-cigarety je snaha kuřáků zbavit se klasických cigaret a postupně tak přestat kouřit.
Nejčastějším motivem pro přechod na e-cigarety je snaha kuřáků zbavit se klasických cigaret a postupně tak přestat kouřit.

Nikotinem se nemůžu otrávit

Můžete, i když to jde těžko. Při váze 80 kg by člověk musel vykouřit zhruba 14 cigaret, aby se nikotinem opravdu otrávil. Jenže nikotin se postupně vstřebává, takže by ty cigarety musely být vykouřeny minimálně bezprostředně po sobě. U elektronických cigaret je toto riziko větší než u běžných, protože z běžné cigarety se do těla uvolní 2-3 mg nikotinu, zatímco v jednom e-liquidu se dá spotřebovat až 30 mg nikotinu. A to už jsme otravě mnohem blíž. O čem to ale mluvíme – o tom, jestli se přiotrávit, nebo rovnou umřít? A není lepší to vůbec nemuset řešit? 

O e-cigaretách toho víme zatím opravdu málo.
O e-cigaretách toho víme zatím opravdu málo.

Možná by to už mohlo stačit, ale ještě je tu jeden zásadní problém, na který vědci v poslední době upozorňují. A to ten, že o e-cigaretách toho víme zatím opravdu málo. Klasické cigarety známe asi 150 let, ale to, že mají přímou souvislost s rakovinou, se zjistilo teprve na přelomu 40. a 50. let dvacátého století. A i tak tomu ještě mnoho let kuřáci nevěřili. Vaping je na českém trhu deset let a zatím u něj nemáme dost vědeckých prací, které by jeho dopady prověřily. Takže jestli nechcete být dobrovolně pokusným králíkem a smutným číslem ve vědecké statistice, bude nejlepší zůstat u vdechování toho čistého vzduchu.


Mutumutu máme rádi zdravý životní styl. Proto vracíme peníze z pojistného zpátky také za to, že nekouříte. S odvykáním vám může pomoci naše spřátelená aplikace Adiquit. Více informací a odkaz najdete v naší appce.