Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

30 % z pojistného zpět a delší život k tomu? Víme, jak na to

Čtení na 6 min
Za radost ze sportu vás v Mutumutu odměníme.

30 % z pojistného zpět a delší život k tomu? Víme, jak na to

Asi už víte, že v Mutumutu fandíme klientům, co o sebe pečují a dbají na zdravý životní styl. Díky pravidelnému pohybu, prohlídkám u doktora a nikotinové abstinenci si u nás můžete vysloužit odměny ve výši až 30 % z pojistného. A nejenže si přilepšíte, navíc budete déle žít.

Ve zdravém těle roky navíc

Že pohyb prodlužuje život, to je známá věc. Skupina výzkumníků z několika amerických, norských a švédských univerzit se rozhodla zjistit, kolik „bonusových“ let si fyzickou aktivitou skutečně vysloužíme. Na pomoc si vzali 654 827 mužů i žen, většinou Američanů a Američanek, ve věku od 21 do 90 let.

Data této početné skupiny už předtím v šesti různých výzkumech shromáždil americký Národní institut pro výzkum rakoviny. Autoři mezinárodní studie se k nim vrátili a doplnili je tak, aby mohli co nejpřesněji prozkoumat vliv pravidelného pohybu na délku života.

V Mutumutu fandíme klientům, co o sebe pečují a řeší zdravý životní styl.

Aktivita přepočítaná na rychlou chůzi

Možná se ptáte, co v tomto případě znamená „pravidelný pohyb“. Vědci různé druhy aktivit přepočítali na svižnou chůzi. Měřítkem se pro potřeby studie stal ekvivalent rychlé chůze udávaný v hodinách za týden. Od těch se dá odpíchnout i pro další sporty: například běháním bychom reálně strávili přibližně polovinu času a efekt by byl obdobný.

Abyste si u Mutumutu vysloužili 20% slevu na pojištění, stačí 3x týdně nachodit 10 000 kroků, k tomu si  2x týdně půlhodinku zaběhat a dát si hodinu týdně na kole.

Pro srovnání bylo nutné spočítat i předpokládanou délku života, a to pro každého účastníka výzkumu. Autoři využili tzv. křivku přežití – vysoce spolehlivou statistickou metodu, která co nejpodrobněji analyzuje profil daného člověka s ohledem na uplynulé události i předpoklady do budoucna.

75 minut rychlé chůze za týden nám přidá asi 1 rok a 10 měsíců života.

O kolik nám rychlá chůze prodlouží život

A jak to dopadlo? Nadějně. Už ekvivalent 75 minut rychlé chůze za týden nám přidá asi 1 rok a 10 měsíců života. Ekvivalent 2,5 až 5 hodin týdně vykouzlí 3 roky a 3 měsíce navíc. Právě taková dávka pohybu víceméně odpovídá i doporučení Světové zdravotnické organizace.

Zvlášť zapálení sportovci, kteří týdně zvládnou ekvivalent 300 až 449 minut (to znamená více než 5 a méně než 7,5 hodiny) rychlé chůze, si pobyt na tomto světě prodlouží v průměru o 4 roky a 2 měsíce. U Mutumutu jim k tomu přibude ještě další radost, odměna ve výši až 20 % z ceny pojistného v závislosti na tom, jakým způsobem a jak často se hýbou.

 

K doktorovi jen když je nejhůř?

Vracíme peníze těm, kteří praktického lékaře navštěvují preventivně, aspoň jednou za dva roky. Dostanou od nás 5 % z ceny pojistného zpět a k tomu si navíc skutečně „pojistí“ dobré zdraví a dlouhý, kvalitní život. Zní to logicky, že? A že to podpoří zdravý životní styl je i vědecky potvrzené.

Peníze vracíme těm, kteří praktického lékaře navštěvují preventivně, aspoň jednou za dva roky.

Na souvislost mezi preventivními lékařskými prohlídkami a dlouhověkostí se zaměřila skupina výzkumníků z univerzit v japonských městech Sendai, Ócu a Jagamata. I oni si vzali k ruce solidní vzorek populace: sledovali 48 775 pojištěnců ve věku od 40 do 79 let. V Japonsku má totiž každý, kdo si platí zdravotní pojištění, po čtyřicítce nárok na každoroční lékařskou prohlídku zdarma. Ne každý toho však využívá.

Japonská studie účinnosti preventivních prohlídek na snížení rizika předčasné smrti

Výzkumníci si u jednotlivých lidí po celých jedenáct let zaznamenávali, zda na kontroly chodí, nebo ne, a jejich chuť nebo nechuť zajít k doktorovi porovnali s jejich „šancemi na smrt“. Zjistili je s pomocí Coxova modelu proporcionálních rizik, který je jednou z nejpoužívanějších a nejspolehlivějších metod pro analýzu přežití.

Domněnka vědců se potvrdila. U těch, kteří na prohlídky skutečně chodili, se riziko předčasné smrti podstatně snížilo. U zodpovědných mužů o 26 % oproti těm, kteří měli prevenci na háku, u žen pak dokonce o 31 %. Pravidelní návštěvníci ordinací také snížili hrozbu, že zemřou na kardiovaskulární choroby. Muži o 35 %, ženy o 39 %.

Deset let k dobru, 5 % zpátky

O tom, že kouření zabíjí, jste už asi párkrát slyšeli. Tomu, jak, kdy a v jaké intenzitě, se už věnovala celá řada studií. Jednu starší, zato velmi podrobnou a pořád aktuální, publikovali vědci z Oxfordu. V letech 1951 až 2001 zkoumali 34 439 Britů. Sice to byli samí muži, a navíc doktoři, ale do určité míry se jejich výsledky dají zobecnit.

Někuřáci čelí dvakrát až třikrát nižšímu riziku, že zemřou v produktivním věku.

Nekuřáci z toho vyšli podstatně líp než kuřáci. Čelili dvakrát až třikrát nižšímu riziku, že zemřou v produktivním věku. Výzkumníci si ovšem posvítili i na ty, kteří s kouřením v určitou chvíli sekli. Celoživotní nekuřáci a kuřáci, kteří se kouření vzdali už ve třiceti letech, podle studie žili v průměru o celých deset let déle než celoživotní kuřáci.   

Špatně na tom nebyli ani pánové, kteří s nikotinem skoncovali ve čtyřiceti – pořád si tak vysloužili devět let života navíc. Kdo se s cigaretami rozloučil v padesáti, prodloužil si odhadovanou délku dožití o šest let. Kdo v šedesáti, získal navíc tři roky.

Jestli taky zvažujete, že cigaretám dáte vale, možná vás tato tvrdá čísla konečně namotivují. My k nim přihodíme ještě jedno: v Mutumutu vracíme 5 % z pojistného všem klientům, kteří nekouří. Se vším všudy, tedy i se sportovním duchem a s návštěvami doktora, se pak můžete vyšplhat až na cílových 30 %. Spočítejte si, jak blízko k nim máte.