Mutumutu

Nezávazně spočítat pojištění
Mobile menu

Jak začít cvičit? Nikdy nebude lepší čas než teď!

Čtení na 3 min

Jak začít cvičit? Nikdy nebude lepší čas než teď!

Chcete začít sportovat, ale netušíte, jak udělat první krok? Na co myslet, abyste s pohybem vydrželi déle než do první kapky potu? Začínáte-li cvičit, vydáváte se na dlouhou a nevyšlapanou cestu, která vás ale může parádně nakopnout.

Trenéra Jana Zdrubeckého, který se věnuje street workoutu a kalistenice, se klienti často ptají, jak začít. Odpovídá vždy stejně: „Pokud to opravdu myslíte vážně, rozhodně vás chci vidět minimálně 3x týdně na tréninku. V případě, že by to někdo zkoušel sám doma 30 minut, tak není problém i 4–5x týdně, pokud zvládne střídat partie. Rozhodně nedoporučuju se zbořit hned na prvním tréninku, to bývá většinou začátek konce,“ říká Zdrubecký.

V prvopočátcích platí vždy to samé: Najít a odstranit fyzické slabiny vzniklé degenerací ze sedavého životního stylu, ze špatných pohybových a dechových návyků. Pak to chce se rovnoměrně rozvíjet. K tomu zdravě jíst. Prvních pár cvičení je dobré dělat pod dohledem trenéra, zkušenějšího parťáka, který vás pohlídá, poradí, bude psychickou oporou.

Nic jako instantní svaly, které nabobtnají za měsíc podle předepsaného receptu, nebo pilulka, která vás ze dne na den promění v postavu z časopisu, neexistuje. Tento maraton vyžaduje trpělivost, disciplínu a pečlivost. Za týden se nezměníte, za měsíce trochu, roky z vás udělají nového člověka.

Nespěchejte a najděte svůj cíl

Nikam nespěchejte a vezměte v potaz vaše silné a slabé stránky, cíle i časové možnosti. Můžete tím předejít mnohým chybám, které na začátku dělá většina, a které přinášejí zklamání. Ušetřete si sílu, čas, nervy, peníze i zdraví.

Na papír si nakreslete start a cíl, kterého chcete dosáhnout. Může to být zdraví, tři shyby, uběhnutí 10 kilometrů apod. Nakreslete si také svou cílovou postavu, jak chcete vypadat. To, co je mezi vámi a vaším hlavním cílem, je cesta, kterou budete muset urazit.

Krok za krokem k cíli

Postupně si volte menší cíle, které budou dohromady směřovat k hlavnímu. Tím si stanovíte směr, první metu, a pak zase jděte dál. Krok za krokem. Vydržte měsíc, to na začátek stačí. Uvidíte změny? Dobře, přidejte další dva měsíce.

Chcete zhubnout? Změřte se na začátku, zvažte se, vyfoťte se. Vytvořte si motivační kalendář, do kterého si zapíšete každý pokrok. Začínáte běhat? Kolik jste dali napoprvé? Budete překvapeni, jak se za měsíc posunete. A nebojte, supermani jsou jen ve filmech, v normálním životě dá všechno práci.

„Tyto dílčí úspěchy vás budou motivovat k dalšímu úsilí, přinesou vám radost z viditelného pokroku a podrží vás, kdybyste chtěli sejít z cesty,“ říká Michal Nutil z FUBO Fitness.

A kdy tedy začít? Nikdy nebude lepší čas než teď!


Fandíme vám, pokud cvičíte, hýbáte se, zdravě jíte, chodíte na preventivní lékařské kontroly a prostě chcete být v kondici. S pojištěním Mutumutu se kondice vyplatí dvojnásob. Vrátíme vám až 30 % z ceny pojistného zpátky za to, že se o sebe staráte.