Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Jablko: svár, válka i spousta vitaminů

Čtení na 4 min

Jablko: svár, válka i spousta vitaminů

Patří mezi nejběžnější druh ovoce nejen ve střední Evropě. Hraje různými barvami a velmi dobře chutná. Dá se jíst čerstvé, pečené nebo vařené a pokaždé bude chutnat božsky. Jablko. Vitaminová bomba i příslib zdravého zažívání. Kdo by to byl řekl, že tenhle sladce šťavnatý plod byl v minulosti naplněn negativní symbolikou.

Jablka obsahují přírodní cukry a slušnou dávku vitaminu C, který je nezbytnou výživovou složkou pro lidské tělo. Podporují růst a zdravý vývoj kostí, napomáhají vstřebávání železa, stimulují tvorbu bílých krvinek. Zásluhou vitaminu C účinně bojují s viry a bakteriemi a chrání nás tak před nachlazením. Také zaujímají pevné místo v řecké mytologii i křesťanství.

Je libo válku?

Jablko nemívalo zrovna nejlepší pověst: Adam a Eva byli kvůli němu vyhnáni z ráje a v řecké mytologii rozpoutalo válku, která vyústila v zánik Tróji. Bohyně svárů a války Eris se dotklo, když ji ostatní bohové nepozvali na svatbu Pélea a Thetidy. Ukradla zlaté jablko ze zahrady Hesperidek, vytvořila na něm nápis té nejkrásnější a hodila ho mezi svatebčany. V tu chvíli o něj začaly bojovat bohyně Héra, Athéna a Afrodita. Každá z bohyň si myslela, že náleží jí.

 

Nikdo z přítomných nechtěl být soudcem, a tak Zeus nařídil odvést bohyně na horu Ídu u Tróje, kde žije pastýř Paris, ten ať rozhodne. Pozorně si prohlížel jablko i bohyně a byl bezradný, líbily se mu totiž všechny stejně. Nebýt různorodých nabídek, které mu rivalky jedna po druhé předložily, rozhodoval by se zřejmě doteď. Nakonec zvolil Afroditu, protože mu ukázala nejkrásnější dívku na zemi a přislíbila mu ji za ženu. Byla to Helena, manželka spartského krále Menelaa. Paris ji unesl a odvezl do Tróje. Menelaos se pochopitelně naštval, chtěl svou ženu zpět a tak se svými vojsky oblehl Tróju, která nakonec padla i s většinou svých obyvatel.

Jablko jako nástroj pokušení

„Prach jsi a v prach se obrátíš,“ zněla poslední slova Boha, než nadobro vyhnal Adama a Evu z ráje. Po staletí se vedou vášnivé debaty o tom, jaké ovoce ti dva vlastně snědli. Přinejmenším do dvanáctého století si západní Evropa myslela, že šlo právě o jablko, za což mohou především výtvarní umělci, kteří stále dokola zobrazovali biblický strom jako jabloň. V Bibli ale nenajdete jedinou informaci o tom, jaký konkrétní druh stromu to byl. „Strom poznání dobrého a zlého“ tak mohla být podle některých historických pramenů hrušeň nebo třešeň.

Zdraví a štíhlá linie

I přes ne příliš pozitivní nálepku z minulosti jsou jablka velmi prospěšná zdraví. Web www.healthline.com informuje o několika studiích, které dokazují, že pravidelná konzumace jablek dokáže snížit riziko onemocnění rakovinou střev a konečníku až o 20 %. To samé platí i pro karcinom prsu.

Tady jsou další benefity, které tohle běžné ovoce přináší:

Trávení

Jedno středně velké jablko obsahuje zhruba čtyři gramy vlákniny, což je 17 % z doporučeného denního příjmu. Vláknina pomáhá udržet přátelské bakterie ve střevě. Zasáhnou-li vás náhlé střevní potíže, jablko by vám mělo ulevit. Vysoká koncentrace pektinových vláken reguluje jemnější pohyby střev a napomáhá ke zdravému trávení.  

Pocit sytosti

Vláknina obsažená v tomto ovoci navíc dodává pocit sytosti, což ocení především ti, kteří se snaží zhubnout. Web www.healthline.com informoval o potravinové studii, ve které byly ženy instruovány, aby jedly tři sta gramů jablek denně po dobu dvanácti týdnů. Díky tomu se jim povedlo zhubnout téměř o jeden a půl kilogramu, aniž by měnily svůj jídelníček.

Zdravé zuby

Vláknitá struktura vám navíc pomůže udržet zdravý chrup. Kombinace vlákniny a vody totiž působí jako čisticí přípravek. Kyselina jablečná navíc zvyšuje produkci slin, a tím odstraňuje bakterie.

Správná hladina cukru v krvi           

Jablka prospívají také diabetikům, kteří si musí hlídat hladinu cukru v krvi. Šťavnaté ovoce totiž obsahuje antioxidační polyfenoly, které zlepšují metabolickou rovnováhu a zpomalují rychlost vstřebávání cukru v těle.

Lepší paměť

Jablka produkují acetylcholin, který pomáhá budovat silnější komunikaci mezi nervovými buňkami a mozkem. Tahle látka údajně snižuje riziko rozvoje Alzheimerovy choroby. To stejné platí i pro jablečný džus, který však musí být vyroben bez veškerých umělých přísad. Takže pokud máte doma odšťavňovač, směle do toho!

Mutumutu podporujeme lidi, kteří jedí zdravě, sportují a nekouří. Nabízíme jim za to až 30 % z ceny pojištění zpátky.