Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Kila navíc o vánočních svátcích? Vyběhejte je!

Čtení na 2 min

Kila navíc o vánočních svátcích? Vyběhejte je!

Řízek, salát, štrúdl, vánočka, svařák, punč, grog, vaječný koňak a spousta, spousta cukroví. Vánoční svátky jsou sice krásné, plné rodinné pohody, klidu… A mnohdy i zděšení, kolik že jsme to za těch pár dní přibrali.

Jasně, říkáte si, že po Novém roce to všechno vyběháte, ale ruku na srdce: komu z vás vydrží předsevzetí déle než měsíc a půl? Podle Světové zdravotnické organizace má 1/4 obyvatel planety nedostatek pohybu. V České republice si aspoň jednou za týden „dává do těla“ jen 32 % populace, pouhých 5 % ale uvádí, že sportuje téměř každý den.

Schody místo výtahu

Přitom někdy stačí málo, nemusíte se dřít hodiny v posilovně ani obden běhat maraton. Vezměte to namísto tramvají svižně po svých a namísto výtahu zkuste schody. Na začátku to možná bude bolet, ale časem vše ujdete jako nic. Zkuste proto na Štědrý den nechat auto v garáži a vyrazte pěšky. Samozřejmě záleží na tom, kam se chystáte, nenutíme vás chodit do Betléma 🙂 Pár kilometrů v nohách ale nikomu neuškodí.

Pro případ, že vám maminka u sváteční večeře potřetí přidala bramborový salát a smaženou rybu, dolila víno, a ještě si s vámi ťukla domácím vaječňákem, pamatujte, že ve 100 gramech salátu najdete v průměru 210 kalorií. Abyste jej dobře spálili, stačí vám hodina chůze nebo půlhodina běhu. Oblíbené vanilkové rohlíčky mají kalorií jednou tolik, 100 gramů se rovná 582 kcal. Na jejich spálení stačí 135 minut klidné chůze, 73 minut na lyžích, 65 minut na snowboardu nebo 37 minut spinningu.

 

Řecký lékař Hippokrates jednou řekl: „Jez proto, abys žil. Nežij proto, abys jedl.“ A o Vánocích to platí dvojnásob. Jsou to totiž hlavně svátky klidu, rozjímání a plánování toho, jakým směrem se budete ve svém životě ubírat příští rok. O jídlo tu vlastně vůbec nejde. Tak na to myslete a zkuste si užít chvíle ve společnosti svých blízkých bez nutného obžerství. Jen tak, buďte prostě spolu. Třeba na procházce…