Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Holky všeho věku, pojďte cvičit

Čtení na 4 min

Holky všeho věku, pojďte cvičit

Chcete začít cvičit a nevíte jak? Nejste zrovna typ dříče z posilovny? S instruktorkou pilates Simonou Fiřtovou jsme pro vás připravili jednoduchý manuál, jak na to.

Nikdy není pozdě začít cvičit. Dámy, pokud jste se chtěly vymluvit na to, že už vám dávno není dvacet, věřte, že věk nehraje roli. Jde jen o to vybrat si tu správnou aktivitu. Mějte na paměti, že vám cvičení musí v první řadě přinášet radost.

Znáte ty příběhy, kdy se ženám podařilo najít ztracené sebevědomí a novou životní energii? Příběhy, kdy dotyčné změnily od základů své návyky, denní rutinu a začaly nový, radostnější život? A mohl za to poctivý trénink? Při cvičení se vám totiž v mozku uvolňuje endorfin, známý jako hormon štěstí. Je to trochu podobné jako první sex: na začátku nic moc, ale děláte-li to správně, stanete se závislými.

Nebojte se

Pokud jednou za čas vyrazíte do posilovny, vítězoslavně usednete na vybraný stroj a po pár minutách máte pocit, že už nemůžete, nenechte se odradit. Začátky jsou těžké pro všechny a není tedy divu, že trénink bolí. Věřte, že zde platí „méně je více“, obzvlášť pokud s cvičením začínáte. Nesnažte se na sebe naložit víc, než můžete unést.

 

Vyberte si takový typ cvičení, který je vhodný pro vaši aktuální kondici. Správný výběr typu cvičení je klíčový a předurčuje nejen to, jestli si na první hodině odděláte záda, ale především, jestli vás to bude bavit a necháte tak stranou vaší obvyklou komfortní zónu – seriál, sladkou tyčinku a kámošku na telefonu.

Zpevnění

V prvních 4–6 týdnech se zaměřte nejprve na zpevnění středu těla, posilujte břicho, mezilopatkové svaly, svalstva zad a vzpřimovačů. „Pokud je vám milejší cvičit doma nebo na zahradě, tak zařaďte kliky, dřepy, shyby, vzpory, ale to už vyžaduje určitou zkušenost,“ říká trenérka pilates Simona Fiřtová. Profesionálního trenéra nevybírejte podle velikosti svalů, hledejte někoho, kdo vám srozumitelně vysvětlí, co a proč po vás chce. Instruktor, který jen cvičí a vy ho napodobujete, vás toho asi moc nenaučí a cesta k výsledku se dost protáhne,“ říká Simona a dodává, že opravdu důležitá je při cvičení technika. „Vždy je důležité správné provedení a dýchání, při kterém zapojíte i bránici. Například na hýždě a stehna jsou mým favoritem dřepy. Ovšem je zase nutné se dřep naučit správně,“ radí Simona. Silový trénink můžete postupně doplnit aerobní aktivitou, třeba lehkým během. „Pro začátečníky bych doporučila například jogging – můžete střídat pomalejší běh s chůzí a postupně zjistíte, že uběhnete třeba 20 minut v kuse.“

Odpočinek a strava

Ke správnému cvičení patří i správný odpočinek. Pokud začínáte, odpočívejte každý druhý den. Zkuste cvičit dvakrát až třikrát týdně tak, aby se vaše tělo ideálně adaptovalo na nově vzniklou zátěž. Až se tak stane, můžete přidat. Sportovní aktivity střídejte, jednak vás to neomrzí a zároveň budete jednotlivé části těla posilovat rovnoměrně.

A nezapomínejte správně jíst. Důsledným tréninkem sice zpevníte svaly, tuk pod kůží tím ale nezmizí, na ten je potřeba zdravá strava. Snažte se jíst co nejméně průmyslově zpracovaných jídel. Vyhněte se rafinovanému cukru a soli, do jídelníčku přidejte základní potraviny jako ovoce, zeleninu, luštěniny, ořechy, semínka, vejce a maso.

„Takzvané dietní potraviny s 0 % tuku nefungují,“ uzavírá Simona Fiřtová. Zkuste si místo vaší oblíbené ranní cigarety a kávy dát banán, trochu vody a vyběhnout do ulic. Uvidíte, že váš den najednou získá úplně jiné obrysy.

Za cvičení, sport i zdravý životní styl vás v Mutumutu odměníme až 30 % z ceny pojistného, které vám vrátíme zpátky. Jako nášup si můžete dát správný odpočinek.