Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Budeme muset pracovat až do 100 let?

Čtení na 6 min

Budeme muset pracovat až do 100 let?

Odejít do důchodu a v klidu si ho užít? To je pomalu sci-fi. Populace stárne, a tak se snižuje počet lidí, kteří na důchody vydělávají. Budeme pracovat až do smrti? Existuje ale vůbec práce vhodná pro seniory? Bude jí dost? A jak se k problému postaví zaměstnavatelé? Na tyto otázky hledá odpovědi článek zveřejněný na serveru bbc.com.

Bill Frankland (106 let) je asi nejstarší činný lékař vůbec. Svoji kariéru začal už během 30. let, je jedním z předních expertů na alergie. Spolupracoval dokonce s držitelem Nobelovy ceny a objevitelem penicilinu Alexandrem Flemingem. Během jeho dlouhého života jej dokonce pozvali i do Iráku léčit diktátora Saddáma Husajna.

I ve 106 letech stále pracuje

I když podle tehdejší legislativy měl v 65 letech jít do důchodu, nikdy se nechtěl své milované práce vzdát. „Co bych jinak dělal?“ vysvětluje. V současné době čeká na zveřejnění své nejnovější studie a každý rok píše i odborné články. „Musím napsat další článek, už mám i poznámky, a teď mi zbývá to jen dokončit. Mám spoustu fyzických omezení. Jednou z nich je třeba hluchota,“ říká.

Není potřeba dodávat, že přístup Franklanda není úplně běžný. Většina lidí si představuje důchod jako prodlouženou dovolenou a šanci vyměnit stoly za pohodlná křesla a odpolední šlofíky. V budoucnu to však možná platit nebude. V současnosti se stále zvyšuje rozdíl mezi reálnými úsporami lidí a tím, kolik jich budou ve stáří potřebovat. Takže i peníze bývají důvod, proč lidé pracují skoro až do smrti.

Královna nestíhá gratulovat stoletým, je jich moc

V roce 2015 bylo na světě 451 000 lidí nad 100 let. Toto číslo se má za další tři dekády více než zosminásobit. V USA se jedná dokonce o nejrychleji rostoucí věkovou skupinu. Ve Velké Británii je stoletých tolik, že královna a její kancelář musela najmout více zaměstnanců, kteří rozesílají oficiální gratulace. V bohatých zemích pak může většina dětí narozených v současnosti počítat s tím, že se dožije stých narozenin.

 

Důchodový systém je v krizi. V 60. letech si lidé mohli v USA užívat důchod v průměru 5 let. U lidí, kteří se dožijí stovky, ale může důchod trvat 7x déle. Aby mohli i v důchodu žít pohodlně, museli by mít naspořeno až 1 000 000 dolarů. V přepočtu tedy 22 000 000 korun.

Stoletý stařík, který vyskočil z okna a začal pracovat

Proto mnoho z nich musí stále pracovat. Po celém světě od Polska po Indii pracují v nejrůznějších odvětvích staříci a stařenky už teď. Anthony Mancielli je holič a stříhá lidi už 95 let (začal v roce 1923, když mu bylo 12). Atlet Stanislaw Kowalski pokořil světový rekord v běhu na 100 metrů v požehnaném věku 104 let. Další století se stali hvězdami YouTube, třeba Indka Mastanamma, které je 107 let. Její hodiny vaření mají miliony followerů.

Staří lidé totiž často chtějí pracovat. S tím souhlasí i britský podnikatel Peter Knight. Založil firmu Forties People, která se specializuje na zaměstnávání starších uchazečů o práci. „Horní hranice neexistuje. Nejstaršímu zaměstnanci je 94, vícekrát odešel do důchodu, ale vždy se znovu vrátil na výpomoc,“ říká.  

Mezi další pracující důchodce patří i britská televizní ikona Sir David Attenborough. Jeho pořady o přírodě si získaly miliony fanoušků po celém světě. Jak sám říká, nemá žádnou chuť s nimi přestat a chce vydržet na obrazovce až do stovky.

 

„Ve Velké Británii neexistuje povinný věk odchodu do důchodu, a pokud si vezmete například vysoké školství, většina vyučujících přednáší až do sedmdesátky,“ říká Jane Falkingham, gerontoložka a ředitelka Centre of Population Change na univerzitě v Southhamptonu. „Myslím, že nejstaršímu profesorovi je zde už hodně přes 70. Samozřejmě vyučovat na univerzitě je poměrně komfortní práce,“ uzavírá.

Kosmetická firma Pola, která prodává kromě kosmetiky i zdravou výživu a spodní prádlo po celé Velké Británii, nyní zaměstnává přes 1500 lidí, a to nejvíce ženy přes sedmdesát, některým je dokonce přes devadesát. Jejich výhodou jsou dlouholeté vazby na zákaznice, díky kterým prodají mnohem víc kosmetiky než mladé týmy.

Na koníčky nemám ve svých 106 letech sílu, na práci ano

Pro doktora Franklanda bylo rozhodnutí pokračovat v práci spíše praktické, i když je pro něj práce očividně i vášní. „Dříve jsem rád zahradničil, ale to teď není možné,“ přiznává. „Všechno co jsem dělal, teď nemůžu. Takže co mi zbývá? Hodně píšu nebo čtu. Většinou odborné články.“

Pro lidi s fyzicky náročnější prací je rozhodnutí pokračovat i v důchodu samozřejmě složitější. „Technologie jde stále dopředu,“ říká Falkingham. „Takže ty nejtěžší manuální práce často vykonávají stroje. To umožňuje pracovat déle.“ Hodně lidí nad 100 let je prý překvapivě v lepší kondici než mladší důchodci. Jedna studie dokonce odhalila, že ti, kdo se dožijí stovky, v průměru trpí méně nemocemi než lidé o dvě dekády mladší. Podle studie z roku 2016 vykazují lidé nad 100 let jen malé známky senility a celkově jsou i psychicky v dobrém stavu. Jejich inteligence profituje z dlouholetých zkušeností.

V České republice počet „prduchů“, jak se u nás s nadsázkou říká pracujícím důchodcům, překročil hranici 200 000, na celkové zaměstnanosti se podílí 4 %. I kvůli nedostatku pracovních sil je až třetina firem ochotna přijmout důchodce. A další babičky a dědové jsou na volné noze.

Japonci důchod neznají, pracují až do smrti

Japonská studie dokázala, že práce prodlužuje život. Vědci zkoumali staříky v Okinawě, kde je zhruba jeden člověk z dvou tisíc starší 100 let. Jako jednu z příčin dlouhověkosti označili kromě konzumace zeleniny a malého počtu kalorií i přístup k práci. V japonštině totiž neexistuje slovo jako „důchod“ a místní farmáři nebo rybáři pracují až do smrti. Starší žijí podle principů „ikigai“, což se dá volně přeložit jako „mít důvod ráno vstát z postele.“

 

Asi vás nepřekvapí, že vedoucí zemí v zaměstnávání důchodců je právě Japonsko. S nejdelší průměrnou délkou života na planetě a velmi nízkou porodností je až třetina populace starší 65 let. Vláda podporuje odměny pro firmy zaměstnávající starší pracovníky. Japonci si prostě umí najít důvod, proč ráno vstát z postele. A i staroušci z jiných koutů planety si nejspíš tuto dovednost nebo spíš umění “ikigai” budou muset osvojit.


Mutumutu nechce, abyste tvrdě pracovali až do 100 let. Pojišťujeme jen do šedesátky. Ale nabízíme až 30 % z ceny pojištění zpět tomu, kdo žije zdravě a ví, co je ikigai.