Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Svátky jsou obdobím přibírání na váze. Máme pro vás 9 tipů, jak zůstat fit

Čtení na 3 min
Svátky jsou obdobím přibírání na váze. Máme pro vás 9 tipů, jak zůstat fit.

Svátky jsou obdobím přibírání na váze. Máme pro vás 9 tipů, jak zůstat fit

Svátky jsou obdobím, které se spiklo proti vaší kondici, a zkouškou vaší pevné vůle. Pouhé dva týdny gaučingu a obžerství dokážou zničit výsledky vašeho celoročního úsilí. Čím se vyzbrojit, abyste tuhle bitvu sami se sebou neprohráli?

Pijte spoustu vody

A to bez ohledu na to, kolik a čeho jíte. Dehydratace se často převléká za nejrůznější chutě. Na sladké, smažené, však víte sami. Všude si s sebou noste láhev s vodou a přihýbejte si tak často, jak můžete. Před každým jídlem a mezi každými dvěma drinky vypijte sklenici vody.

Na večírky nechoďte hladoví

Předtím, než se vrhnete do víru veselí, dejte si zdravou večeři. Všechny ty chlebíčky, jednohubky a další mňamky vás nebudou tolik lákat. Pamatujte, že dezertní talířek na večírku není potřeba vrchovatě naplnit a následně vybílit. Ochutnejte, co chcete, ale s mírou.

Předtím, než se vrhnete do víru veselí, dejte si zdravou večeři.
Předtím, než se vrhnete do víru veselí, dejte si zdravou večeři.

Cvičení přesuňte na ráno

Mezi vánočními nákupy, prací a večírky je těžké najít si čas a prostor na cvičení. Skočte si do fitka hned ráno a utište tak výčitky svědomí. Skvěle se proberete, budete produktivnější, soustředěnější a víc v klidu. Navíc je vědecky prokázáno, že ráno máme tu nejsilnější vůli k překonávání překážek a zdolávání výzev.

Jezte pomalu

Jistě, jste to, co jíte. Neméně důležité je ale také, jak jíte. A protože jsou svátky, tím spíš je záhodno stolovat jako Francouzi a dát si s jídlem na čas. Než žaludek vyšle vašemu mozku signál o svém naplnění, trvá to pár minut. A právě pomalá konzumace vám pomůže zabránit nepříjemnému přejedení se.

Předcházejte infekcím

Potřásání rukama, objetí a polibky jsou výkonnými distributory rýmy, virózy či chřipky. Myjte si často ruce a držte se dál od pšíkajících nebo kýchajících lidí. Což se lehko řekne, ale hůř udělá. Jakmile cítíte, že na vás „něco leze“, zalezte nekompromisně taky. Do postele. Aspoň na den.

Jakmile cítíte, že na vás „něco leze“, zalezte nekompromisně do postele.
Jakmile cítíte, že na vás „něco leze“, zalezte nekompromisně do postele.

Nebuďte medvědi

A jestli vám fitko nevoní, využijte sezonu venku. Vypněte televizi, vytáhněte brusle a zajděte s dětmi nebo kámoši na stadion. A pak se třeba skočte prohřát do sauny. O výhodách saunování jsme psali zde. Jděte na procházku. Už kilometr denně vám pomůže zůstat fit. Myslete i na potravu pro duši a mezi svátky skočte na výstavu.

Cukroví berte jako dekoraci

Samozřejmě musíte ochutnat, jak se letos vaší tetě povedla vosí hnízda. O tom žádná. Ochutnat ale neznamená snít jich mísu, že? Abyste se vyhnuli pokušení, mějte v záloze alternativní mlsání. Oříšky, sušené ovoce, na kousky nakrájenou zeleninu…

Cukroví berte spíš jako dekoraci.
Cukroví berte spíš jako dekoraci.

Kašlete na předsevzetí

Každý z nás to někdy zkusil. A příští rok začnu, budu, přestanu. Ne. Žádné příští rok. Odhoďte berličku pro vánoční flákání se a držte se na uzdě už teď.

Utečte před tím

Jestli můžete, odjeďte do Karibiku, na hory nebo prostě kamkoliv a využijte svátky opravdu naplno.

Mutumutu máme rádi zdravý životní styl. Cukroví, vánočku, kapra, salát i těch pár chlebíčků si dejte, ale když k tomu přidáte i trochu sportu, odměníme vás vrácením 20 % z ceny pojištění. Dalších 5 % získáte za to, že nekouříte a 5 % za to, že chodíte na pravidelné lékařské prohlídky.