Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Deset potravin s vysokým obsahem bílkovin pro vaše svaly

Čtení na 3 min
zdroje bílkovin, vysoký obsah bílkovin

Deset potravin s vysokým obsahem bílkovin pro vaše svaly

Aby svalstvo rostlo a tělo lépe regenerovalo, potřebuje člověk kvalitní zdroje bílkovin. Potravin s obsahem proteinů jsou stovky. My si představíme desítku, kterou můžete kombinovat a je snadno k sehnání.

Maso, luštěniny, jogurt, ořechy. Bílkoviny (proteiny) jsou velmi důležité pro lidské tělo, takřka se bez nich neobejde. Ve skutečnosti jde o nepostradatelnou látku pro tvorbu svalů – a toho můžete využít ve svůj prospěch.

Není bílkovina jako bílkovina

Zdroje bílkovin můžeme rozdělit na živočišné a rostlinné. Živočišné zdroje bílkovin jsou pro člověka nejhodnotnější, protože obsahují všechny potřebné aminokyseliny, což jsou látky, ze kterých se bílkoviny skládají. Na druhou stranu některé živočišné zdroje bílkovin obsahují zároveň i větší množství tuku. Rostlinné zdroje bílkovin nejsou tak plnohodnotné, proto je zapotřebí je ve stravě různě kombinovat (např. luštěniny s obilovinami). To je důležitá zpráva především pro vegany.

Kolik bílkovin bychom měli denně přijímat?

Přesné číslo vám nikdo neřekne, protože nic není stoprocentní, ale v průměru se uvádí, že sportovec by měl přijmout okolo 2 g bílkovin na 1 kg své váhy. Ale pozor! Tělo se neobejde také bez sacharidů, tuků, minerálů a vitaminů.


Rádi se o sebe staráte? V Mutumutu fandíme všem, kteří se snaží žít zdravě. Vracíme jim až 20 % z ceny pojistného za to, že se pravidelně hýbou, dalších 5 % za preventivní prohlídky u doktora a ještě 5 %, když nekouří.


A jaká je naše desítka zdrojů bílkovin?

1️⃣ Řecký jogurt

Bílkoviny: 10 g/100 g výrobku

Obyčejný řecký jogurt může obsahovat až třikrát méně cukru než ochucené druhy.

2️⃣ Cottage sýr

Bílkoviny: 11 g/100 g produktu

Pokud se snažíte nabrat svaly, je tento tvarohový sýr dobrou volbou. Má nejen mnoho bílkovin, ale také pouze cca 85 kalorií na 100 gramů.

3️⃣ Kuřecí maso

Bílkoviny: 20 g/100 g masa

Skvělé jídlo pro vybudování figury – bílé kuřecí maso. Kuřecí prsa mají vysoce kvalitní obsah proteinů. Kdo nechce kuře, může zvolit krůtí maso.

4️⃣ Fazole

Bílkoviny: 8g/100 g luštěnin

Nemusíte maso? Fazole jsou skvělým zdrojem bílkovin, navíc jsou to nejdostupnější konzervované luštěniny. A mají i dostatek vlákniny.

fazole, luštěniny, bílkoviny, proteiny, zdroje bílkovin, vysoký obsah bílkovin
Ať už vám chutná kterýkoli druh fazolí, nic s ním nezkazíte.

5️⃣ Divoký losos

Bílkoviny: 20 g/100 g rybího masa

Nejenže divoký losos chutná lépe než jeho uměle chovaný bratranec, ale má také o 25 % více bílkovin. Kromě toho získáte větší množství omega-3 mastných kyselin.

6️⃣ Směs ořechů

Bílkoviny: 16 g/100 g směsi

Ořechy jako arašídy, kešu a mandle jsou super možnost, jak do jídelníčku přidat bílkoviny a zdravé tuky.

7️⃣ Vejce

Bílkoviny: 6 g/1 vejce

Vajíčka jsou téměř dokonalá. To proto, že z nich může tělo vstřebat maximální množství bílkovin. Mnohem víc než u většiny potravin.

8️⃣ 2% mléko

Bílkoviny: 8 g/1 šálek

Mléko je klasický a spolehlivý zdroj špičkových proteinů s biologickou hodnotou, navíc je snadné na zpracování.

9️⃣ Sardinky

Bílkoviny: 21 g/100 g rybiček

Konzervované sardinky jsou sice plné bílkovin, ale jsou často přehlíženy. Dodávají také dostatek omega-3 tuků a vitaminu D. Výzkumy naznačují, že vyšší příjem vitaminu D může podpořit produkci testosteronu.

🔟 Hovězí pečeně

Bílkoviny: 25 g/100 g masa

Porce hovězího často obsahuje víc bílkovin než celý oběd z něčeho jiného. Hovězí má vysokou biologickou hodnotu, což znamená, že se snadno zažívá a tělo jej lehce zpracovává. A navrch je chutné.


Už víte, že klienty za zdravý životní styl pravidelně odměňujeme. Ale věděli jste, že si k nové pojistce můžete vysportovat i 3000 Kč třeba na chytré hodinky? Zvládnete to raz dva.